Dobânzile la Prima Casă lovesc dur în beneficiari! Alaiba promite ajutor de la stat

04 Iul. 2022, 11:44
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Iul. 2022, 11:44 // Actual //  bani.md

Tinerele familii, cetățenii cu venituri modeste, care au decis să procure o locuință, vor beneficia de ajutor urmare a creșterii dobânzilor la credite, susține deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

Deputatul afirmă că, în prezent, se elaborează un program targetat de susținere și compensare. În limitele resurselor disponibile.

„Aș vrea să vă promit că oamenii nu vor simți deloc aceste majorări, dar nu o pot face acum. Se lucrează pe cifre. Detalii concrete urmează, dar acesta e în primul rând un apel la calm. Vom face maximul posibil”, a spus Alaiba.

Creditele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” s-au scumpit. Băncile comerciale au anunțat , de la 1 iulie, rata dobânzii anuale a crescut cu 5,35 puncte procentuale.

Scumpirea vizează atât creditele acordate până acum, cât şi cele care urmează să fie oferite.

Potrivit BNM, majorarea ratei dobânzii anuale pentru creditele „Prima Casă” este cauzată de faptul că a crescut rata de referinţă de la 4,12 la sută până la 9,47 procente.

În context, premierul Natalia Gavriliţa a cerut miniștrilor Economiei şi Finanţelor să facă o analiză a impactului acestor scumpiri și să vină cu măsuri pentru susținerea beneficiarilor programului.

Până acum, prim programul „Prima Casă” au fost procurate 8.030 de locuințe.

Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,39 miliarde de lei, iar suma totală a garanțiilor active oferite de stat constituie 2,12 miliarde de lei.

Dintre cei 8.030 de beneficiari, peste 5.500 sunt familii, iar peste 2.500 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a beneficiarilor este de 31 de ani.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

19 Mai 2025, 12:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Mai 2025, 12:23 // Actual //  Ursu Victor

Republica Moldova se confruntă cu o criză profundă a forței de muncă, atât din punct de vedere numeric, cât și calitativ, a declarat economistul Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „7 Zile” de la postul Cinema 1.

Potrivit lui Ioniță, în prezent, în economia națională activează doar 854.000 de persoane, dintre care aproximativ 200.000 lucrează în sectorul bugetar, iar restul – puțin peste 600.000, în sectorul real. „Este o cifră dramatică, care nu s-a schimbat de peste 15 ani. Ne-am prăbușit din 1990 până în 2010, iar de atunci batem pasul pe loc”, a spus economistul.

Mai grav, afirmă el, este faptul că numărul moldovenilor care lucrează peste hotare este mai mare decât al celor activi în economia națională, ceea ce face din Moldova o situație aproape unică în lume pentru o țară cu o populație de peste 2 milioane de locuitori.

„În sectorul construcțiilor, spre exemplu, nu e atât problema că pleacă muncitori, ci că pleacă cei calificați și vin necalificați. Avem meserii unde îți trebuie ani de experiență ca să devii bun. Dacă pleacă cei care știu meserie și vin începători, e o catastrofă”, a explicat Ioniță.

El a subliniat că fluctuația personalului a devenit alarmantă, în special în sectoarele critice. „În Horeca, 60% din angajați se schimbă într-un an. Dacă la restaurant mai poți accepta o farfurie adusă stângaci, în construcții, în medicină sau în educație, această instabilitate devine periculoasă”.

Economistul a adus în discuție și un aspect sensibil: segregarea forței de muncă în funcție de calificare. Cei mai buni pleacă, cei slab pregătiți rămân. „Nu e citatul meu, dar un antreprenor din sud mi-a spus clar: în Moldova au rămas doar prudevoi musări. Adică cei mai slabi, mai vulnerabili”, a afirmat Ioniță.

Acesta leagă creșterea sărăciei absolute din Moldova exact de această migrație selectivă. „Nu că s-au înmulțit săracii, ci pentru că cei tineri și mai înstăriți au plecat, iar în țară au rămas doar cei vulnerabili. Așa e și cu piața muncii”.

În 2023, forța de muncă a scăzut cu 33.000 de persoane, dintre care 31.000 doar în agricultură, în timp ce sectorul bugetar a crescut ușor. „E o degradare continuă, iar ce e mai grav e că nu vine din interior o reechilibrare. Nu doar că pleacă, dar pleacă cei mai buni, iar cei care vin nu știu meserie”.

Ioniță spus că cea mai mare dramă a economiei moldovenești nu este doar lipsa oamenilor, ci pierderea calității acestora: „Avem din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai slab pregătiți”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO