Milioane de lei de la Procuratura Generală s-au dus pe apa sâmbetei

22 Aug. 2023, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2023, 10:06 // Actual //  Lupu Eduard

În perioada 2018-2022, organelor Procuraturii Generale i-au fost precizate alocații  de la bugetul de stat în sumă totală de 1,8 miliarde lei, cheltuielile de casă și cele efective constituind 1,7 miliarde lei.

Curtea de Conturi a constat în cadrul auditului că au fost achiziționate produse licențiate pentru calculatoare la un cost majorat cu 2,4 mil lei, comparativ  cu prețul agreat cu Compania furnizoare de produse software. Prezența suspiciuni rezonabile de fraudă: a) la achitarea licențelor pentru calculatoare în valoare de 2,5 mil lei, care real nu au fost livrate și instalate, conform proceselor verbale de primire –predare a licențelor; b) la procurarea  a 48 de licențe pentru  servere în valoare de  1,1 mil lei  mii lei,  servere  pe care  Procuratura Generală nici nu le deține. Prin aceste acțiuni, factorii responsabili din cadrul PG   au  cauzat pierderi  bugetului de stat în sumă de 3,6  mil lei.

Totodată, auditul indică și răscumpărarea dubioasă de către Procuratura Generală a licențelor, din buget fiind achitată  7,6 mil  lei, în lipsa documentelor confirmative sau amendamentelor la Acordul de licențiere.

Auditul a constatat persistența neregulilor sistemice la achiziționarea și efectuarea lucrărilor de reparație capitală a sediilor organelor procuraturii, astfel fiind constatate următoarele nereguli:

planificarea și fundamentarea neconformă a necesităților de achiziție a lucrărilor de reparații, fapt, ce a condus la efectuarea lucrărilor suplimentare pentru reparația rețelelor electrice, rețelelor de încălzire etc.;

achiziționarea și executarea neregulamentară a lucrărilor de reparație în lipsa documentației de proiect și a devizelor verificate regulamentar, în valoare de 17,7 mil.lei,  fapt ce a condiționat unele dezacorduri între Procuratura Generală și antreprenori privind volumul și calitatea lucrărilor efectuate, precum și declanșarea unor litigii în instanțele de judecată, care pot genera pierderi  la buget;

admiterea unor devieri între prețurile stabilite în devizul-ofertă și cele din procesele-verbale privind executarea lucrărilor de reparații capitale la sediul PG, amplasat în mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 73, ca rezultat, efectuând cheltuieli nejustificate de 485,1 mii lei.

Procuratura Generală nu a dispus de un proces regulamentar privind efectuarea cheltuielilor pentru carburanți, fiind atestată depășirea parcursului limită stabilit pentru unitățile de transport a entității, precum și stabilirea și aprobarea normelor exagerate de consum al carburanților pentru unele unități de transport. În consecință, se atestă că doar pentru 17 autovehicule (model Dacia Logan) instituția a efectuat cheltuieli bugetare neconforme în valoare de 0,3 mil. lei.

Există multiple abateri și neconformități și în procesul de gestionare a patrimoniului public de către Procuratura Generală. Astfel, lipsa unei monitorizări eficiente asupra patrimoniului aflat în gestiune a determinat faptul că în evidența contabilă a Procuraturii Generale sunt înregistrate două clădiri, care, potrivit înregistrărilor cadastrale au fost înstrăinate în folosul unor persoane fizice. Unul din aceste imobile reprezenta o fostă clădire administrativă a Procuraturii teritoriale Anenii-Noi, care fiindu-i în anul 2009 modificată destinația în bloc locativ, iar cu acordul conducerii procuraturii a fost privatizată.

Cât privește al doilea imobil acesta urma a fi transmis primăriei or. Rezina de către Procuratura Generală, ceea ce de fapt nu s-a efectuat, între timp APL a inițiat procesul de privatizare a acestuia, imobilul fiind vândut unei persoane fizice.

La fel, auditul a constatat neînregistrarea în evidența contabilă a Procuraturii Generale a 19 terenuri aferente sediilor procuraturilor teritoriale cu suprafața de 2 ha și a unui garaj, iar la organul cadastral nefiind înregistrată o clădire administrativă și 12 garaje, ceea ce contravine cadrului normativ în vigoare și implică riscuri privind integritatea acestora.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Iun. 2024, 12:52
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
21 Iun. 2024, 12:52 // Slider //  Soroceanu Olga

Castel Mimi colorează lunile de vară cu evenimentele pe care le desfăşoară. După Rose Day vine „Noaptea Sânzienelor” cu un amplu program de divertisment pentru toate vârstele. Evenimentul este organizat pentru al patrulea an în cinstea sânzienelor sau cum mai sunt numite în popor – zânele bune, care se spune că sunt nişte femei frumoase care coboară din cer, cântă şi dansează pe câmpuri, fiind protectoarele naturii care atrag norocul şi resping primejdiile. 

Şi în acest an „Noaptea Sânzienelor” promite să devină memorabilă pentru toţi participanţii la o seară cu tradiţii mistice; vin alb Sânzienele, în cantităţi nelimitate, produs de Castel Mimi (unul dintre vinurile servite şi apreciate de înalţii demnitari prezenţi la Summit-ul CPE din 1 iunie 2023); picnic la iarbă verde; activităţi pentru copii şi muzică live, interpretată de formaţia Catharsis şi Felicia Dunaf cu Dunaff Band. 

Organizatorii îndeamnă femeile să renunţe la tocuri şi să poarte încălţăminte comodă, iar dress code pentru toţi participanţii sunt cămăşile tradiţionale sau ţinutele în culoarea alb. Gazda evenimentului este influencerul Cristina Evtodi care alături de participantele la „Noaptea Sânzienelor” va împleti coroniţe din flori de levănţică. 

Oaspeţii sunt aşteptaţi să se prindă în horele sânzienelor, care vor fi jucate în jurul rugurilor aprinse, alături de dansatorii profesionişti de la Show Balet „Non Format”.

Pentru că cei de la Castel Mimi promovează relaţia prietenoasă cu natura, fiecare vizitator adult va fi întâmpinat la intrare cu un pahar pentru vin din sticlă, pe care îl va putea lua acasă la plecare. De la evenimentul în aer liber nu vor lipsi bucatele gustoase pregătite la Open Air Kitchen sub privirile celor prezenţi. 

Pentru a putea savura din plin evenimentul şi vinul alb răcoritor alegeţi să mergeţi la Castel Mimi cu trenul. 

Prețul de intrare la eveniment include:

 • Vin Sânzienele nelimitat, cu pahar de sticlă cadou (de la vârsta 18+);
 • Masterclass la împletitul de coronițe;
 • Ghicitul în ceară (tradiție mistică de divertisment);
 • Dansul Sânzienelor alături de Show Balet Non Format”;
 • Acces în zona de playground – joc de badminton şi tragere cu arcul, lansarea de zmeie de hârtie;
 • Acces în Zona Picnic (luați de acasă pături, pentru o şedere confortabilă pe iarba verde);
 • Zone foto decorate tematic, pentru a surprinde momente memorabile;
 • Selfie 360° la ore fixate, cu fotografia digital oferită imediat;
 • Express Tur în beciurile Castel Mimi la ore fixate;
 • Muzică LIVE Retro şi program de divertisment;
 • DJ Sounds Fountain Party, la finalul evenimentului;

AICI găsești mai multe detalii!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău