După aproape doi ani de muncă de la distanță, va fi aproape imposibil să ceri oamenilor să se întoarcă la birou

06 Sept. 2021, 16:54
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
06 Sept. 2021, 16:54 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Cu toate că marile companii precum Apple, Google sau Amazon au anunțat că angajații trebuie să se întoarcă la birou, aceștia și-au revizuit decizia și intenționează să întârzie redeschiderea birourilor, cel puțin până în ianuarie.

În cei aproape doi ani în care oamenii au muncit acasă, companiile au beneficiat foarte mult. Prețurile acțiunilor lor au crescut semnificativ până la maximele istorice. Angajații la distanță s-au bucurat de o calitate a vieții mai bună.

Acasă, oamenii au autonomie. Ei își pot seta propriile programe. Bioritmurile noastre sunt toate diferite. Unora le place să se trezească devreme și să înceapă să lucreze imediat. Alții sunt bufnițe de noapte. Într-un birou, nu aveți de ales. Ești forțat să stati atât cât presupune programul.

Fiind atât de mult acasă, probabil au dezvoltat obiceiuri și o rutină. Angajații au început să practice yoga, să meargă cu bicicleta sau să meargă la sport în mod regulat. Își pot lăsa și duce copiii la școală, fără a fi nevoiți să se strecoare din birou. Sarcinile au fost finalizate fără ca un șef să se uite peste umăr și să gestioneze fiecare mișcare pe care o fac.

Odată ce li se va cere să revină la birouri, viața lor se va schimba. Viața nouă și îmbunătățită va dispărea. În schimb, vor avea nevoie să se  trezească mai devreme, să circule cu transportul public, să suporte ambuteiaje, frig și călduri sufocante, să fie îngrijorați să nu se îmbolnăvească.

O altă problemă ar fi ți purtarea de măști în spații închise. De asemenea, vor exista certuri între cei vaccinați și nevaccinați.

Nu ar fi surprinzător dacă oamenii se vor revolta împotriva faptului că li se va cere să se întoarcă la sediul central. Studiile arată că oamenii ar prefera să renunțe la o parte din salariu pentru a rămâne la muncă de la distanță. Pe măsură ce trece timpul, companiilor le va fi mai greu să solicite revenirea. Cu discuțiile despre o variantă Lambda și Mu, în plus față de varianta Delta, companiile pot continua să fie nevoite să-și anuleze inițiativele de revenire la muncă.

În cele din urmă, va exista un moment în care atât companiile, cât și lucrătorii sunt de acord că a avea pe toți înapoi la birou nu este un obiectiv realizabil. Probabil că o mare parte din angajați vor continua să lucreze de la distanță.

Orice nu s-ar întâmpla, este cert că lucrurile nu vor reveni la stare la care erau până la pandemie.

Realitatea Live

03 Iul. 2025, 16:29
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
03 Iul. 2025, 16:29 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Mai multe companii-fanion ale Europei – între care constructorul auto Mercedes-Benz și grupul de lux LVMH – conduc o campanie corporativă menită să îmblânzească răspunsul Bruxelles-ului la noile amenințări comerciale lansate de Donald Trump, scrie Bloomberg. Executivi ai unor grupuri din industria auto, bunuri de lux și băuturi spirtoase au avut întâlniri neoficiale cu oficiali americani și au presat capitalele europene să ajungă rapid la un acord pentru a evita o escaladare tarifară.

Potrivit surselor citate, lobby-ul include solicitarea de a scoate produse-simbol ale Statelor Unite – precum bourbonul – de pe lista de exporturi vizate de represaliile Uniunii Europene, în speranța că Washingtonul va renunța la taxele anunțate de până la 50 % pe automobile și metale. Miza este deadline-ul din 9 iulie, dată la care Casa Albă ar putea oficializa noile tarife.

Comisia Europeană a pregătit o listă de contramăsuri ce ar putea taxa exporturi americane în valoare de circa 95 miliarde EUR, însă presiunile unor state membre și ale marilor grupuri industriale ar putea reduce pachetul de răspuns cu până la 70 miliarde EUR, spun sursele Bloomberg.

Industria europeană, îngrijorată de pierderile de piață și marjele tot mai subțiri pe piața americană, militează deschis – dar și pe canale diplomatice discrete – pentru un compromis rapid care să evite un nou război comercial transatlantic. Dacă negocierile eșuează, Bruxelles-ul ar putea activa setul de tarife de represalii chiar din luna august, lovind exporturi americane de agricultură, băuturi spirtoase și produse industriale.

De partea cealaltă, Trump susține că noile taxe sunt menite să „echilibreze” relațiile comerciale și să stimuleze producția în SUA, însă analiștii avertizează că un ciclu de tarife și contra-tarife ar afecta lanțuri de aprovizionare de miliarde și ar pune presiune pe creșterea economică de ambele părți ale Atlanticului.

Decizia finală a UE va depinde de rezultatul negocierilor de ultim moment, dar lobby-ul corporativ arată cât de mult cântărește sectorul privat în conturarea politicilor comerciale europene, atunci când locurile de muncă și profitabilitatea sunt puse în joc.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO