Dezmăț la Moldovagaz! Statul alocă echivalentul a 16 mil. de lei să vadă cât este datoria companiei

15 Sept. 2022, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Sept. 2022, 11:34 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul va cheltui 800 de mii de euro pentru serviciile de audit la compania Moldovagaz. Potrivit unui proiect de Hotărâre publicat de Agenția Proprietății Publice, banii vor fi alocați din fondul de rezervă al Guvernului, scrie realitatea.md.

Potrivit Caietului de sarcini, obiectivul principal al auditului constă în elucidarea cu exactitate a constituirii datoriei S.A. „Moldovagaz” față de S.A.P. „Gazprom” şi S.R.L. „Factoring Finance” pentru gazele naturale livrate consumatorilor de pe malul drept în perioada din 27 august 1991 şi până la 31 octombrie 2021, inclusiv:

– Verificarea repartizării de către S.A. „Moldovagaz” (a predecesorilor săi) a plăților pentru consumul de gaze între consumatorii de pe malul drept și cel stâng;

– Verificarea evaluării activelor transmise anterior către S.A.P. „Gazprom” ca decontare (parțială) a datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul
drept și, dacă este cazul, reevaluarea acestor active;

– Verificarea faptului dacă plățile anterioare au fost corect alocate pentru stingerea datoriilor pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept;

– Verificarea legalității cesionării/lor creanțelor S.A.P. „Gazprom” către S.R.L. „Factoring Finance”.

Precizăm că auditul va fi efectuat „Wikborg Rein Advokatfirma” A.S. împreună cu „Forensic Risk Alliance & Co.”. Companiile au fost identificate în rezultatul procedurii de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare.

În octombrie anul trecut Moldovagaz a semnat un contract pe cinci ani cu Gazprom. O condiție la semnarea contractului a fost auditarea datoriei de 709 mil. USD până la sfârșitul lunii mai. Lucru care nu s-a mai întâmplat din cauza războiului din Ucraina care a îndepărtat companiile de audit să participe la concurs.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

 

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 12:36
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Soroceanu Olga
17 Apr. 2024, 12:36 // Oameni şi Idei //  Soroceanu Olga

Dumitru Stoica este antreprenorul din Floreşti care în anul 2019 a fondat Asociația Obștească „Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă” (CRISDD). Un ONG care are drept scop sporirea gradului de participare a tinerilor în procesele democratice la nivel local în Republica Moldova. 

Cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi cofinanţarea Suediei, tânărul în vârstă de 22 de ani a accesat finanţare nerambursabilă, în sumă de 37.500 euro, cu ajutorul căreia a deschis recent o cafenea mobilă la Floreşti. Despre afacerea socială şi activităţile de la Connect Cafe, Dumitru Stoica a povestit într-un interviu pentru site-ul Asociaţiei pentru Drepturile Omului „Lex 21”. 

„Misiunea organizației noastre este de a promova și facilita participarea cetățenilor la nivel local la dezvoltarea unei societăți civile bazate pe cetățenie activă. Deschiderea cafenelei „Connect cafe” a venit ca răspuns a problemei ce ține de lipsa spațiilor de recreere și socializare pentru tineri. Mai mult, prin intermediul cafenelei ne-am gândit să reinvestim 90% din profit în dezvoltarea cafenelei, dar și pentru crearea în perspectivă a unui Centru de promovare a comportamentului eco responsabil în orașul Florești”, afirmă Dumitru Stoica.

„Connect Cafe” se remarcă printre restul localurilor din zonă prin activităţile pe care le găzduieşte. 

„Organizăm periodic evenimente culturale și jocuri de societate, oferind oportunități constante pentru divertisment și interacțiune între vizitatori. Aceste evenimente promovează legături sociale mai puternice în comunitatea noastră. Însă, ceea ce ne diferențiază și mai mult este angajamentul nostru față de comportamentul responsabil și utilizarea eficientă a energiei. Folosim panouri fotovoltaice pentru a ne alimenta cu energie, demonstrând un exemplu de sustenabilitate și preocupare pentru mediu. Prin aceasta, nu doar că oferim un loc pentru socializare, ci și încurajăm practici prietenoase cu mediul în comunitatea noastră”, susţine Dumitru Stoica. 

În total, în cadrul programului de susţinere a întreprinderilor sociale, implementat de Fundaţia Est Europeană cu finanţarea Uniunii Europene şi a Suediei, au fost selectate 10 organizații ale societății civile care au obţinut sprijin financiar nerambursabil, pentru a dezvolta şi promova antreprenoriatul social în Republica Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău