După aproape doi ani de muncă de la distanță, va fi aproape imposibil să ceri oamenilor să se întoarcă la birou

06 Sept. 2021, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 16:54 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Cu toate că marile companii precum Apple, Google sau Amazon au anunțat că angajații trebuie să se întoarcă la birou, aceștia și-au revizuit decizia și intenționează să întârzie redeschiderea birourilor, cel puțin până în ianuarie.

În cei aproape doi ani în care oamenii au muncit acasă, companiile au beneficiat foarte mult. Prețurile acțiunilor lor au crescut semnificativ până la maximele istorice. Angajații la distanță s-au bucurat de o calitate a vieții mai bună.

Acasă, oamenii au autonomie. Ei își pot seta propriile programe. Bioritmurile noastre sunt toate diferite. Unora le place să se trezească devreme și să înceapă să lucreze imediat. Alții sunt bufnițe de noapte. Într-un birou, nu aveți de ales. Ești forțat să stati atât cât presupune programul.

Fiind atât de mult acasă, probabil au dezvoltat obiceiuri și o rutină. Angajații au început să practice yoga, să meargă cu bicicleta sau să meargă la sport în mod regulat. Își pot lăsa și duce copiii la școală, fără a fi nevoiți să se strecoare din birou. Sarcinile au fost finalizate fără ca un șef să se uite peste umăr și să gestioneze fiecare mișcare pe care o fac.

Odată ce li se va cere să revină la birouri, viața lor se va schimba. Viața nouă și îmbunătățită va dispărea. În schimb, vor avea nevoie să se  trezească mai devreme, să circule cu transportul public, să suporte ambuteiaje, frig și călduri sufocante, să fie îngrijorați să nu se îmbolnăvească.

O altă problemă ar fi ți purtarea de măști în spații închise. De asemenea, vor exista certuri între cei vaccinați și nevaccinați.

Nu ar fi surprinzător dacă oamenii se vor revolta împotriva faptului că li se va cere să se întoarcă la sediul central. Studiile arată că oamenii ar prefera să renunțe la o parte din salariu pentru a rămâne la muncă de la distanță. Pe măsură ce trece timpul, companiilor le va fi mai greu să solicite revenirea. Cu discuțiile despre o variantă Lambda și Mu, în plus față de varianta Delta, companiile pot continua să fie nevoite să-și anuleze inițiativele de revenire la muncă.

În cele din urmă, va exista un moment în care atât companiile, cât și lucrătorii sunt de acord că a avea pe toți înapoi la birou nu este un obiectiv realizabil. Probabil că o mare parte din angajați vor continua să lucreze de la distanță.

Orice nu s-ar întâmpla, este cert că lucrurile nu vor reveni la stare la care erau până la pandemie.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 08:45
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
03 Apr. 2025, 08:45 // Actual //  bani.md

Tot mai multe state europene vin cu reglementări fiscale pentru pliculețe cu nicotină. În 2024, România, Ucraina, Luxemburg și Slovacia au introdus acciză la această categorie de produs. Anul acesta și Guvernul Poloniei a aprobat acciza pentru pliculețe de nicotină și a introdus rata accizei în calendarul fiscal pentru anii 2025-2027, relatează infomarket.md.

Astfel, în 2025, rata accizei constituie 35 euro per kilogram de substrat de nicotină, iar autoritățile speră să încaseze surse suplimentare la bugetul de stat în sumă de 20 de milioane de euro. De asemenea, Guvernul Poloniei a introdus o taxă adițională pentru țigările electronice de unică folosință. În acest mod, autoritățile și-au propus să limiteze accesul minorilor la aceste produse, care sunt promovate de comercianții de vape-uri importate în mare parte din China, țara în care aceste produse sunt interzise.

Statele vecine cu Moldova au introdus acciză la pungile cu nicotină anul trecut – România în iunie 2024, iar Ucraina în septembrie 2024. Guvernul Ucrainei estimează venituri de 20 milioane de euro la bugetul de stat din acciza la pliculețele cu nicotină.

În prezent, pliculețele cu nicotină sunt comercializate în 21 dintre cele 27 (80%) de state membre ale UE. Majoritatea acestor țări aplică acciză la aceste produse, ceea ce asigură venituri suplimentare la bugetele statelor. Discuții privind introducerea accizei pentru această categorie de produs sunt în desfășurare și în alte state europene.

Pliculețele cu nicotină sunt produse care conțin nicotină, dar nu conțin tutun. Acestea sunt destinate exclusiv utilizării orale și nu implică un proces de ardere, nicotina fiind absorbită prin mucoasa bucală, urmată de eliminarea pliculețului după utilizare.

Recent, Administrația americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a autorizat vânzarea pliculețelor cu nicotină pe piața SUA. FDA a luat decizia în urma analizei dovezilor științifice, care au arătat că pungile cu nicotină prezintă un risc mai scăzut de îmbolnăvire cu cancer și alte afecțiuni grave, comparativ cu țigările obișnuite.

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ