Două superputeri mondiale evită dolarul: tranzacții în moneda națională după semnarea unui acord

17 Iul. 2023, 18:40
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Iul. 2023, 18:40 // Actual //  bani.md

India a semnat un acord cu Emiratele Arabe Unite care îi va permite să facă tranzacţii comerciale în rupii în loc de dolari, stimulând eforturile Indiei de a reduce costurile de tranzacţionare prin eliminarea conversiilor în dolari, transmite Reuters, informează News.ro.

În timpul unei vizitei de sâmbătă a prim-ministrului Indiei Narendra Modi în Emiratele Arabe Unite, cele două ţări au convenit, de asemenea, să stabilească o legătură de plată în timp real, pentru a facilita transferurile transfrontaliere de bani. Cele două acorduri vor permite ”tranzacţii şi plăţi transfrontaliere fără întreruperi şi vor favoriza o mai mare cooperare economică”, a spus sâmbătă un comunicat al Reserve Bank of India.

India, al treilea cel mai mare importator şi consumator de petrol din lume şi a cărei bancă centrală a anunţat anul trecut un cadru pentru reglementarea comerţului global în rupii, plăteşte în prezent petrolul din Emiratele Arabe Unite în dolari. Comerţul bilateral dintre cele două ţări a fost de 84,5 miliarde de dolari în perioada aprilie 2022 până în martie 2023.

Un oficial care cunoaşte detaliile acordului a declarat că India ar putea face prima sa plată în rupii pentru petrolul din Emiratele Arabe Unite către Abu Dhabi National Oil.

Reserve Bank of India a declarat că cele două bănci centrale au convenit să conecteze Interfaţa unificată de plăţi (UPI) a Indiei şi Platforma de plată instantanee (IPP) a Emiratelor Arabe Unite. Astfel de aranjamente, care sunt o tendinţă în creştere în Asia, de obicei scad costul plăţilor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Apr. 2025, 16:11
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Apr. 2025, 16:11 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova face pași concreți spre tranziția energetică verde, înregistrând un interes remarcabil din partea investitorilor pentru construcția de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit Ministerului Energiei, în cadrul licitației organizate pentru oferirea statutului de „producător eligibil mare”, au fost depuse până la 31 martie 34 de oferte pentru parcuri fotovoltaice, totalizând 236,61 MW, și 8 oferte pentru centrale eoliene, însumând 207,5 MW.

Toate ofertele au fost depuse de companii locale, două dintre acestea având fondatori străini, semn că Republica Moldova continuă să atragă capital și know-how internațional, chiar și într-un climat regional instabil.

„Am crescut de opt ori capacitatea instalată a regenerabilelor în ultimii patru ani, iar în februarie 2025 am depășit 646 MW. Noile proiecte vor produce energie pentru consumul intern și vor contribui direct la dezvoltarea economică”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu.

După validarea ofertelor și desemnarea investitorilor eligibili, urmează deschiderea ofertelor tehnice pentru construcția a 105 MW de energie eoliană și 60 MW de energie fotovoltaică, lansată în vara anului trecut.

Această licitație se înscrie în angajamentul Republicii Moldova de a asigura cel puțin 30% din consumul intern de energie electrică din surse regenerabile până în 2030. Producătorii vor beneficia de contracte de achiziție garantate pentru 15 ani, încheiate cu Furnizorul Central de Energie Electrică.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!