Familia lui Escobar se ceartă pe bunurile regelui cocainei. Nepotul favorit se teme că va fi omorât de propriul tată

22 Aug. 2023, 09:52
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Aug. 2023, 09:52 // Actual //  bani.md

Moștenirea sângerosului baron al drogurilor Pablo Escobar a deschis războiul în sânul familiei sale pentru bunurile ce au rămas de pe urma „regelui cocainei“, scrie Daily Mail.

Pablo Escobar, care a fost împușcat mortal în 1993 în timp ce încerca să fugă de forțele de ordine pe un acoperiș din Medellin, era proprietarul unei colecții uluitoare de mașini extravagante, motociclete, snowmobile și chiar avioane.

Nicolás Escobar, 53 de ani, care se autoproclamă cu mândrie „nepotul preferat al lui Don Pablo”, crede că bunurile unchiului său sunt acum ale lui de drept și se dedică păstrării articolelor neprețuite prin organizarea unei expoziții.

Dar propriul său tată, Roberto Escobar, este un fost contabil al cartelului. Și, în adevăratul stil narco, a amenințat că își va ucide propriul fiu dacă încearcă să revendice drepturile asupra suvenirurilor lui Pablo, spune Nicolás.

Ani de zile, bunurile prețioase ale șefului cartelului de droguri au fost expuse într-un muzeu administrat de Roberto.

O Harley Davidson în nuanțe roz, un mic avion privat, o serie de fotografii rare și o armă care se presupune că a fost al legendarului gangster american Al Capone sunt doar câteva dintre articolele care au fost arătate publicului.

Nicolás s-a exprimat poetic cu privire la colecție, numind-o un tezaur de minuni „vechi și luxoase” care își merită locul în lumina reflectoarelor.

Muzeul a fost foarte popular în rândul turiștilor care se înghesuiau pentru a arunca o privire asupra vieții lordului drogurilor, dar a fost demolat la începutul acestui an, când oficialii guvernamentali au descoperit că acea clădire a fost construită fără autorizații corespunzătoare.

Dar alții susțin că oficialii din Medellin au vrut să dărâme muzeul în încercarea de a disocia orașul de reputația de loc de contrabandă de droguri și violență împotriva forțelor de ordine.

Nicolás vrea acum să mute colecția de suveniruri a unchiului său într-o nouă clădire. „Ceea ce arată Hollywood-ul nu este real…”, a spus Nicolás.

Pablo Escobar avea o avere netă estimată la 30 de miliarde de dolari

Dar nu este de mirare că Escobar a adunat o astfel de colecție de obiecte rare și valoroase. În timpul cât a fost la cârma cartelului de la Medellin, a controlat peste 80% din cocaina transportată în SUA, ceea ce l-a făcut unul dintre cei mai bogați zece oameni din lume potrivit unui top al revistei Forbes.

Escobar a intrat în comerțul cu cocaină la începutul anilor 1970, colaborând cu alți criminali pentru a forma cartelul Medellin.

La mijlocul anilor 1980, Pablo Escobar avea o avere netă estimată la 30 de miliarde de dolari. Se spune că peste 15 tone de cocaină erau introduse ilegal în fiecare zi în SUA, ceea ce aducea cartelului până la 420 de milioane de dolari pe săptămână.

În timpul cât a fost în vârful cartelului, Escobar a câștigat popularitate prin sponsorizarea proiectelor caritabile și a cluburilor de fotbal, împărțind unele dintre bogățiile sale cu comunitățile locale, vrând să pozeze în Robin Hood.

Dar campaniile de teroare conduse de acoliții lui Escobar au dus la uciderea a mii de oameni și încet-încet au început să întoarcă publicul împotriva lui – totul în timp ce agențiile de aplicare a legii din SUA cooperau cu poliția columbiană pentru a-i distruge imperiul narco.

Oamenii legii columbieni l-au prins în cele din urmă pe Escobar pe 2 decembrie 1993 într-un cartier din Medellin.

A urmat un incendiu și, în timp ce Escobar a încercat să scape fugind pe acoperișuri, el și garda lui de corp au fost împușcați mortal.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

26 Mart. 2025, 12:58
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
26 Mart. 2025, 12:58 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai mult de o treime dintre miliardarii ruși incluși în topul Forbes Rusia 2024 ar fi apelat la servicii de PR pentru a elimina informațiile compromițătoare din rezultatele căutării Google. Potrivit unei investigații publicate de The Moscow Times, numele a 42 din cei 125 de miliardari ruși au fost implicate în utilizarea mecanismului DMCA (Digital Millennium Copyright Act) – o lege americană destinată protejării drepturilor de autor, dar folosită frecvent pentru a „curăța” internetul de conținut negativ.

Tehnica folosită este simplă, dar eficientă: agențiile de PR creează site-uri-fantomă cu articole copiate de pe site-urile originale și apoi trimit plângeri DMCA către Google, invocând încălcarea drepturilor de autor. Google este obligat, prin legislația americană, să elimine din rezultatele căutării materialele „reclamate” pentru a evita procese costisitoare.

The Moscow Times a verificat baza de date Lumen și a constatat că multe dintre cererile de ștergere vizează articole despre activele străine ale miliardarilor ruși, metodele de eludare a sancțiunilor internaționale, legături cu oficiali guvernamentali sau chiar antecedente penale.

Au fost eliminate, de exemplu, articole despre investițiile lui Roman Abramovici în start-up-uri occidentale prin operațiuni off-shore în Cipru, despre Ghenadi Timcenko și rețelele sale de deținere a activelor prin foști manageri, despre Andrei Melnicenko și transferul activelor „Eurohim” către soția sa, precum și despre Alisher Usmanov, inclusiv legăturile sale cu serviciile de forță și cu Vladimir Putin.

Informații despre proprietăți luxoase deținute în Occident au fost, de asemenea, eliminate din Google. Mihail Fridman, fondatorul Alfa Group, a rămas fără articolul despre vila sa cu zece dormitoare din Saint-Tropez, înghețată în urma sancțiunilor UE din 2022. Andrei Guriev, proprietarul „PhosAgro”, a fost disociat online de palatul Vitanhurst din Londra, iar Boris Rotenberg – de vila sa de pe Coasta de Azur.

Cele mai frecvent eliminate sunt materialele repostate pe site-uri de tip „kompromat” (compromițătoare). Acest lucru are o explicație strategică: în unele cazuri, deciziile privind sancțiunile internaționale se bazau inclusiv pe articole găsite prin Google, după cum a dezvăluit anterior Politico. Dosarele de sancționare includ surse diverse – de la The Financial Times și Reuters, până la bloguri, pagini Wikipedia sau articole traduse automat din presa rusă sau ucraineană.

Astfel, sancțiunile împotriva lui Viacheslav Kantor (proprietarul „Akron”) au fost susținute inclusiv cu articole din Vecherny Murmansk, iar în cazul lui Melnicenko – cu materiale de pe Audit-it.ru și dintr-un cont de Twitter al unui jurnalist. Sancțiunile impuse lui Grigori Berezkin au fost justificate inclusiv pe baza unei anchete publicate de site-ul obscur Russian Crimes.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA
NO COMMENT | INCENDIUL DIN CENTRUL CHIŞINĂULUI SURPRINS CU DRONA