De ce a ajuns dolarul la același nivel cu euro și ce impact are pentru Moldova

13 Iul. 2022, 04:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Iul. 2022, 04:45 // Actual //  bani.md

Euro a ajuns marți la același nivel cu dolarul, pentru prima dată de când a fost pus în circulație, ceea ce are o serie de efecte, printre care prețuri mai mari pentru energie, inclusiv pentru România, ceea ce va inflama din nou inflația.

Astăzi, 1 euro este egal cu 1 dolar. Spre comparație, la începutul lunii februarie, euro valora peste 1,13 dolari, după care a urmat o cădere puternică. Astfel, dolarul, cunoscut drept o monedă de refugiu în perioade turbulente, s-a apreciat cu 14% de la începutul anului.

Euro nu a mai atins acest prag, la egalitate cu dolarul, din anul în care a fost pus în circulaţie, în urmă cu 20 de ani. Ultima dată când euro a scăzut sub nivelul dolarului a fost în noiembrie 2002, când euro valora 0,99 dolari. De atunci, euro s-a bucurat de o creștere constantă, ajungând la aproape 1,60 dolari în vara lui 2008, când Marea Recesiune făcea ravagii financiare în SUA.

Care au fost motivele pentru aprecierea dolarului și deprecierea euro?

De mai multe luni, moneda euro este supusă la presiuni pe pieţele financiare, din cauza declanșării războiului în Ucraina şi a măsurilor relativ limitate adoptate de Banca Centrală Europeană pentru a combate inflaţia ridicată.

Căderea s-a accelerat în ultimele săptămâni, pe măsură ce s-a răspândit teama că Rusia, principalul furnizor de energie al UE, va întrerupe complet fluxurile de gaze ca represalii la sancțiunile occidentale. Până acum, 12 țări UE au suferit o reducere totală sau parțială a gazului rusesc.

În plus, luni, Rusia a anunțat că oprește timp de 10 zile livrările de gaz către Germania prin gazoductul Nord Stream 1 pentru lucrările anuale de întreținere, ceea ce a accentuat și mai mult această teamă. Nu este clar dacă Kremlinul va dispune ca suspendarea să se prelungească dincolo de acest termen și să devină nedeterminată.

În acest context, este important de reamintit că, în perioade de turbulențe, precum cele din prezent, investitorii consideră moneda americană drept o valoare tradiţională de refugiu.

În plus, în prezent, economia americană performează mai bine decât a uniunii monetare, spune pentru Economedia Adrian Codîrlașu, vicepreședinte CFA România. Același argument îl expune și Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR: „Creșterea economică din SUA este mai rezilientă și semnificativ mai puțin expusă la șocurile legate de Rusia”.

În plus, Rezerva Federală (FED) crește mult mai rapid rata de dobândă la dolar decât o face Banca Centrală Europeană la euro. Dacă FED deja a făcut mai multe majorări, BCE nu a făcut niciuna, spune Codîrlașu. Potrivit lui, diferențialul de dobândă a ajuns în favoarea dolarului.

Ce efecte are paritatea euro dolar

O mare parte din mărfurile mondiale au prețuri în dolari: petrol, grâu, porumb, aluminiu, cupru, oțel.

Și atunci, noi, când le importăm – că resurse importăm –, vor costa mai mulți lei, ceea ce are impact pe inflație și pe deficitul comercial, pe care le majorează.

În plus, dacă Moldova importă materii prime plătite în dolari și le prelucrează și exportă în UE, atunci valoarea exporturilor scade.

Un dolar mai puternic înseamnă prețuri la materii prime exprimate în lei mai mari, implicit presiuni în sus pe inflație și pe adâncirea deficitului comercial de bunuri.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ