În 2020, numărul procurorilor din Republica Moldova la 100 000 de locuitori era de 24,3 – de două ori mai mult decât mediana CoE (11,1). Conform raportului, Centrului de Resurse Juridice, privind activitatea procuraturii pentru anul 2021, din 720 de posturi de procurori erau ocupate 615, ceea ce reprezintă un coraport de 23,4 procurori la 100 000 de locuitori. Dacă toate posturile de procuror ar fi ocupate, atunci coraportul procurorilor în Moldova la 100 000 de locuitori ar fi 27,4.
În România, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Estonia și Germania numărul de procurori raportat la 100 000 de locuitori este de două ori mai mic decât în Republica Moldova.
„Aceste cifre ar putea servi drept bază pentru inițierea discuțiilor cu privire la optimizarea numărului de procurori din Republica Moldova, însă doar cu condiția simplificării procedurilor de investigare și examinare a cauzelor penale. Legitimitatea acestor discuții este susținută și de numărul redus de cauze penale instrumentate de procurori în raport cu alte țări. Sumele economisite astfel ar putea fi folosite pentru creșterea salariilor judecătorilor și procurorilor care vor promova evaluarea externă”, susțin autorii studiului.
Anterior, șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin se plângea de numărul mic al angajaților din instituție și de volumul mare de muncă.