Declarație-bombă din partea lui Anatol Țăranu: Moldova nu este un stat. Am fost luați la întreținere de UE

19 Oct. 2023, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Oct. 2023, 09:56 // Actual //  bani.md

Anatol Țăranu, analist politic, a atras atenția asupra unor probleme fundamentale cu care se confruntă Republica Moldova în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” difuzată de Jurnal TV. În intervenția sa, Țăranu a subliniat că, deși Rusia poate fi percepută ca un pericol pentru țară, aceasta este doar o componentă a unei probleme mai ample cu care Republica Moldova se confruntă.

Anatol Țăranu a evidențiat faptul că Moldova se confruntă cu dificultăți majore în procesul de construire a unei identități statale solide. El a argumentat că țara nu dispune de elementele constitutive ale unui stat funcțional, iar politica adoptată în ultimii ani nu a reușit să consolideze o statalitate viabilă.

„Noi nu suntem stat asta e problema nu avem elementele constitutive ale unui stat și toate politicele promovate de-a lungul anilor așa nu a dus la formarea unei statalități viabile. (…) Noi am fost luați la întreținere de UE. Statul nu funcționează în parametrii care asigură autoservirea autoguvernarea”, a explicat Țăranu.

În contextul discuției despre relația cu Rusia, Țăranu a subliniat că, în ciuda preocupărilor cu privire la Rusia, aceasta nu reprezintă un pericol existențial pentru Republica Moldova. El a susținut că problema fundamentală a țării este lipsa unei identități puternice și a capacității de a-și gestiona propriile afaceri în mod eficient.

Anatol Țăranu a criticat abordarea securității naționale, menționând că aceasta a omis să abordeze problema fundamentala a identității statale. În opinia sa, contracararea potențialelor amenințări din partea Rusiei poate fi importantă, dar nu va rezolva problema existențială a Republicii Moldova.

Recent, într-un mesaj critic, fostul premier și actual om de afaceri Ion Sturza a avertizat asupra realităților economice ale Republicii Moldova, subliniind scăderea economică în al doilea an consecutiv și inflația persistentă. Sturza, recunoscând succesul campaniei de strângere de fonduri condusă de președinta Maia Sandu, îndeamnă la o implicare mai activă în gestionarea economiei.

Marți, în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova de la Chișinău, țara noastră a semnat șase acorduri de finanțare, primind un sprijin financiar semnificativ de 148,7 milioane de euro. Acest sprijin include 38,7 milioane de euro sub formă de granturi și 110 milioane de euro sub formă de credite în condiții avantajoase, destinat dezvoltării sectoarelor strategice ale țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ