Deflația, îmbătrânirea populației și spargerea bulei imobiliare, componentele „bombei cu ceas“ din China

13 Aug. 2023, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Aug. 2023, 10:26 // Actual //  bani.md

Economia Chinei a intrat în deflație, în condițiile în care indicele prețurilor de consum s-a contractat în luna iulie, prima oară, în ultimii doi ani. Mai mult, încetinirea cheltuielilor pe plan intern a afectat redresarea economică a țării după pandemia COVID-19, arată datele oficiale, citate de The Guardian.

Indicele prețurilor de consum, principalul indicator al inflației, a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, după ce în iunie a înregistrat o stagnare, arată datele Biroului Național de Statistică. În schimb, analiștii estimaseră un declin de 0,4% pe an.

Intrarea economiei Chinei în deflație începe să producă efecte. Un lanț de restaurante din Beijing oferă în meniu un mic dejun ce costă trei yuani, adică aproape doi lei, relatează agenția Reuters.

Analiștii avertizează că acest val de ieftiniri ar putea afecta micile afaceri, care, din dorința de a ține pasul cu concurența, vor fi nevoite să scadă prețurile până falimentează.
În Beijing, capitala Chinei, clienții lanțului de restaurante Nanchengxiang pot servi micul dejun, în regim de autoservire, la un preț greu de refuzat. Trei tipuri de terci de orez, supă acră și picantă, precum și lapte costă trei yuani, aproximativ 2 lei.

„Multe oferte ieftine și bune au apărut în timpul pandemiei. Nu toate au rezistat. Dar există tot timpul noi oferte bune, trebuie doar să le găsiți”, a declarat Gao Yi, un bărbat în vârstă de 71 de ani, în timp ce lua micul dejun alături de nepotul său.
De asemenea, Yum China, compania care operează franciza KFC din China, oferă în restaurantele de tip fast-food un meniu ce include un burger, o gustare și o băutură la 19,9 yuani, adică 12,3 lei.

Analiștii avertizează, însă, că acest val de ieftiniri ar putea afecta firmele mici care se luptă să țină pasul cu reducerile oferite de marii jucători de pe piață.

Fenomen care a afectat economia Japoniei în anii ’90, deflația poate avea consecințe asupra creșterii economice dacă se manifestă o perioadă mai lungă de timp.

Spre deosebire de cetățenii din țările occidentale, chinezii nu au beneficiat de ajutoare financiare din partea statului în timpul pandemiei COVID, în condițiile în care sprijinul acordat de Guvern a fost direcționat preponderent spre sectorul de producție. După ridicarea restricțiilor, nu a existat o explozie imediată a consumului, așa cum estimau analiștii economici.

În China, salariile și pensiile abia cresc, iar piața muncii este greu încercată. În aceste condiții, apetitul pentru consum este limitat, iar nivelul de încredere este scăzut.
Bula imobiliară s-a dezumflat
„Modelul de dezvoltare al Chinei este, practic, de a emite o cantitate enormă de împrumuturi pentru unele dintre proiectele neperformante, în special [industria imobiliară], dar acum piaţa imobiliară se prăbuşeşte”, a explicat el, menţionând că împrumuturile rapide ale guvernelor locale au încurajat o iluzie de prosperitate.

În China, toate terenurile urbane şi rurale sunt deţinute de stat, respectiv de cooperativele agricole. Companiile şi persoanele fizice nu cumpără de fapt terenuri, ci cumpără de la guvern drepturi de utilizare a terenurilor pentru o perioadă de până la 70 de ani, după care contractul de închiriere poate fi prelungit. Acest sistem face ca, în mod nesurprinzător, vânzările de terenuri să fie principala sursă de venit pentru guvernele locale, care se transformă în ultimii 20 de ani în cei mai mari contractori pentru dezvoltatorii chinezi.
„O mare parte din finanţele de cheltuieli ale guvernelor locale au provenit din exploatarea industriei imobiliare, pentru că au controlat terenurile, pot vinde şi revinde terenurile. Dar acum, odată cu prăbuşirea sectorului imobiliar, ei nu mai pot face acest lucru. Deci, de aceea, practic fiecare provincie din China are un deficit uriaş”, a explicat Yu.
„Odată cu prăbuşirea industriei imobiliare şi cu faptul că acele împrumuturi nu pot fi recuperate, industria bancară pierde foarte mulţi bani, iar guvernul de la toate nivelurile rămâne fără bani, deoarece băncile din China sunt deţinute de stat. Atunci când industria bancară are probleme, se produce o criză a creditelor, iar apoi apar mai multe închideri de afaceri, deci este o reacţie în lanţ”, a continuat acesta.

Miles Yu mai pune că tocmai „de aceea, China doreşte să aducă mai multe instituţii bancare internaţionale pentru a salva economia în colaps”.

„Sper ca instituţiile financiare şi băncile globale să fie suficient de inteligente pentru a vedea prin asta că există un mare cartof fierbinte în China”, punctează el.

Decuplarea economiilor americană şi chineză a început

Preşedintele american Joe Biden spune că cel mai mare rival al SUA, China, este o bombă cu ceas, invocând probleme de natură economică şi o forţă de muncă îmbătrânită.
„China este o bombă cu ceas în multe privinţe”, a declarat preşedintele democrat în timpul unei deplasări în Utah. Biden a subliniat că ţara asiatică se confruntă cu un şomaj ridicat şi că forţa de muncă îmbătrâneşte. Din această cauză, „China are probleme”, a spus el. În opinia sa, acest lucru stârneşte motive de îngrijorare pentru că atunci „când oamenii răi au probleme, fac lucruri rele”, relatează AFP.
Totuşi, Biden a dat joi asigurări că încearcă să menţină „o relaţie raţională cu China”. „Nu îi doresc niciun rău Chinei, doar observ”, a precizat el.

Dar, decuplarea economiilor americană şi chineză a început deja, chiar dacă nicio ţară nu a adoptat oficial acest lucru ca parte a strategiei sale. „Nimeni nu vorbeşte despre decuplare, dar aceasta se întâmplă“, spune Miles Yu, cercetător şi director al China Center din cadrul Hudson Institute.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

Realitatea Live

21 Mai 2025, 17:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Mai 2025, 17:25 // Actual //  Ursu Victor

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a reacționat oficial la reținerea șefului Biroului Vamal Centru, Iurie Gore, implicat într-un dosar de corupere pasivă investigat de Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii municipiului Bălți. Într-un comunicat emis astăzi, instituția a anunțat că acordă tot suportul necesar anchetei, în limitele competențelor legale.

„Combaterea corupției și promovarea unei culturi instituționale bazate pe integritate, legalitate și responsabilitate sunt obiective esențiale pentru Serviciul Vamal”, se arată în declarația instituției. Aceasta reiterează angajamentul față de principiul toleranței zero față de orice formă de corupție și subliniază că faptele imputate angajatului nu reflectă valorile și standardele instituției.

Serviciul Vamal a mai informat că a demarat măsurile administrative necesare și că va continua să coopereze deschis cu organele de anchetă pentru clarificarea completă a circumstanțelor.

În același timp, autoritatea reamintește că „orice persoană vizată beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legislației în vigoare, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive”.

Amintim că, potrivit anchetei CNA, șeful Biroului Vamal Centru și un broker vamal ar fi primit în mai multe tranșe suma de peste 40.000 de dolari pentru a favoriza trecerea mărfurilor peste frontieră, inclusiv pentru segmentul transnistrean, și pentru a omite sancționarea unor nereguli repetate.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO