INTERVIU// Vitalie Malai, avocat: Producătorii de energie regenerabilă sunt în așteptarea soluțiilor promise de Guvern

28 Nov. 2022, 11:10
 // Categoria: Interviu // Autor:  bani.md
28 Nov. 2022, 11:10 // Interviu //  bani.md

Producătorii de energie din surse regenerabile din Republica Moldova au bătut alarma săptămâna trecută pe motiv că sunt în pragul falimentului. În cadrul unei conferințe de presă, ei au vorbit despre problemele cu care se confruntă și despre faptul că au ajuns la limita puterilor. Despre aceste aspecte, dar și despre ceea cu ce s-a încheiat ședința de la Guvern de miercurea trecută, inițiată de secretarul de stat responsabil de domeniul energetic, a vorbit Vitalie Malai – reprezentantul a peste 30 de producători de energie regenerabilă, într-un interviu pentru BANI.md.

Bani.md: Domnule Malai, ce a determinat producătorii de energie din surse alternative să iasă în conferință de presă săptămâna trecută?

Vitalie Malai: Cât de straniu nu ar suna, în criza energetică în care se află Republica Moldova – noi, cei care producem energie aici pe loc, în total vorbim de un volum de peste 125 MW – ceea ce ar asigura cu energie electrică de pină la 10% din necesarul țării și un potențial de încă 200 MW minimum, care poate fi valorificat în perioada foarte scurtă, nu suntem necesari autorităților. Mai mult, prin blocajele impuse și hotărâri primite fără a fi consultate cu reprezentanții din sector, am ajuns cu toții în pragul falimentului. Deciziile din ultima perioadă, mai ales cele adoptate de către Comisia pentru Situații Excepționale, determină actualii producători să-și stopeze activitatea. S-a creat situația în care producătorii nu obțin mijloace financiare, nemaivorbind de recuperarea a investițiilor făcute, dimpotrivă – se aleg cu datorii. De exemplu, cineva a produs 100 000 kW de energie electrică, pentru care a fost achitat cu 100 000 lei, însă peste 2 luni primește cea de-a doua factură în care el este dator cu 150 000 lei. Astfel de exemple sunt practic la toți. Mulți dintre ei sunt cu două milioane și mai mult în minus. Am ajuns în această situație pentru că s-a creat practica de a procura energia de la producătorii locali la un tarif nejustificat de mic, ceea ce nu acoperă cheltuielile. De profit nici nu mai vorbim. Atunci când în plină criză era clar că energia electrică se va scumpi, în loc să fie create instrumente de garantare pentru economie și prețuri stabile, se introduc reguli noi ce duc la majorarea cheltuielilor pentru toți – producători, furnizori, operatori de sistem, ca apoi să se reflecte în facturile finale. Am încercat să recuperăm o parte din pierderi prin exporturi dar și aici am fost blocați, căci exporturile au fost interzise.

Bani.md: De ce acum abia sesizați autoritățile despre situația în care ați ajuns?

Vitalie Malai: Noi batem la uși și scriem scrisori mai mult de 1 an, dar nimeni nu ne răspunde, or, dacă și am primit răspunsuri, acestea sunt vage, cu trimitere la acte normative care întră în contradicție unul cu altul. Conferința de presă în care am făcut apel la Premierul Natalia Gavrilița a fost urmare a lipsei de reacție din partea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Suntem triști că, noi – cei care suntem o soluție reală în criză – suntem ignorați, blocați și determinați să ne închidem afacerile.

Bani.md: Ați avut, totuși, o întâlnire la Guvern săptămâna trecută. Ce ați discutat?

Vitalie Malai: Da, ne-a invitat domnul Constantin Borosan, care a fost însoțit de mai mulți colegi din cadrul guvernului, precum și reprezentanți ai ANRE, Comunității Energetice, ÎS „Moldelectrica”, „ENERGOCOM” SA. Domnul secretar de stat și-a arătat deschiderea față de participanții la ședință, precizând că este necesar de abordat problemele vociferate de producătorii de energie din surse regenerabile care activează preponderent pe piața liberalizată și de a identifica soluții pentru depășirea acestora.

Noi, producătorii de energie din surse regenerabile, am vorbit despre gravitatea problemelor cu care se confruntă sectorul respectiv, am prezentat propuneri pentru soluționarea acestora și disponibilitatea de a ne implica în procesul de îmbunătățire a condițiilor, pentru a face posibilă activitatea în continuare. Nemijlocit, am vorbit despre necesitatea de ajustare cât mai curând a unui mecanism echitabil și corespunzător la calcularea și achitarea dezechilibrelor de către participanții la piața energiei electrice, de achiziționarea energiei electrice produse aici în Moldova centralizat de către S.A. „Energocom” la un preț mult mai competitiv decât cel din import, despre pași, ce ar fi necesar de întreprins în perioada de criză pentru a stimula producerea energiei electrice locale, etc.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Bani.md: Ce ați decis mai exact? Se vede lumină la capătul tunelului?

Vitalie Malai: Din ceea ce s-a discutat, aș dori să evidențiez un aspect, care, în cazul în care va fi realizat, ar avea un impact pozitiv absolut pentru toți consumatori finali. Am stabilit în comun cu reprezentanții Guvernului că urmează să fie identificată o soluție provizorie pe durata stării de urgență de achiziționare centralizată de energie electrică locală de către S.A. „Energocom” prin prisma exercitării obligațiilor de serviciu public, impuse de CSE, de procurare a energiei electrice în scopul asigurării necesarului de energie electrice pentru piața internă. În acest sens, urmează să fie definitivată o hotărâre și propusă spre analiză și aprobare către Comisia pentru Situații Excepționale. Acest lucru ar permite tuturor cetățenilor din Republica Moldova să beneficieze în mod egal de economiile ce urmează a fi înregistrate prin diferența de preț dintre achizițiile a energiei electrice de la producători locali și prețurile spot de pe piața organizată OPCOM.

Alt aspect important, ar fi că, ni s-a promis că, pe viitor la toate ședințele de lucru, ce vizează sectorul energetic să fie invitați nu doar reprezentanți la 2-3 întreprinderi mari, dar și câte un reprezentant a producătorilor locali de energie electrică regenerabilă și a liderelor grupurilor de echilibrare.

Bani.md: Totuși, ce e prioritar pentru producătorii de energie din surse regenerabile – ce ar trebui să fie aprobat în regim de urgență, astfel încât să fie nu fie blocată activitatea de producere?

Vitalie Malai: În primul rând este necesar ca formula de calcul a prețului de dezechilibre să fie revăzută. Actuala formulă de calcul aprobată de CSE este una inechitabilă și transmite „semnale eronate” tuturor participanților pieței energiei electrice. Formula, prevăzută de Regulile pieței noi nu este relevantă pentru situații de criză. Noua formula de calcul propusă de noi prin simulările efectuate împreună cu reprezentanții ÎS „Moldelectrica” și ANRE arată un rezultat de scădere semnificativă a costurilor absolut pentru toți participanți la piață. În final aceste economii vor putea fi resimțite și de toți cetățenii Republicii Moldova, inclusiv noi, cei care consumă zi de zi energie electrică, iar la final de lună plătim facturi. Apropo, de exemplu,  Guvernului României, care a garantat procurarea la toată energia produsă cu un preț de 450 RON (90 euro), ceea  ce garantează stabilitatea în sector atât pentru consumatori, cât și pentru producători.

A două decizie care trebuie luată în regim de urgență ține de achiziționarea energiei din surse regenerabile centralizat de către S.A. „Energocom”, care la moment și face achizițiile de energie. Este straniu că, acum, această companie publică cumpără energie de peste tot din afara țării, iar energia produsă aici este neglijată. Desigur sunt mai multe probleme, mai mult tehnice, precum prezentarea graficilor zilnice de producere, acces nediscriminatoriu la informație, care au fost discutate, dar acelea pot fi rezolvate prin efort comun.

BANI.md: Cât timp mai puteți aștepta?

Vitalie Malai: Producătorii de energie din surse regenerabile deja au ajuns la capătul puterilor și sunt plini de datorii. Fiecare zi de nerezolvare a problemelor invocate apropie cu pași grăbiți scăparea de sub control a crizei energetice. Totodată, toți trebuie să înțeleagă că nimeni nu va mai veni să învestească în acest sector, strict necesar pentru independentă reală a Republicii Moldova, dacă nu vor vedea soluții rapide și coerente din partea autorităților. Noi mizăm că, până la sfârșitul săptămânii curente, de către CSE să fie aprobată noua formulă de calcul și, în situația de interzicerea a exporturilor, să avem claritate cu achiziționarea, altfel, pur și simplu, vom fi forțați să stopăm producerea. Mizăm că discuția de la Guvern nu a fost simbolică, dar așa cum s-a convenit acolo – vor urma pași concreți. În situație de criză nu ne putem permite luxul de irosi timpul. Cu atât mai mult că acest timp ne coastă bani enormi pe fiecare. Noi, producătorii de energie din surse regenerabile, suntem consumatori de energie, la fel ca toți cetățenii țării și plătim aceleași facturi, dacă există măcar o mică șansă de a ușura această povară, de ce să nu o folosim? Sperăm că autoritățile noastre înțeleg acest lucru, iar noi suntem deschiși să oferim toată informația și experiența practică pe care o avem pentru ca Republica Moldova să devină mai independentă energetic!

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău