Dependența de China costă scump: Deficitul comercial al UE a crescut cu aproape un miliard de euro într-o lună

18 Nov. 2024, 15:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 15:58 // Actual //  Ursu Victor

Uniunea Europeană a înregistrat progrese semnificative în balanța comercială cu țările din afara blocului comunitar în primele nouă luni ale anului 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Reducerea importurilor și o creștere moderată a exporturilor au contribuit la diminuarea dezechilibrului general.

Totuși, China rămâne un partener comercial problematic, cu un deficit în creștere rapidă. Potrivit datelor Eurostat, deficitul comercial al UE în raport cu China a ajuns la 30,4 miliarde de euro în septembrie 2024, față de 24,4 miliarde în aceeași lună din 2023. Aceasta reprezintă o creștere de 6 miliarde de euro, determinată de majorarea importurilor cu 12,5%, până la 47,5 miliarde de euro, și de scăderea exporturilor cu 4,2%, la 17 miliarde de euro.

Pe lângă China, Uniunea Europeană înregistrează deficite comerciale semnificative cu Norvegia, Coreea de Sud, India și Japonia. Cu toate acestea, cu excepția Coreei de Sud, toate aceste dezechilibre s-au diminuat în septembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

În contrast, UE a continuat să înregistreze excedente comerciale importante cu Statele Unite (18,4 miliarde euro), Marea Britanie (15,4 miliarde euro) și Elveția (5 miliarde euro). Excedentul cu SUA a crescut semnificativ, impulsionat de o majorare cu 8,9% a exporturilor și o reducere cu 4,9% a importurilor.

În perioada ianuarie-septembrie 2024, exporturile extra-UE au crescut ușor, cu 0,9%, ajungând la 1.922,1 miliarde de euro, în timp ce importurile au scăzut cu 5,7%, la 1.803,3 miliarde de euro. Aceste evoluții au contribuit la o îmbunătățire a balanței comerciale generale, dar creșterea rapidă a deficitului cu China rămâne un semnal de alarmă pentru politica comercială a blocului comunitar.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

18 Nov. 2024, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
18 Nov. 2024, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

În timp ce Rosstat estimează inflația din Rusia la câteva procente, iar Banca Centrală preconizează o încetinire a acesteia până la 5% în anul următor, prețurile alimentelor de bază continuă să crească cu două cifre.

Costul setului de ingrediente necesar pentru pregătirea salatei Olivier de Anul Nou a crescut cu aproape 70% în primele 11 luni ale anului 2024, potrivit unui calcul realizat de „Parliamentary Newspaper”, pe baza datelor furnizate de Rosstat.

Pentru a prepara 800 de grame de salată Olivier pentru o familie de patru persoane, în noiembrie 2024 va fi nevoie de cel puțin 348 de ruble, comparativ cu 204,83 ruble în ianuarie (+69,7%). Dacă salata este făcută cu salam „doctor’s”, costul va crește la 414 ruble, iar cea mai ieftină variantă va fi salata cu carne de pui, conform estimărilor publicației.

„Indexul Olivier” include 150 de grame de salam, 150 de grame de cartofi, 70 de grame de morcovi, 80 de grame de castraveți (fresci sau murați), 120 de grame de mazăre, două ouă și 80 de grame de maioneză.

Statisticile oficiale estimează inflația alimentară mult mai scăzută. Potrivit Rosstat, la 5 noiembrie aceasta era de doar 9,3% față de anul trecut și 6,4% față de începutul anului.

Cu toate acestea, aceste cifre au fost criticate de experții Institutului de Economie al Perioadei de Tranziție din Stockholm, care au sugerat că datele oficiale sunt mincinoase și propagandistice. Aceștia subliniază că metodele alternative de măsurare a inflației arată o creștere mult mai mare a prețurilor. De exemplu, holdingul „Romir”, care măsoară creșterea prețurilor pe baza achizițiilor reale, confirmate de chitanțe, estimează că inflația produselor de consum de bază (FMCG) a fost de 87% de la începutul războiului, cu 33,4% în primul an, 23,2% în al doilea an și încă 13,7% în primele 9 luni din 2024.

În același timp, Rosstat raportează o inflație de doar 27,1% (11,9% în 2022, 7,4% în 2023 și 5,8% în perioada ianuarie-septembrie 2024).

Pentru a combate creșterea inflației, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară de opt ori începând din vara anului 2023, ajungând la 21% pe an, cel mai mare nivel din 2003. În cadrul reuniunii din decembrie, se așteaptă o nouă majorare a ratei dobânzii, a avertizat banca centrală.

Băncile ruse se pregătesc pentru o posibilă creștere a dobânzii și în februarie 2025, ceea ce este reflectat în cotele swapurilor de dobândă de pe piața interbancară, conform analiștilor de la Alfa Bank.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău