De câți bani ai nevoie pentru un concediu în Grecia în 2023

19 Mai 2023, 05:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2023, 05:45 // Actual //  bani.md

Hotelierii din Grecia se pregătesc pentru valul uriaș de turiști. Insulele grecești se bucură de o popularitate deosebită, tocmai de aceea, oamenii preferă să cumpere din timp biletele de vacanță. Stațiunile din Grecia vor fi aproape pline încă din iunie 2023. Moldovenii care vor să meargă în concediu în zona menționată trebuie să-și „înărmeze” portofelul.

Cât costă o vacanță în Grecia

Dacă te gândești să mergi în vacanță în Grecia, află că trebuie să cunoști foarte bine tarifele înainte. Există multe tipuri de unități de cazare dintre care poți alege, în funcție de nevoile și dorințele personale, dar locuințe oferite de gazde sau proprietari. Persoanele care vor să închirieze un apartament în Lefkada pot plăti de la 4000 de lei moldovenești în sus. Totodată, pentru un sejur de 5 nopți în zona menționată, într-un apartament tip studiu, moldovenii trebuie să scoată din buzunare 4500 de lei moldovenești. Proprietatea dispune de toaletă proprie, aer condiționat, seif, dar și aparate electrocasnice.

Într-o altă parte a insulei din Grecia se oferă spre închiriere o proprietate care are vedere la mare. Pe platforma Booking, locuința are o cotație ridicată, și totodată, un sejur de 5 nopți la aceasta costă aproape 10800 de lei moldovenești. Moldovenii care vor să meargă în concediu în Grecia trebuie să știe că există si variante de lux. De exemplu, o proprietate care se află într-un amplasament de vile de lux se închiriază la prețul de 30000 de lei moldovenești. Locația nu dispune doar de aparate electrocasnice și servicii complete de curățenie, ci și de piscină privată, terasă și o zonă de relaxare.

Persoanele care vor o altfel de experiență în Lefkada, Grecia, pot opta pentru o cazare pe barcă, la plaja Nydri. Oamenii beneficiază de baie privată, aer condiționat, WiFi gratuit, electrocasnice mici și articole de toaletă. Micul dejun este inclus în prețul de 7.400 lei, pentru un sejur de 5 nopți.

În ciuda faptului că prețurile diferă în funcție de zonă, dar mai ales, de la un an la altul, turiștii nu se simt descurajați. Thassos, Creta, Lefkada, Mykonos sau Santorini sunt doar câteva dintre insulele preferate de oameni. Moldovenii au luat cu asalt stațiunile din Grecia anul trecut. Serviciile de care poți beneficia, nisipul fin, apa limpede și panorama sunt câteva dintre motivele pentru care turiștii aleg să se întoarcă de la un an la altul în Grecia. Și tocmai de aceea, moldovenii care vor să se bucure de un concediu pe cinste în zona menționată, trebuie să facă rezervare din timp, în caz contrar, riscă să nu mai găsească locuri disponibile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

05 Apr. 2025, 11:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Apr. 2025, 11:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Un tribunal din Republica Bașkortostan a decis naționalizarea a șapte fabrici deținute de fostul șef al „Gazprom Energo”, Alexei Mitiușov, în cadrul unei acțiuni demarate de Procuratura Generală a Rusiei. Valoarea totală a activelor preluate de stat se ridică la 31,5 miliarde de ruble, relatează Kommersant.

Decizia prevede trecerea în proprietatea statului a 100% din acțiunile sau părțile sociale ale companiilor „Salavatneftemaș”, „Salavatneftehimremstroi”, „Podzemneftegaz”, „Remenergomontaj”, „Neftehimremstroi”, „Tehcentr” și Uzina de catalizatori din Salavat. Aceste întreprinderi deservesc grupul „Gazprom Neftechim Salavat”, una dintre companiile-cheie ale industriei chimice din regiune.

Potrivit instanței, Mitiușov, care deține pașaport lituanian și permis de ședere în Spania, a stabilit un „control străin” asupra acestor active strategice, fapt considerat ilegal conform legislației ruse. Decizia a fost pusă în aplicare imediat, fără posibilitatea apelului, la cererea procurorilor, care au avertizat că o întârziere ar putea duce la oprirea producției, neplata salariilor și falimentul fabricilor.

În plângerea sa, Procuratura a susținut că Mitiușov a achiziționat companiile prin entități controlate – „Mercury Capital Trust” și „Corporate Center” – în urma unor tranzacții neautorizate și nevalidate de comisia guvernamentală sau Serviciul Federal Antimonopol. Împotriva fostului director „Gazprom Energo” a fost deschis un dosar penal în 2022, fiind acuzat de deturnare de fonduri de la „Gazprom Neftechim Salavat”. În februarie 2023, Mitiușov a fost dat în urmărire internațională.

Naționalizarea activelor considerate „strategice” a devenit o practică tot mai frecventă în Rusia după invadarea Ucrainei. Potrivit fostului șef al Transparency International Rusia, Ilia Șumanov, în ultimii trei ani, statul a preluat active în valoare de peste 2,07 trilioane de ruble. În 2024, The Moscow Times estimează că autoritățile au naționalizat cel puțin 67 de companii, cu venituri anuale de peste 807,6 miliarde de ruble și active evaluate la peste 544,7 miliarde.

Această decizie reflectă consolidarea controlului statului rus asupra economiei, în paralel cu o ofensivă împotriva proprietății private cu legături externe, în contextul actualei izolări internaționale.