Dodon și-ar fi procurat un iPhone din banii statului când era președinte. Cum comentează acuzațiile

09 Mart. 2021, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Realitatea.md
09 Mart. 2021, 10:03 // Actual //  Realitatea.md

Președinta țării Maia Sandu afirmă că Igor Dodon, pe când era președinte al țării și-ar fi procurat un telefon mobil iPhone din contul Președinției. Declarațiile au fost făcute de șefa statului în cadrul unei emisiuni, câteva zile în urmă. Astăzi, Igor Dodon a venit cu o reacție cu referire la aceste declarații.

Șefa statului a precizat că nu cunoaște unde este în prezent acest iPhone procurat de Președinției de către Igor Dodon. „Nu știu. Eu am văzut doar din rapoarte că el și-a cumpărat un telefon foarte scump din contul Președinției”, a comentat Maia Sandu.

De asemenea, aceasta a menționat că, ea și-a cumpărat din banii proprii un telefon nou, la fel iPhone, pe când Dodon a cheltuit banii statului, iar în prezent nu se cunoaște unde este acest telefon. „Eu folosesc telefonul meu. Spre deosebire de Igor Dodon, care și-a cumpărat în toamnă, din contul Președinției, cel mai scump model de iPhone. El l-a lăsat acolo, dar oricum a cheltuit banii statului. Eu mi-am cumpărat singură telefon din banii mei, munciți cinstit. E un telefon pe care l-am cumpărat recent, atunci când am fost la Bruxelles”, a spus Sandu.

 

Drept replică, astăzi, Igor Dodon a declarat că cele anunțate de către Maia Sandu ar fi „manipulări de tip fake news”.

„Regretăm manipulările de tip fake news ale Președinției. Pentru a acoperi eșecurile în activitatea personală, dar și scandalurile în lanț legate de echipa milionarilor cu companii offshore de la Președinție, și achizițiile de flori și covoare pentru șeful statului, doamna Maia Sandu lansează minciuni în spațiul public legate de predecesorul său. Una dintre minciunile recente este despre un telefon mobil, care ar fi fost procurat de instituția prezidențială pentru fostul șef al statului. Această informație reprezintă un fals grosolan”, a comentat Dodon

Astfel, Igor Dodon îi cere Maiei Sandu să dezmintă informația ori să prezinte probe despre existența unei astfel de achiziții. „În mandatul prezidențial al domnului Igor Dodon, Președinția nu a procurat niciodată telefon mobil pentru șeful statului. În final, o îndemnăm pe doamna Maia Sandu să se concentreze pe problemele reale ale cetățenilor, care așteaptă soluții de la șeful statului, nu minciuni și bârfe pentru a acoperi, ca o perdea de fum, propriile scandaluri și eșecuri”, a mai adăugat Dodon.

Amintim că, în toamna anului 2019, Igor Dodon a fost surprins în avion cu un iPhone 11, care atunci în magazinele din țară costa în jur de 38 de mii de lei un asemenea gadget. Ulterior, în cadrul emisiunii sale, „Președintele Igor Dodon Răspunde” acesta a afirmat că telefonul i-a fost dăruit, iar între timp fiul cel mic al acestuia i-a stricat ecranul și nu știe cum să-l repare. În luna februarie a anului trecut, Igor Dodon a apărut deja în spațiul public cu telefonul fie reparat, fie a procurat un alt telefon la fel iPhone.

Realitatea Live

26 Iul. 2021, 17:53
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
26 Iul. 2021, 17:53 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Directorul executiv al Philip Morris International, producătorul ţigărilor Marlboro în afara Statelor Unite, a declarat că firma pe care o conduce nu va mai vinde ţigări în Marea Britanie în aproximativ 10 zece ani, scrie burkinafaso.kivazen.com.

CEO-ul companiei, Jacek Olczak, a declarat că marca emblematică a țigării Marlboro a companiei va fi scoasă de pe rafturi în Marea Britanie în următorul deceniu. De asemenea, Olczak i-a cerut guvernului britanic să interzică ţigările în următorul deceniu, comparându-le cu maşinile pe benzină şi motorină, care vor fi interzise în Regatul Unit începând cu 2030.

Potrivit responsabililor, mişcarea face parte din eforturile companiei de a opri folosirea ţigăilor tradiţionale.

„Ne putem imagina o lume fără ţigări. Cu cât se va întâmpla mai repede acest lucru, cu atât va fi mai bine pentru toată lumea. Cu informaţii şi reglementări corecte, evenimentul ar putea avea loc în zece ani în anumite ţări. Iar problema ar putea fi rezolvată odată şi pentru totdeauna”, susţine Olczak.

Lupta împotriva țigărilor din ultimii ani a fost legată de problemele grave de sănătate cauzate de fumatul tutunului în întreaga lume.

Olczak a devenit CEO al companiei în luna mai și intenționează să conducă schimbarea „fără fum” a companiei. Potrivit acestuia, noua misiune a companiei este să găsească și să ofere „alternative mai puțin dăunătoare la țigări” pentru milioane de oameni care altfel ar fuma.

Philip Morris International operează separat de Philip Morris USA, care produce ţigările Marlboro în Statele Unite şi este o divizie a Altria Group. Compania s-a despărţit de Philip Morris USA în 2008 şi a anunţat recent o serie de planuri prin care se va transforma într-o companie anti-tutun, plănuind să cumpere grupul farmaceutic britanic Vectura, care face inhalatoare pentru astm. Achiziţia este estimată la 1 miliard de lire sterline.

Grupurile anti-fumat din Regatul Unit au criticat mişcarea, acuzând companiile de tutun că încearcă să dea impresia că se gândesc la sănătatea clienţilor, în timp ce vând alte produse pe bază de tutun, scrie The Guardian.

Fumatul ucide la nivel global peste 8 milioane de oameni în fiecare an. Din total, 1,2 milioane de persoane sunt nefumătoare, acestea murind din cauza expunerii constante la fumul de ţigară, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii . Dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun la nivel mondial, 80% trăiesc în ţări cu venituri mici şi mijlocii.

 
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Lucrările de amenajare a scuarului în memoria victimelor catastrofei de la Cernobîl, finalizate
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
Ultima super lună din 2021 – luna plină “căpșună”
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
India folosește drone pentru livrarea vaccinului anti-Covid
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Expoziția “De la portul popular la îmbrăcămintea modernă”, în Parcul Catedralei
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Festivalul umbrelelor, în parcul “Alunelul” din sectorul Buiucani
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală
Expoziție foto dedicată cadrelor medicale, în Capitală