De câţi bani ai nevoie pentru a ajunge în rândurile celor mai bogaţi 1% oameni din lume

03 Mart. 2024, 09:42
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
03 Mart. 2024, 09:42 // Bani și Afaceri //  bani.md

Este din ce în ce mai greu să pătrunzi în topul celor mai bogate 1% persoane din SUA. În prezent, este nevoie de cel puţin 5,8 milioane de dolari pentru a deveni parte a elitei cele mai mari economii din lume, cu aproape 15% mai mult decât în urmă cu aproximativ 12 luni, potrivit unui studiu realizat de Knight Frank, raportat de Bloomberg.

Monaco îşi păstrează locul întâi pentru cel mai ridicat prag la nivel mondial, cu 12,8 milioane de dolari, o creştere de 3,2% faţă de anul trecut, în timp ce în Luxemburg şi Elveţia este nevoie de peste 8 milioane de dolari pentru a intra în top, potrivit raportului 2024 Wealth Report al brokerului imobiliar.

Constatările subliniază modul în care pieţele în revenire din SUA şi alte naţiuni occidentale adâncesc decalajul dintre ţările bogate şi cele sărace. Produsul intern brut pe cap de locuitor al Principatului Monaco, de aproximativ 240.000 de dolari, este de peste 900 de ori mai mare decât cel al statului Burundi din Africa de Est, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a afectat putermic economia globală, încă afectată de dezastrul pandemiei, făcând ca preţurile la energie şi alimente să crească vertiginos. În timp ce acest lucru a cauzat probleme în întreaga lume, naţiunile mai sărace care trebuie să importe aceste bunuri au fost afectate în mod special, deoarece costurile de împrumut au crescut.

Cu toate acestea, nu toată lumea a simţit apăsarea crizei recente. Cei mai bogaţi 500 de oameni din lume şi-au sporit averile combinate cu peste 1.500 de miliarde de dolari în 2023, numai cu ajutorul companiei Tesla. Elon Musk, preşedintele executiv al producătorului de vehicule electrice, a înregistrat cele mai mari câştiguri, potrivit Bloomberg Billionaires Index.

„Constatările noastre confirmă diferenţele substanţiale în ceea ce priveşte distribuţia bogăţiei între ţări”, a declarat Knight Frank în raportul său.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO