BNM a lansat o serie de podcasturi de educatie financiară în sprijinul cetățenilor

19 Apr. 2021, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Otilia Cotruța
19 Apr. 2021, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  Otilia Cotruța

Banca Națională a Moldovei (BNM) continuă cu o serie de podcasturi campania de informare și sensibilizare „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”.

Acestea sunt adresate tuturor membrilor societății – consumatorilor, comunității de afaceri și, pur și simplu, persoanelor interesate de cultura financiară care doresc să se orienteze mai bine în lumea financiară  actuală.

Podcasturile explică publicului cum funcționează piața financiară din Republica Moldova, care sunt instrumentele de politică monetară ale BNM sau de ce o bancă centrală trebuie să fie independentă. La fel, podcasturile oferă răspunsuri la întrebările: ce este mai avantajos – creditul ipotecar sau chiria; cum să obții bani pentru o afacere prosperă; care sunt avantajele și riscurile unui credit bancar. În același timp, sunt oferite informații detaliate despre plățile fără numerar – inovații și perspectivă, dar și soluții pentru gestionarea economiilor.

Cele opt podcasturi semnate de jurnalistul Vitalie Condrațchi au fost elaborate în cadrul proiectului „Susținerea BNM în procesul de ridicare a nivelului educației și incluziunii financiare în Republica Moldova” realizat cu finanțarea UK AID, cu suportul Fondului pentru Buna Guvernare al Guvernului Marii Britanii. Proiectul a mai inclus elaborarea a zece videografice și a două videoghiduri la subiectul financiar-bancar.

Lista podcasturilor:

  1. De ce o bancă centrală trebuie să fie independentă
  2. Cum poți gestiona economiile din bănci?
  3. Creditul bancar: avantaje și riscuri
  4. Ce este mai avantajos: creditul ipotecar sau chiria
  5. Cum să obții bani pentru o afacere prosper
  6. Plățile fără numerar: inovații și perspectivă
  7. Cum funcționează piața financiară din Moldova
  8. Instrumentele de politică monetară ale BNM

Realitatea Live

04 Aug. 2021, 13:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
04 Aug. 2021, 13:38 // Actual //  Otilia Cotruța

Primarul General, Ion Ceban, face apel către instituțiile statului să intervină și să întreprindă acțiuni de stopare a deposedării ilegale a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei. 

În cadrul unui comunicat emise de Direcţia Relaţii Publice și Buget Civil, Primăria mun. Chişinău se spune că Primarul General, Ion Ceban, solicită instituțiilor statului, inclusiv Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova, să stopeze procesul de deposedare a bugetului municipal de suma de 17 milioane de lei, prin scheme dubioase, pe ultima sută de metri a activității Guvernului în exercițiu.

Este vorba despre proiectul SA „Locuințe pentru toți”, cu implicarea mai multor persoane fizice și juridice, inclusiv ale instanțelor de judecată, precum și ale persoanelor cu funcții de răspundere, care prin acțiunile/inacțiunile lor au admis favorizarea procesului de deposedare a bugetului municipal de suma enunțată.

Ion Ceban a calificat situația creată drept crimă împotriva locuitorilor capitalei.

Totodată, edilul face apel către conducerea de vârf a statului: Președintele Republicii Moldova, Parlamentul Republicii Moldova, Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate, să întreprindă acțiuni pentru stoparea ilegalităților sesizate, iar cazul enunțat să fie examinat de noua componență a Executivului.

 

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală