BNM a lansat o serie de podcasturi de educatie financiară în sprijinul cetățenilor

19 Apr. 2021, 16:01
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
19 Apr. 2021, 16:01 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Banca Națională a Moldovei (BNM) continuă cu o serie de podcasturi campania de informare și sensibilizare „Educația financiară – un beneficiu personal, social și economic”.

Acestea sunt adresate tuturor membrilor societății – consumatorilor, comunității de afaceri și, pur și simplu, persoanelor interesate de cultura financiară care doresc să se orienteze mai bine în lumea financiară  actuală.

Podcasturile explică publicului cum funcționează piața financiară din Republica Moldova, care sunt instrumentele de politică monetară ale BNM sau de ce o bancă centrală trebuie să fie independentă. La fel, podcasturile oferă răspunsuri la întrebările: ce este mai avantajos – creditul ipotecar sau chiria; cum să obții bani pentru o afacere prosperă; care sunt avantajele și riscurile unui credit bancar. În același timp, sunt oferite informații detaliate despre plățile fără numerar – inovații și perspectivă, dar și soluții pentru gestionarea economiilor.

Cele opt podcasturi semnate de jurnalistul Vitalie Condrațchi au fost elaborate în cadrul proiectului „Susținerea BNM în procesul de ridicare a nivelului educației și incluziunii financiare în Republica Moldova” realizat cu finanțarea UK AID, cu suportul Fondului pentru Buna Guvernare al Guvernului Marii Britanii. Proiectul a mai inclus elaborarea a zece videografice și a două videoghiduri la subiectul financiar-bancar.

Lista podcasturilor:

  1. De ce o bancă centrală trebuie să fie independentă
  2. Cum poți gestiona economiile din bănci?
  3. Creditul bancar: avantaje și riscuri
  4. Ce este mai avantajos: creditul ipotecar sau chiria
  5. Cum să obții bani pentru o afacere prosper
  6. Plățile fără numerar: inovații și perspectivă
  7. Cum funcționează piața financiară din Moldova
  8. Instrumentele de politică monetară ale BNM

Realitatea Live

21 Ian. 2025, 14:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Ian. 2025, 14:28 // Actual //  Ursu Victor

Scrie o știre. Gazprom nu a făcut luni rezervări de capacitate pe luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană. Conform calendarului ENTSO-G, licitațiile pentru rezervarea capacităţilor lunare pentru luna următoare se desfăşoară în fiecare a treia zi de luni a lunii curente.

La 20 ianuarie, au fost făcute următoarele rezervări:

-frontiera Turcia – Bulgaria, cca 3.1 mln m3/zi din cca 6.1 mln m3/zi ofertaţi

-frontiera Bulgaria – România, cca 0,7 mln m3/zi din cca 9,7 mln m3/zi ofertaţi

-la frontiera România- Ucraina (Isaccea – Orlovca) a fost ofertată o capacitate de cca 11,5 mln m3/zi, dar nu au fost făcute rezervări

-frontiera România- Moldova (gazoductul Iaşi – Chișinău) au fost rezervate cca 5 mln m3/zi din cei cca 6,1 mln m3/zi scoşi la licitaţie.

Potrivit autorităților din ţările traversate de Coridorul vertical, aceste rezervări au fost făcute de traderi internaționali. Rezervări de capacitate mai pot fi făcute și zilnic, însă acestea vor presupune costuri mai mari.

Amintim că Ministerul Energiei a propus administrației din regiunea transnistreană suport în achiziționarea gazelor naturale de pe bursele europene sau Bursa română de Mărfuri din Chișinău încă în decembrie 2024, anticipând criza umanitară generată în regiunea transnistreană de sistarea unilaterală, contrar prevederilor contractuale, a livrărilor de gaze naturale de către Gazprom.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală