Descoperim lumea crypto: Termeni pe care să-i cunoști, rolul și viitorul criptomondelor

18 Aug. 2021, 12:05
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Aug. 2021, 12:05 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Criptomonedele au devenit tot mai populare în ultima perioadă. La sigur ai auzit și tu cel puțin o dată despre Bitcoin, Dogecoin, Etherum sau alte monede digitale. Dar ce cunoști cu adevărat despre criptomonede? Iată câteva informații pe care trebuie să le cunoști.

Care sunt termenii din lumea crypto pe care ar trebui să-i cunoașteți?

Blockchain

Un blockchain este un tip de bază de date în care înregistrările tranzacțiilor digitale ale unei criptomonede sunt stocate în grupuri sau blocuri.

Descentralizat

În contextul criptomonedei, termenul descentralizat înseamnă că moneda nu este susținută de o bancă centrală sau altă instituție financiară.

Bitcoin

Bitcoin este prima criptomonedă și cea mai populară astăzi.

 Altcoins

Orice criptomonedă care nu este Bitcoin este Altcoins. Unele altcoins populare de astăzi includ Ethereum , Dogecoin și Litcoin. Aceste altcoins au fiecare caracteristici și scopuri diferite.

Ce este criptomoneda?

Criptomoneda este un tip de monedă digitală și descentralizată. Criptomonedele pot fi folosite pentru a cumpăra și vinde lucruri, iar potențialul lor de stocare și creștere a valorii a atras atenția multor investitori. Există mii de criptomonede disponibile astăzi. Cel mai popular – și original – este Bitcoin , care a fost creat în 2009. Alte criptomonede comune includ Ethereum, XRP și Bitcoin Cash.

 Care este rolul criptomonedelor?

După cum sugerează și numele său, poți utiliza criptomonede pentru a face cumpărături. Dar puterea dvs. de cumpărare este limitată; cripto nu este încă acceptat pe scară largă în rândul comercianților cu amănuntul și al altor companii.

Crypto este sigur?

Tehnologia blockchain care susține criptomoneda este inerent sigură, datorită naturii sale descentralizate. Dar asta nu înseamnă că este complet sigur, în același mod în care este dolarul american sau alte monede stabilite. Deocamdată criptomoneda nu este susținută de nicio autoritate guvernamentală, nu are aceleași protecții ca multe monede standard din întreaga lume.

Ce prevede viitorul pentru criptomonede?

Valorile Bitcoin și ale altor criptomonede au crescut în ultimii ani. Prețul Bitcoin s-a dublat mai mult în 2021, iar Ethereum a crescut de patru ori în valoare anul acesta.

Sursa: Telegram/antreprenor.md

Realitatea Live

16 Sept. 2021, 18:24
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
16 Sept. 2021, 18:24 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Entuziaști și motivați să îmbunătățească procesele și produsele din sectorul financiar-bancar, mai multe startup-uri din țară au participat la programul Fintech Moldova 2021, lansat de Startup Moldova, în parteneriat cu MAIB și Mastercard și cu suportul USAID și al Suediei, în cadrul proiectului Tekwill.

Mary Nemciuc, manageră de programe antreprenoriale, TEKWILL:  „Pe măsură ce domeniul IT propulsează inovația, procesele și schimbă paradigmele, crește considerabil și necesitatea produselor noi, care oferă soluții viabile în procesul de tehnologizare a serviciilor din sfera financiar-bancară. Pentru o mai bună înțelegere a necesităților pieței, am identificat un partener privat de încredere, interesat de astfel de soluții, gata să vină cu suport, pilotare și integrare. De aceea, suntem recunoscători implicării partenerilor MAIB și Mastercard în dezvoltarea Verticalei FinTech 2021, care detectează problemele cu care se confruntă companiile bancare și furnizează soluții IT relevante pentru rezolvarea lor.”

Pe parcursul câtorva luni tinerii au lucrat asupra ideilor inovatoare în cadrul primelor două etape ale programului – Hackathon și Accelerator. Cele mai bune 11 startup-uri au fost selectate pentru a trece la nivelul următor de pilotare. Timp de 3 luni, în cadrul Acceleratorului, participanții au avut parte de sesiuni de mentorat și consultanță din partea mentorilor și experților din domeniu, au avut acces la o rețea extinsă de business din domeniul financiar-bancar, au obținut cunoștințe noi și au interacționat cu viitorii clienți, pentru a beneficia de potențiale investiții și informații despre modul în care corporațiile pot susține o inițiativă locală.

Evgeny Frolov, senior startup tracker: „În calitate de senior tracker, sunt mândru că, bazându-ne pe feedbackul de la sfârșitul programului, trackerii au fost desemnați ca unul dintre principalele instrumente eficiente și valoroase acceleratorului. Nu a fost un parcurs simplu, acesta solicită întotdeauna investiții de emoții, timp și cunoștințe, dar este și o experiență extraordinară pentru a sprijini fondatorii în călătoria lor către succes. Sunt bucuros să vă anunț că startup trackers activează acum, în mod deschis, pe piața moldovenească și pot ajuta toate startup-urile locale să ajungă la victorie!”.

În cadrul Acceleratorului au fost dezvoltate 9 soluții, care urmează a fi analizate de MAIB pentru a fi implementate în scopul facilitării proceselor de afaceri în cadrul băncii și pentru a aduce valoare clienților existenți, dar și celor potențiali din sectorul financiar-bancar.

Aliona Stratan, Prim-vicepreședinte MAIB:Programul de accelerare a avut drept scop de a ajuta startup-urile să-și valideze ideile și să creeze produse, precum și să construiască o relație de suport între MAIB și fiecare dintre aceste startup-uri. Experiența a fost una nouă și pentru noi, provocând persoanele responsabile de produse din cadrul băncii să gândească altfel modul de a construi parteneriate. Contăm pe faptul, ca această primă experiență va continua, facilitând dezvoltarea ecosistemului de parteneriate ale MAIB în beneficiul clienților noștri, dar și a ecosistemului fintech din Republica Moldova”.

La finalul acceleratorului, au avut loc două zile de Demo Day, în care participanții și-au prezentat produsele dezvoltate pe parcursul programului.

Programul FinTech 2021 se va încheia cu o conferință, în luna octombrie, la care vor participa experți, startup-uri și toți cei asociați industriei financiare. În cadrul evenimentului, vor fi discutate provocările industriei, nevoile consumatorilor și potențialul soluțiilor fintech, pentru a construi noi modele de afaceri prin care băncile, companiile din domeniul serviciilor financiare și alți jucători de pe piață ar putea oferi cele mai bune servicii clienților și partenerilor de business.

P.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală