De ce crede Rusia că nu poate pierde războiul din Ucraina

21 Iul. 2022, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
21 Iul. 2022, 05:15 // Actual //  bani.md

Vladimir Putin nu dă niciun semn că ar vrea să pună capăt conflagrației din Ucraina, deși au trecut aproape cinci luni de la declanșarea invaziei.

Serghei Karaganov, decanul Facultății de Economie din Moscova, care a dat un interviu în New York Times, consideră că Rusia nu poate pierde acest război, deoarece el se referă la conservarea nu numai a elitelor sale, ci și a țării în sine.

Karaganov a avertizat ani de zile despre un potențial conflict al Rusiei în Ucraina, legat de extinderea NATO. Analistul de la Moscova crede că Ucraina, odată cu începerea conflictului militar, a devenit un vârf de lance care vizează inima Rusiei, potrivit NYTimes.

 

Serghei Karaganov susține că războiul din Ucraina își are rădăcinile în trecut, când relațiile politice dintre Occident și Rusia s-au înrăutățit, în ultimele decenii. ”A fost o situație clasică înainte de război. Beligeranța împotriva Rusiei a crescut rapid de la sfârșitul anilor 2000.

Conflictul era văzut ca unul din ce în ce mai iminent. Așadar, probabil, Moscova a decis să prevadă și să dicteze condițiile conflictului. Acest conflict este existențial pentru majoritatea elitelor occidentale, care eșuează și își pierd încrederea populației”, susține decanul Facultății de economie din Moscova.

Analistul rus consideră că războiul nu este doar între Rusia și Ucraina, ci între Occident și Rusia. ”Acest conflict nu este despre Ucraina. Cetățenii ei sunt folosiți drept carne de tun, într-un război pentru a păstra supremația eșuată a elitelor occidentale.

Pentru Rusia, acest conflict se referă la conservarea nu numai a elitelor sale, ci a țării în sine. Ea nu-și permite să piardă.

De aceea Rusia va câștiga chiar și, sperăm, fără a recurge la niveluri mai ridicate de violență. Am prezis un asemenea război de un sfert de secol. Dar nu am reușit să-l previn”, a spus Karaganov.

Care este scopul final al Rusiei în războiul din Ucraina?

Ironia tragică a conflictului din Ucraina, este faptul că Rusia se ”elimină” prin acest război, de pe scena internațională, unde Occidentul a luat peste 11.000 de sancțiuni economive împotriva Moscovei, ca urmare a deciziei lui Putin de a invada Ucraina.

Occidentul a devenit mai unit în condamnarea măcelului din Ucraina provocat de Putin, Suedia și Finlanda se vor alătura alianței NATO, iar Rusia va fi privită ca un paria pe plan global și o amenințare serioasă timp de mulți ani.

Cu toate astea, Karaganov spune că ”relațiile ruso-occidentale se deteriorează de un deceniu și jumătate. Nu este nimic de pierdut din prăbușirea din ultimele luni. Acum Rusia va controla și va descuraja Occidentul, fără să mai rămână pe gânduri”.

Expertul rus în politici economice a oferit o părere și despre obiectivul Rusiei în războiul din Ucraina. ”Minimum este eliberarea de sub regimul de la Kiev a regiunii Donbas, aflată în faza finală și apoi a sudului și estului Ucrainei. Apoi, scopul Rusiei ar trebui probabil să fie ca teritoriul lăsat sub controlul Ucrainei să fie unul neutru și complet demilitarizat”.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO