Danemarca introduce taxa pe flatulența vacilor

28 Iun. 2024, 16:51
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Iun. 2024, 16:51 // Actual //  bani.md

Danemarca a luat decizia istorică de a impozita fermierii pentru gazele emise de animalele lor, scrie publicația INC. Scopul este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră din Danemarca cu 70% față de nivelurile din 1990 până în 2030, a declarat Ministrul Finanțelor, Jeppe Bruus.

Fermierii vor fi taxați cu 300 de coroane (43 de dolari) pe tonă de dioxid de carbon echivalent emis de vacile, oile și porcii lor începând din 2030. Taxa va crește la 750 de coroane (108 dolari) până în 2035. Cu toate acestea, datorită unei deduceri de 60% la impozitul pe venit, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (17,3 dolari) și va crește la 300 de coroane până în 2035.

Noua Zeelandă a adoptat o lege similară care urma să intre în vigoare în 2025. Cu toate acestea, legislația a fost eliminată după critici dure din partea fermierilor și o schimbare de guvern la alegerile din 2023.

În Danemarca, acordul a fost încheiat târziu luni între guvern și reprezentanții fermierilor, industriei și sindicatelor, printre alții, și a fost prezentat marți. Decizia Danemarcei vine după luni de proteste ale fermierilor din toată Europa împotriva măsurilor și reglementărilor de combatere a schimbărilor climatice, despre care ei spun că îi duc la faliment.

Danemarca, care este un mare exportator de lactate și carne de porc, va taxa, de asemenea, porcii, deși vacile produc emisii mult mai mari decât porcii. Taxa urmează să fie aprobată în Parlamentul Danemarcei. Potrivit statisticilor oficiale, la 30 iunie 2022, în Danemarca existau 1.484.377 de vaci, o ușoară scădere comparativ cu anul precedent.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău