De ce Republica Moldova nu a putut exporta energie electrică. ANRE le-a dat frâu liber producătorilor

03 Feb. 2023, 13:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Feb. 2023, 13:20 // Actual //  Lupu Eduard

ANRE a decis în cadrul ședinței de astăzi că producătorii de energie pot exporta curent electric.

„În conformitate cu atribuțiile ANRE, instituția contribuie la securitatea energetică a statului. În condițiile în care a fost instituită de către Guvern starea de alertă și în condițiile în care a fost înregistrat la momentul respectiv un deficit de energie electrică pentru consumatorii din Republica Moldova,  a fost necesar de a întreprinde toate măsurile posibile pentru a asigura că toată energia care este produsă local este furnizată către consumatorii din interiorul”, a explicat șeful de secție de la ANRE, Ștefan Seracuța.

Exportul de energie electrică din Republica Moldova a fost interzis pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice, începând din data de 15 octombrie. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE).

Astfel, producătorii locali de energie electrică produsă din surse regenerabile care nu au beneficiat de schemă de sprijin, urmare a interdicției de export a energiei electrice se vor adresa ÎCS Premier Energy SRL și SA FEE Nord pentru a încheia contracte de achiziție a energiei electrice. Aceste contracte vor fi negociate și semnate în termen de două zile lucrătoare.

Prețul de achiziție a acestor contracte nu trebuia să depășească cel mai mic preț al energiei electrice indicat în contractul pe care îl au ÎCS Premier Energy SRL și SA FEE Nord cu SA Energocom, în contextul obligației de serviciu public de achiziționare a energiei electrice.

Totodată, ÎS Moldelectrica a fost obligată să nu valideze notificările fizice ale participanților la piața energiei electrice din Republica Moldova privind exportul declarat al energiei electrice, luând în considerare starea de alertă pe piața energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău