De ce Republica Moldova nu a putut exporta energie electrică. ANRE le-a dat frâu liber producătorilor

03 Feb. 2023, 13:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 13:20 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE a decis în cadrul ședinței de astăzi că producătorii de energie pot exporta curent electric.

„În conformitate cu atribuțiile ANRE, instituția contribuie la securitatea energetică a statului. În condițiile în care a fost instituită de către Guvern starea de alertă și în condițiile în care a fost înregistrat la momentul respectiv un deficit de energie electrică pentru consumatorii din Republica Moldova,  a fost necesar de a întreprinde toate măsurile posibile pentru a asigura că toată energia care este produsă local este furnizată către consumatorii din interiorul”, a explicat șeful de secție de la ANRE, Ștefan Seracuța.

Exportul de energie electrică din Republica Moldova a fost interzis pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice, începând din data de 15 octombrie. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel, producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu au beneficiat de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa ÎCS Premier Energy SRL și SA FEE Nord pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de două zile lucrătoare.

Prețul de achiziție a acestor contracte nu trebuia să depășească cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au ÎCS Premier Energy SRL și SA FEE Nord cu SA Energocom, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice.

Totodată, ÎS Moldelectrica a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, luând în considerare starea de alertă pe piața energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2023, 15:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2023, 15:59 // Actual //  Lupu Eduard

Populaţia Pământului ar putea atinge un maxim istoric de aproximativ 9 miliarde de locuitori. Estimările cercetătorilor

Cercetătorii din cadrul iniţiativei Earth4All pentru Fundaţia Global Challenges au declarat că, dacă lumea ar face un „salt uriaş” în ceea ce priveşte investiţiile în dezvoltarea economică, educaţie şi sănătate, populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni până în 2050.
Proiecţia a folosit un nou model pentru a explora două scenarii în acest secol, iar estimarea este semnificativ mai mică decât cele ale mai multor previziuni, inclusiv cele ale Naţiunilor Unite, potrivit Independent.
În primul scenariu, în care se aşteaptă ca lumea să continue să se dezvolte economic într-un mod similar cu cel din ultimii 50 de ani, cercetătorii estimează că populaţia globală ar putea atinge un vârf de 8,6 în 2050, înainte de a scădea la 7 miliarde în 2100.
În cel de-al doilea scenariu – numit de cercetători „Salt uriaş” – aceştia estimează că populaţia ar putea atinge un vârf de 8,5 miliarde de oameni în jurul anului 2040, urmând să scadă la aproximativ 6 miliarde de oameni până la sfârşitul secolului.
Aceştia spun că o investiţie fără precedent în reducerea sărăciei, în special în educaţie şi sănătate, precum şi în securitatea alimentară şi energetică, inegalitatea şi echitatea de gen, ar putea duce la acest scenariu.
„Principala problemă a omenirii este consumul de carbon de lux şi de biosferă, nu populaţia. Locurile în care populaţia creşte cel mai rapid au amprente de mediu extrem de mici per persoană, în comparaţie cu locurile care au atins vârful de populaţie cu multe decenii în urmă”, a declarat Jorgen Randers, un alt coautor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău