Declarație-bombă din partea lui Anatol Țăranu: Moldova nu este un stat. Am fost luați la întreținere de UE

19 Oct. 2023, 09:56
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Oct. 2023, 09:56 // Actual //  bani.md

Anatol Țăranu, analist politic, a atras atenția asupra unor probleme fundamentale cu care se confruntă Republica Moldova în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” difuzată de Jurnal TV. În intervenția sa, Țăranu a subliniat că, deși Rusia poate fi percepută ca un pericol pentru țară, aceasta este doar o componentă a unei probleme mai ample cu care Republica Moldova se confruntă.

Anatol Țăranu a evidențiat faptul că Moldova se confruntă cu dificultăți majore în procesul de construire a unei identități statale solide. El a argumentat că țara nu dispune de elementele constitutive ale unui stat funcțional, iar politica adoptată în ultimii ani nu a reușit să consolideze o statalitate viabilă.

„Noi nu suntem stat asta e problema nu avem elementele constitutive ale unui stat și toate politicele promovate de-a lungul anilor așa nu a dus la formarea unei statalități viabile. (…) Noi am fost luați la întreținere de UE. Statul nu funcționează în parametrii care asigură autoservirea autoguvernarea”, a explicat Țăranu.

În contextul discuției despre relația cu Rusia, Țăranu a subliniat că, în ciuda preocupărilor cu privire la Rusia, aceasta nu reprezintă un pericol existențial pentru Republica Moldova. El a susținut că problema fundamentală a țării este lipsa unei identități puternice și a capacității de a-și gestiona propriile afaceri în mod eficient.

Anatol Țăranu a criticat abordarea securității naționale, menționând că aceasta a omis să abordeze problema fundamentala a identității statale. În opinia sa, contracararea potențialelor amenințări din partea Rusiei poate fi importantă, dar nu va rezolva problema existențială a Republicii Moldova.

Recent, într-un mesaj critic, fostul premier și actual om de afaceri Ion Sturza a avertizat asupra realităților economice ale Republicii Moldova, subliniind scăderea economică în al doilea an consecutiv și inflația persistentă. Sturza, recunoscând succesul campaniei de strângere de fonduri condusă de președinta Maia Sandu, îndeamnă la o implicare mai activă în gestionarea economiei.

Marți, în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova de la Chișinău, țara noastră a semnat șase acorduri de finanțare, primind un sprijin financiar semnificativ de 148,7 milioane de euro. Acest sprijin include 38,7 milioane de euro sub formă de granturi și 110 milioane de euro sub formă de credite în condiții avantajoase, destinat dezvoltării sectoarelor strategice ale țării.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Mai 2025, 14:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
23 Mai 2025, 14:57 // Actual //  Ursu Victor

Gigantul energetic Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, intenționează să intre direct pe piața din Republica Moldova prin înființarea unei subsidiare de trading, care ar putea acoperi până la 30% din necesarul de gaze naturale al țării vecine.

„Există un potențial maxim de 1 miliard de metri cubi, cât este consumul total al Moldovei. Noi estimăm că am putea acoperi între 20% și 30% din acest volum”, a declarat directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, citat de Profit.ro.

Spre deosebire de România, unde Romgaz este obligată prin lege să vândă gaze la un preț reglementat de 120 lei/MWh pentru consumatorii casnici și CET-uri până în martie 2026, piața din Republica Moldova este complet liberalizată. Acest aspect creează o oportunitate de a vinde gazele la prețuri mai mari.

„Diferența dintre prețurile din România și cele din Republica Moldova, chiar și după scăderea tarifului de transport, ne permite să valorificăm gazele la un preț mai bun peste Prut”, se menționează într-un document oficial al Romgaz.

Planul de extindere a Romgaz în Moldova vine și în contextul în care compania se pregătește să majoreze semnificativ producția, odată cu extragerea gazelor din zăcământul offshore Neptun Deep, dezvoltat împreună cu OMV Petrom. Producția din Marea Neagră este așteptată să înceapă în 2027.

De altfel, Energocom, traderul de stat al Republicii Moldova, a semnat deja primul său contract pe termen lung cu OMV Petrom pentru livrări de gaze provenite din Neptun Deep, consolidând astfel poziția României ca furnizor strategic pentru securitatea energetică a Moldovei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO