Discuții între companiile din domeniul ICT, BPO și guvern în cadrul „Dialog Pro-Business” lansate de Invest Moldova

16 Mart. 2022, 12:26
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
16 Mart. 2022, 12:26 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Economia Republicii Moldova, care a avut de suferit în urma crizei pandemice, este afectată de un alt val de dificultăți cauzate de războiul din țara vecină. În acest context, Agenția de Investiții „Invest Moldova”, în baza mandatului său de atragere și protejare a investițiilor, dar și susținere a exportatorilor, a lansat platforma „Dialog Pro-Business”.
Aceasta reprezintă răspunsul la necesitățile de suport, comunicare și identificare de soluții la problemele cu care se confruntă mediul de afaceri din Republica Moldova.

„În această perioadă, care presupune multe riscuri, dar și oportunități, ne-am propus să lansăm un dialog dintre Guvernul Republicii Moldova și asociațiile din sectoarele importante ale economiei. Scopul este de a discuta despre problemele care apar și de a identifica soluțiile și modul în care guvernul poate contribui la soluționarea acestora”, a declarat Directorul General al Agenției de Investiții „Invest Moldova”, Stelian Manic.

În cadrul platformei se desfășoară un șir de întâlniri cu reprezentanții diferitor sectoare ale economiei Moldovei, pe parcursul cărora este analizată situația și problemele stringente ale fiecărei industrii în parte. Scopul principal este identificarea soluțiilor optime și a căilor alternative, pentru a permite afacerilor să-și continue activitatea.

La întâlniri participă, alături de antreprenori, reprezentanți ai autorităților guvernamentale relevante, asociațiilor de business și organizațiilor internaționale care vor contribui la elaborarea unui plan comun de acțiuni pentru redresarea situației.

Primele întâlniri au fost dedicate sectorului tehnologiilor informaționale și telecomunicațiilor și sectorului business process outsourcing. Reprezentanții companiilor din aceste domenii au identificat ca fiind cel mai important pentru activitatea lor, riscul de relocare permanentă a echipelor în alte țări, din motive de siguranță.

„Industria ICT este o industrie cu un grad înalt de mobilitate, însă Moldova s-a îngrijit să aibă o ofertă foarte atractivă, comparativ cu țările din regiune, acesta fiind un avantaj pe care îl putem valorifica și în condițiile actuale. Ca urmare a unei discuții cu sectorul, Ministerul Economiei și partenerii de dezvoltare, am identificat un plan de măsuri pe care le putem implementa în perioada imediat următoare. Trei obiective pe care le vedem la moment ar fi: prevenirea relocării permanente a companiilor și talentelor pe care le avem în țară, asigurarea unei colaborări cu sectorul IT din Ucraina, valorificarea oportunităților generate de restricțiile impuse în Rusia și Belarus, companiile IT aflându-se în imposibilitate de a-și desfășura activitatea acolo sunt în căutarea unei alte țări din regiune”, a menționat Natalia Donțu, Administrator IT Park.

Atât companiile din domeniul ICT, cât și BPO, văd în situația creată în regiune nu doar riscuri, dar și oportunități.

„Dacă vorbim de oportunități cred că avem o posibilitate de majorare a capitalului uman în țară. În ultima perioadăexista o deficiență de cadre și cred că acum vom avea un influx de persoane calificate din Ucraina, dar și o parte din oamenii noștri vor reveni din Rusia”, a declarat Alexandru Rusu, CEO Viatel.

Atât guvernul, cât și partenerii de dezvoltare vin cu soluții rapide la situația creată, acțiunile fiind îndreptate atât către soluționarea problemelor cu care se confruntă afacerile, dar și către valorificarea oportunităților apărute.

„Aflând necesitatea companiilor de a realoca temporar angajații peste hotare a fost adoptată o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale care permite derogarea de la Codul Muncii, astfel încât angajații companiilor locale săpoată lucra de peste hotare. De asemenea, am creat condiții pentru a permite companiilor IT să angajeze specialiști din Ucraina”, a menționat Andrei Cușca.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 13:13
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 13:13 // Actual //  bani.md

Apartamentul personal în Moldova este un vis pentru mulți tineri, un vis ce poate fi trasnformat în realitate cumpărând un apartament de la dezvoltator. De ce această opțiune și nu un apartament mai vechi, să spunem – verificat de timp? Cumpărarea unui apartament direct de la dezvoltator, în special un imobil în Chișinău, capitala țării, vine cu numeroase beneficii: vei fi primul proprietar al locuinței, totul – de la instalații și finisaje până la uși, pereți (și acoperișul, mai ales pentru apartamentele de la ultimul etaj) – este nou și impecabil, iar procesul de achiziție este mult mai simplu, fără negocieri complicate cu foști proprietari. Un asemenea apartament va crește în valoare cu timpul și nu va aduce cheltuieli surpriză minim zece ani de la cumpărare. De asemenea, o astfel de achiziție se va amortiza mai eficient și mai rapid, comparativ cu cumpărarea unui apartament vechi.

Mai mult, alegând un dezvoltator cu experiență, care a livrat deja proiecte finalizate la standarde înalte, ai siguranța că locuința ta va fi una durabilă și confortabilă, fără surprize neplăcute înainte sau după mutare. Și da, există asemenea companii de construcții în Moldova (un bun exemplu fiind Astercon, cu o istorie de succes de peste cincisprezece ani pe piața imobiliară din țară). Cu puțină cercetare și dorința de a avea cel mai frumos, comod și potrivit cămin îți poți găsi apartamentul visurilor tale. Iată ce trebuie să iei în considerare numaidecât atunci când îți cumperi un apartament direct de la dezvoltator.

Faci cunoștință cu apartamentul – informează-te în cele mai mici detalii înainte de a cumpăra

Atunci când iei în considerare achiziționarea unui apartament, este esențial să ai toate informațiile necesare pentru a face o alegere corectă și bine fundamentată. Desigur, la etapa analizei pieței nu este tocmai vesel procesul, dar de vreme ce ai focusul pe apartamente de vânzare noi, lista devine mai succintă.

Un dezvoltator serios îți va oferi posibilitatea de a vizita personal locuința, de a analiza în detaliu compartimentarea și de a descoperi facilitățile zonei. În multe cazuri, vei putea viziona un apartament-model, astfel încât să îți faci o imagine clară asupra viitoarei tale case și a nivelului de finisare. De obicei, pentru proiectele solide (un complex sau un bloc locativ aproape de darea în exploatare) companiile de construcții de încredere au schemele apartamentelor deja pe site, iar vizionarea este ușor de organizat pentru claritate.

Pe lângă vizionare, vei primi explicații despre pașii următori: cum poți rezerva locuința, ce documente sunt necesare, care sunt termenii contractului și ce variante de plată ai la dispoziție. Mulți tineri optează pentru apartament prin Prima Casă, iar dezvoltatorii de încredere, cum este Astercon, te informează și te ghidează, oferindu-ți toate datele necesare pentru a-ți planifica cumpărătura.

Nu ezita să adresezi toate întrebările care îți pot oferi claritate și siguranță. Informează-te despre structura clădirii, materialele folosite, calitatea instalațiilor și finisajelor, dar și despre posibilitățile de personalizare a apartamentului.

De asemenea, este important să clarifici aspectele juridice, cum ar fi condițiile de anulare a unei rezervări sau clauzele specifice din antecontractul de vânzare-cumpărare. O abordare atentă și bine documentată îți va garanta că investiția ta este una sigură și avantajoasă. Nu ezita să întrebi atunci când nu ești sigur de ceva, ambele părți implicate sunt cointeresate într-o colaborare eficientă, transparentă și cinstită.