Dmitri Medvedev ironizează Europa despre care spune că „nu ar rezista o săptămână” fără gazul rusesc

23 Apr. 2022, 11:26
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
23 Apr. 2022, 11:26 // Actual //  bani.md

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse și unul din cei mai apropiați aliați al lui Vladimir Putin, a reacționat cu ironie la relatările privind acordul Comisiei Europene ca țările europene să plătească gazul rusesc în ruble, relatează agenția de stat rusă Tass.

„Comisia Europeană a permis plata gazelor în ruble și consideră că decretul președintelui Rusiei poate fi aplicat în contractele europene. Apreciem consecvența și integritatea partenerilor noștri europeni”, a scris Medvedev pe canalul său Telegram, însoțind mesajul cu emoticoane care râd.

El a atras atenția că „conform celor mai recente date de la FMI, Europa se va putea descurca” fără gaz rusesc timp de cel mult șase luni. „Dar serios, nu vor rezista nici măcar o săptămână”, a subliniat, cu ironie, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Anterior, un raport efectuat după calculele Fondului Monetar Internațional arăta că țările europene vor putea trăi fără gaz natural rusesc doar șase luni fără probleme serioase, după care vor începe probleme economice semnificative. Mesajul lui Dmitri Medvedev vine după ce, vineri, Comisia Europeană a trimis o scrisoare țărilor UE în care explică că companiile UE, sub rezerva unor condiții, vor putea plăti pentru gazul rusesc în ruble fără a încălca sancțiunile impuse Moscovei, potrivit unei relatări a agenției Reuters. Agenția clarifică faptul că una dintre posibilele scheme de plată presupune deschiderea de conturi în dolari sau euro la o bancă rusă, la care compania europeană beneficiară de gaze creditează moneda, o transformă în ruble și efectuează plata. Această schemă elimină posibilitatea ca țările occidentale să blocheze plățile pentru gazul rusesc.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 09:55
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 09:55 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avertizat asupra provocărilor majore din sectorul energetic, subliniind necesitatea unor măsuri urgente pentru a evita o criză. În cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV, Parlicov a explicat că Moldova ar putea fi nevoită să crească importurile de energie din România și să interzică exporturile de energie regenerabilă pentru a asigura securitatea internă, în cazul în care regiunea stângă a Nistrului nu va mai primi gaz rusesc.

„Acum exportăm energie din surse regenerabile, inclusiv până în Croația. Însă, în contextul actual, trebuie să prioritizăm consumul intern. Activarea celulei de criză și a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) este inevitabilă, deoarece incertitudinile devin zilnice,” a declarat Parlicov.

El a evidențiat impactul negativ al atacurilor cu rachete asupra interconexiunilor energetice cu Ucraina, un aspect pe care l-a numit „un element major de securitate.” Ministrul a adăugat că, dacă situația o cere, este dispus să participe la discuții cu Gazprom.

„Am primit o invitație pentru astfel de discuții și consider că este o decizie corectă, având în vedere circumstanțele,” a precizat Parlicov.

Referindu-se la posibilitatea ca regiunea transnistreană să rămână fără gaz rusesc începând cu 1 ianuarie 2025, ministrul a declarat că situația este alarmantă.

„Acolo spiritele nu sunt deloc optimiste. Ei conștientizează că un astfel de scenariu răstoarnă tot ce s-a construit acolo până acum. De mult timp am avertizat că gazul gratuit nu este o soluție permanentă și că trebuie să crească treptat tarifele interne,” a explicat ministrul.

Parlicov a subliniat că o criză în regiunea transnistreană va afecta întreaga țară.

„În cazul în care regiunea intră în criză, toată țara va intra într-un regim de supraviețuire. Decizia de a continua sau nu livrările va fi luată de Rusia în ultimul moment, iar noi trebuie să fim pregătiți, inclusiv cu sprijin extern,” a spus el.

Ministrul a avertizat că Moldova trebuie să ia în considerare scenariul în care tranzitul de gaz prin Ucraina va fi oprit. „Trebuie să știm din timp dacă un astfel de scenariu va deveni realitate, pentru a ne organiza eficient și a ne coordona cu partenerii internaționali,” a concluzionat Victor Parlicov.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău