DOC Aviz negativ! Procuratura respinge inițiativa modificării legii ca procurorul general să poată fi evaluat și demis

18 Aug. 2021, 10:06
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
18 Aug. 2021, 10:06 // Actual //  MD Bani

Procuratura Generală a dat aviz negativ la proiectul de lege, votat săptămâna trecută în prima lectură, referitor la modificarea Legii Procuraturii, astfel încât să fie stipulat clar modalitățile de demitere a procurorului general și posibilitatea de evaluarea a activității acestuia, scrie Realitatea.md.

„Pornind de la obiecțiile și comentariile evocate supra, avizăm negativ proiectul de lege propus dezbaterilor publice, acesta urmând a fi revizuit și reconceptualizat cu luarea în considerație a recomandărilor formulate”, se arată în avizul Procuraturii.

Totuși, Procuratura salută inițiativa din proiectul de modificare a legii în partea ce ține de posibilitatea de a organiza Adunarea Generală a Procurorilor prin teleconferință, dar critică sintagma „în sală și prin teleconferință”.

„Completarea de la alin.(7) a art.66 din Lege, care reglementează posibilitatea desfășurării Adunării Generale în sală și prin teleconferință este salutabilă, în condițiile în care statul și societatea se confruntă cu starea excepțională în sănătate publică, determinată de pericolul contactării și răspândirii virusului COVID-19. Cu toate acestea, formula din proiect ,,Adunarea Generală are loc prin prezența în sală și prin teleconferință” comportă un caracter imperativ și poate determina interpretarea potrivit căreia forul profesional urmează să fie desfășurat, concomitent, cu prezența în sală și prin teleconferință. Este rezonabilă reformularea construcției normative cu alternarea posibilității desfășurării procedurilor atât ,,în sală și/sau prin teleconferință”, se mai indică în aviz.

Astfel, Procuratura vine cu propria inițiativă la acest capitol.

„Autorii proiectului propun introducerea posibilității organizării și desfășurării Adunării Generale prin ,,teleconferință”, reglementând sumar și rudimentar, în proiectul actului normativ, aceste proceduri. Considerăm a fi judicioasă consacrarea legală a regulilor de procedură, care vizează asigurarea manifestării libere și secrete a procedurilor de votare în regim ,,online”, prin intermediul mijloacelor de comunicare electronice. Aceste reglementări, trebuie reflectate în conținutul proiectului actului normativ și a notei de fundamentare, repere regulatorii în temeiul cărora Consiliul Superior al Procurorilor ar urma să elaboreze proiectul de amendare a Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor”, propune Procuratura.

Mai multe detalii din avizul Procuraturii găsiți mai jos.

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ