ANRE a decis în cadrul ședinței de astăzi că producătorii de energie pot exporta curent electric.
„În conformitate cu atribuțiile ANRE, instituția contribuie la securitatea energetică a statului. În condițiile în care a fost instituită de către Guvern starea de alertă și în condițiile în care a fost înregistrat la momentul respectiv un deficit de energie electrică pentru consumatorii din Republica Moldova, a fost necesar de a întreprinde toate măsurile posibile pentru a asigura că toată energia care este produsă local este furnizată către consumatorii din interiorul”, a explicat șeful de secție de la ANRE, Ștefan Seracuța.
Exportul de energie electrică din Republica Moldova a fost interzis pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice, începând din data de 15 octombrie. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).
Astfel, producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu au beneficiat de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa ÎCS Premier Energy SRL și SA FEE Nord pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de două zile lucrătoare.
Prețul de achiziție a acestor contracte nu trebuia să depășească cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au ÎCS Premier Energy SRL și SA FEE Nord cu SA Energocom, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice.
Totodată, ÎS Moldelectrica a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, luând în considerare starea de alertă pe piața energiei electrice.