De ce nu a fost recuperat niciun leul din jaful bancar? Dragalin: Condamnații au foarte multe drepturi

22 Aug. 2023, 11:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2023, 11:30 // Actual //  Lupu Eduard

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a atras atenția în cadrul emisiunii „Puterea a patra” asupra provocărilor în ceea ce privește recuperarea bunurilor confiscate în urma sentințelor de condamnare. Potrivit declarațiilor sale, deși au existat sentințe și confiscare în valoare de sute de milioane de lei de condamnare în cazul furtului miliardului, recuperarea efectivă a acestor bunuri a fost în mare măsură ineficientă. Aceste observații vin într-un context în care modul de executare a sentințelor și a confiscărilor pare a necesita modificări pentru a asigura un proces mai eficient și mai rapid.

Veronica Dragalin a subliniat că procedurile actuale de executare a sentințelor și confiscărilor sunt deseori întârziate și complicate, ceea ce îngreunează eforturile de a transforma deciziile judiciare în bunuri și active reale în beneficiul statului. Ea a menționat că există nevoia de a revizui Codul de Executare pentru a aborda aceste dificultăți și pentru a asigura că confiscarea bunurilor devine un proces mai eficient și mai transparent.

Dragalin a mai subliniat că unul dintre obstacolele majore în recuperarea bunurilor este prezența unor drepturi extinse ale condamnaților, ceea ce duce la tergiversarea procesului de confiscare și transfer al bunurilor către stat. Astfel, ea a susținut că este necesară o abordare mai echilibrată care să respecte drepturile fundamentale ale condamnaților, dar care să permită și o recuperare mai eficientă a bunurilor în folosul statului.

În concluzie, Veronica Dragalin a atras atenția asupra importanței îmbunătățirii procesului de executare a sentințelor de confiscare și a subliniat că o astfel de schimbare ar putea avea un impact pozitiv asupra luptei împotriva corupției și a infracțiunilor economice. Modificarea Codului de Executare ar putea aduce soluții pentru dificultățile actuale și ar asigura că justiția este într-adevăr realizată atunci când bunurile obținute ilegal sunt recuperate în beneficiul comunității. „Chiar și când avem o decizie cu confiscare până a o transforma în bani reali în interesul statului e destul de complicat. E una unde condamnații au foarte multe drepturi și acest lucru tergiversează încasarea bunurilor în folosul statulu”.

În anul 2014 Republica Moldova a fost zguduită de cel mai mare jaf din istorie. Banca de Economii, Unibank și Banca Socială au fost furate de 1 miliard USD, iar până în prezent nu s-a reușit recuperarea niciunui leu. Ilan Șor unul din figuranții raportului Kroll a fost condamnat de Curtea de Apel. Vlad Plahotniuc care, la fel, figurează în raportul Kroll drept beneficiar al furtului miliardului a părăsit țara în luna iunie a anului 2019.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău