De ce s-au redus activele oficiale de rezervă ale BNM, în luna iunie

06 Iul. 2024, 06:07
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  bani.md
06 Iul. 2024, 06:07 // Bănci şi Finanţe //  bani.md

La data de 28 iunie 2024, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au însumat 5 288,61 milioane dolari SUA, reflectând o scădere de 65,87 milioane dolari SUA față de valoarea înregistrată la 31 mai 2024, când acestea totalizau 5 354,48 milioane dolari SUA.

Această diminuare a fost influențată de mai mulți factori principali:

1.Ieșiri nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: O reducere de 59,02 milioane dolari SUA a fost înregistrată din cauza cererilor de retragere a valutelor de către băncile licențiate.

2.Plăți pentru serviciul datoriei publice externe: Suma de 22,89 milioane dolari SUA a fost direcționată către plata dobânzilor și rambursărilor aferente datoriei externe a Republicii Moldova.

3.Deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: O depreciere în valoare de 20,70 milioane dolari SUA a avut loc în perioada de raportare.

4.Plăți ale Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova: Cheltuieli în valoare de 6,75 milioane dolari SUA au fost efectuate în contul diverselor necesități financiare ale statului.

În ciuda acestor scăderi, au existat și contribuții pozitive la creșterea activelor oficiale de rezervă în aceeași perioadă:

1. Venituri din gestionarea rezervelor valutare: Încasări de 17,78 milioane dolari SUA au fost obținute din activitățile de gestionare a rezervelor valutare ale țării.

2. Credite în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale: Înregistrări de 14,95 milioane dolari SUA au fost făcute în contul creditelor pentru proiecte de dezvoltare investițională.

3. Reevaluarea valorilor mobiliare în portofoliul de investiții: O reevaluare pozitivă de 6,97 milioane dolari SUA a avut loc în perioada de raportare.

4. Intrări nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă: Intrări de 3,17 milioane dolari SUA au fost înregistrate în conturile dedicate administrării asistenței externe.

5. Alte intrări nete: Suma de 0,62 milioane dolari SUA a fost adăugată la activele de rezervă datorită altor intrări nete nespecificate.

Aceste fluctuații reflectă dinamica complexă a gestionării financiare a Republicii Moldova în contextul schimbărilor economice globale și a politicilor interne. Monitorizarea continuă a activelor de rezervă rămâne crucială pentru stabilitatea economică a țării în viitorul apropiat.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Oct. 2024, 16:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Oct. 2024, 16:46 // Actual //  bani.md

Oligarhul Ilan Șor, implicat în fraude bancare și aflat sub sancțiuni internaționale, a creat cinci companii la Moscova în timpul campaniei electorale pentru prezidențiale și referendumul de aderare a Moldovei la UE din 20 octombrie 2024, conform unei investigații RISE Moldova. Aceste firme sunt specializate în servicii financiare, credite și împrumuturi, iar în două dintre ele Șor s-a asociat cu corporații de stat rusești, inclusiv cu Promsvyazbank, o bancă de stat sancționată internațional.

Conform investigației, Șor ar fi folosit aceste structuri pentru a transfera 15 milioane de dolari în Moldova, bani destinați cumpărării voturilor. Alegătorii racolați urmau să voteze „Nu” la referendum și să sprijine un candidat indicat prin aplicația Telegram din Rusia.

Procurorii Anticorupție și poliția au desfășurat percheziții la persoanele apropiate lui Șor, care au fost implicate în racolarea alegătorilor. Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că banii au fost transferați prin intermediul Promsvyazbank, către conturile unor lideri locali și simpatizanți, care gestionau aceste fonduri printr-o aplicație bancară rusească.

În Găgăuzia, o regiune autonomă din sudul Moldovei, guvernatoarea Evghenia Guțul a confirmat un parteneriat cu Promsvyazbank, care oferă carduri pensionarilor și angajaților din sectorul public, facilitând plăți suplimentare prin sistemul MIR.

De asemenea, RISE Moldova a descoperit că Ilan Șor a creat compania А7 împreună cu Promsvyazbank, deținând 51% din acțiuni. În plus, a fondat alte două filiale sub denumiri similare, toate având ca obiectiv oferirea de credite și servicii financiare.

Procuratura Anticorupție monitorizează aceste fluxuri financiare, susținând că beneficiarii fondurilor sunt unii candidați la alegerile prezidențiale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău