Procuratura Generală a dat aviz negativ la proiectul de lege, votat săptămâna trecută în prima lectură, referitor la modificarea Legii Procuraturii, astfel încât să fie stipulat clar modalitățile de demitere a procurorului general și posibilitatea de evaluarea a activității acestuia, scrie Realitatea.md.
„Pornind de la obiecțiile și comentariile evocate supra, avizăm negativ proiectul de lege propus dezbaterilor publice, acesta urmând a fi revizuit și reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate”, se arată în avizul Procuraturii.
Totuși, Procuratura salută inițiativa din proiectul de modificare a legii în partea ce ține de posibilitatea de a organiza Adunarea Generală a Procurorilor prin teleconferință, dar critică sintagma „în sală și prin teleconferință”.
„Completarea de la alin.(7) a art.66 din Lege, care reglementează posibilitatea desfășurării Adunării Generale în sală și prin teleconferință este salutabilă, în condițiile în care statul și societatea se confruntă cu starea excepțională în sănătate publică, determinată de pericolul contactării și răspândirii virusului COVID-19. Cu toate acestea, formula din proiect ,,Adunarea Generală are loc prin prezența în sală și prin teleconferință” comportă un caracter imperativ și poate determina interpretarea potrivit căreia forul profesional urmează să fie desfășurat, concomitent, cu prezența în sală și prin teleconferință. Este rezonabilă reformularea construcției normative cu alternarea posibilității desfășurării procedurilor atât ,,în sală și/sau prin teleconferință”, se mai indică în aviz.
Astfel, Procuratura vine cu propria inițiativă la acest capitol.
„Autorii proiectului propun introducerea posibilității organizării și desfășurării Adunării Generale prin ,,teleconferință”, reglementând sumar și rudimentar, în proiectul actului normativ, aceste proceduri. Considerăm a fi judicioasă consacrarea legală a regulilor de procedură, care vizează asigurarea manifestării libere și secrete a procedurilor de votare în regim ,,online”, prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice. Aceste reglementări, trebuie reflectate în conținutul proiectului actului normativ și a notei de fundamentare, repere regulatorii în temeiul cărora Consiliul Superior al Procurorilor ar urma să elaboreze proiectul de amendare a Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor”, propune Procuratura.
Mai multe detalii din avizul Procuraturii găsiți mai jos.