DEX economic. Ce este crowdfunding? Cum poți lansa o afacere utilizând această metodă

20 Apr. 2021, 06:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Dumitrita Culiuc
20 Apr. 2021, 06:00 // Bănci şi Finanţe //  Dumitrita Culiuc

Termenul de crowdfunding este tot mai des întâlnit. Probabil ai auzit că unii oameni au lansat și o afacere datorită crowdfundingului.

Ce este Crowdfunding?

Crowdfunding sau multifinanțarea reprezintă o metodă de strângere de capital cu ajutorul efortului colectiv al prietenilor, familiei, clienților și al investitorilor individuali. Metoda este opusul  abordării clasice a finanțării pentru a lansa o afacere, sursele de finanțare ale cărora sunt băncile, firmele cu capital de risc sau alți investitori, ceea ce limitează opțiunile.

Crowdfundingul este o tehnică de finanțare a proiectelor folosind resurse online desprinsă din crowdsourcing. La baza ei stă ideea a apela la o comunitate ca un potențial finanțator pentru a dezvolta un produs.

Crowdfunding-ul este în esență o strategie de marketing implementată fie înaintea fie în timpul producției unui produs. În mare este vorba despre fundraising, dar o formă evoluată care tinde să elimine sistemul de donație și îl înlocuiește cu o metodologie de tip recompensă.

Crowdfunding: Beneficii 

 • Reach – ai acces la mii de investitori acreditați care pot interacționa cu tine și pot distribui campania ta de strângere de fonduri;
 • PR și Marketing – de la lansare și până la final, poți distribui și promova campania ta prin intermediul social media, newsletter-e și alte tactici de marketing online. Pe măsură ce campania se derulează, poți dubla traficul către site-ul tău sau către alte resurse ale companiei;
 • Prezentarea – prin crearea unei campanii de crowdfunding, parcurgi un proces important de evaluare a business-ului tău la cel mai înalt nivel – istoria, oferte, piață adresabilă, propunere de valoare și multe altele – și expunerea lui într-un pachet lustruit, ușor de digerat;
 • Validarea conceptului – prezentarea conceptului sau a business-ului maselor îți oferă o oportunitate excelentă de a valida și perfecționa oferta pe care o propui. Pe măsură ce potențialii investitori încep să-și exprime interesul și pun întrebări, vei observa imediat dacă lipsește ceva ce ar putea să-i determine să cumpere;
 • Eficiența –  crowdfunding-ul online te ajută să eficentiezi și să centralizezi eforturile de strângere de fonduri. Construind un profil unic, complet, ce poate fi îmbogățit de către toți potențialii investitori, elimini nevoia de a urmări fiecare parte.

Crowdfunding: Puncte slabe 

 • Puterea rețelei sociale create – dacă rețeaua creată în jurul produsului nu este suficient de închegată, este improbabil ca suma de bani strânsă în urma crowdfunding-ului să fie suficientă;
 • Suma necesară – sistemul de crowdfunding își pierde eficiența cu cât suma de bani necesară este mai mare. Indiferent de puterea financiară a publicului vizat, această tehnică este foarte riscantă cât timp există sume mari în joc. Este recomndat să fie creată mai întâi rețeaua și apoi stabilită suma în buget.
 • Produsul final – cu cât produsul final este mai credibil, cu atât este mai ușoară strângerea de fonduri. Dacă oamenii au încredere în produs, sunt dispuși să dea bani. Iată de ce este recomandat să fie alese cele mai bune strategii de PR încă de la început.
 • Sistemul de recompensare – dacă acest sistem nu este bine pus la punct riscul de a strange prea puțini bani sau chiar deloc crește substanțial. Sunt recomandate recompense cât mai personale și cât mai diferențiate, organizate într-o structură ierarhică bine implementată. Secretul stă în atragerea investitorilor și în recompensarea lor cât mai exactă, fără a pierde bani. Pentru zece dolari este suficient un tricou de un dolar, dacă acel tricou dă impresia că e creat special pentru cel care a dat banii. Pentru 1000 de dolari sunt aproape inutile produsele materiale (în general promoționale), ele fiind asociate cu suvenirurile, iar o astfel de investiție trebuie să-ți aducă mai mult decât un suvenir. Se cere deci un sistem echivalent valoric. Cu cât sistemul este mai complex cu atât investițiile vor veni în număr mai mare.

Tipuri de crowdfunding

 • Crowdfunding bazat pe donații

Crowdfunding bazat pe donații reprezintă orice companie în care nu există nicio rentabilitate financiară pentru investitori sau contribuabili.  Inițiativele comune de crowdfunding bazate pe donații includ strângerea de fonduri pentru salvarea dezastrelor, organizații de caritate, nonprofit și intervenții medicale.

 • Crowdfunding bazat pe recompensă

Această metodă implică persoane care contribuie la afacerea ta în schimbul unei „recompense”, de obicei o formă a produsului sau serviciului pe care compania ta îl oferă. Această abordare este o opțiune populară pe Fundable, precum și alte platforme mari de crowdfunding, cum ar fi Kickstarter, deoarece permite proprietarilor de afaceri să-și stimuleze contribuitorul fără a suporta cheltuieli suplimentare sau vânzarea pachetului de proprietate.

 • Crowdfunding bazat pe echitate

Prin acest tip de crowdfunding  contribuabilii pot deveni parte din companie, prin plasarea de capital pentru un pachet de acțiuni.

Ca proprietari de capitaluri proprii, contribuabilii primesc un profit financiar al investiției lor și în final primesc o parte din profit sub forma de dividende.

Exemple de platforme crowdfunding

 

 

 

 

 

 

 

 

Realitatea Live

23 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
23 Iul. 2021, 17:53 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Rețeau de socializare Intagram este foarte populară, în special printre tineri. La sigur urmărești și vedete, care vorbesc o altă limbă decât cele pe care le cunoști tu. În acest sens, Instagram introduce o nouă schimbare care te va ajuta să înțelegi mai ușor mesajul transmis de persoanele pe care le urmărești.

La sigur, te ciocnești cu siatuații când storiesurile nu sunt în engleză sau într-una din limbile de circulație internațională. Din această cauză nu înțelegi mesajul unui artist sau al unei persoane importante de interes pentru tine. Până aum, ceea ce trebuia să faciera să ieș din aplicație și să încerci să traduci ”ce a vrut să spună autorul”.

Acum, acest lucru nu mai este necesar. Instagram a introdus o nouă funcție care va traduce orice text străin și pe care îl vei putea vedea în Stories. Această nouă caracteristică este lansată la nivel global, astfel că toți acești peste 1 miliard de abonați se pot bucura de noua funcție.

Când aplicația detectează că vizualizezi o poveste într-o altă limbă, îți va afișa mesajul ”Vedeți traducerea”, în partea din stânga sus a aplicației. Tot ceea ce va trebui să faci este să atingi bannerul respectiv pentru a vedea textul în limba maternă.

Funcția poate traduce textul în peste 90 de limbi deși, momentan, aceasta nu poate funcționa la fel și cu audio. Inevitabil, asta înseamnă că sunt șanse să existe povești pe care să nu le înțelegi, atunci când cel pe care îl urmărești transmite un mesaj pe cale verbală.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală