După Moldova, România afectată de anularea zborurilor companiei cu un singur avion

19 Dec. 2024, 10:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 10:43 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Compania aeriană Bees Airlines a anunțat miercuri, 18 decembrie 2024, anularea tuturor zborurilor programate între România și Israel până la sfârșitul lunii martie 2025. Decizia afectează rutele București-Tel Aviv și Suceava-Tel Aviv, fiind motivată oficial de „motive de siguranță” legate de „evoluțiile recente în situația de securitate din regiune.”

Deși conflictul militar din zona Israelului, Libanului și Fâșiei Gaza s-a atenuat în ultimele săptămâni, iar alte companii aeriene au reluat zborurile către Tel Aviv, Bees Airlines rămâne precaută. Aceasta nu este prima decizie de acest fel luată de companie, care a anulat recent zboruri din Chișinău, București și Suceava, potrivit Boardingpass.ro.

Problemele companiei au fost subliniate de numeroși pasageri, care au fost afectați de anulări de ultim moment, fără a li se oferi alternative viabile. Directorul general al Bees Airlines, Victor Antohe, a explicat pentru Monitorul de Suceava că anulările sunt cauzate de „lipsa de pasageri.” Totuși, comunicarea oficială a companiei a fost limitată, exceptând notificările legate de suspendarea zborurilor către Israel.

Din punct de vedere legal, pasagerii afectați de anulări sunt îndreptățiți să solicite rambursarea biletelor, reprogramarea călătoriei sau compensații, conform legislației europene.

Bees Airlines are în prezent în flotă un singur avion, un Airbus A320 înmatriculat YR-BUZ, iar până în toamnă a operat zboruri neregulate (charter).

Bees Airlines a inatrat pe piața aeriană în luna august 2024. Denumirea companiei înregistrate în România – Bees Airlines – este asemănătoare cu cea a operatorului low-cost ucrainean Bees Airline, ceea ce a dus la percepția că ar fi „urmașa” acestuia. Cu toate acestea, reprezentanții transportatorului au declarat pentru Aviation Week că noua Bees Airlines are investitori și management diferiți. „Marca a fost cumpărată de investitori, dar compania noastră este 100% românească, fără nicio legătură cu compania aeriană ucraineană”, a spus un purtător de cuvânt.

Compania a fost lansată în România de antreprenorul maghiar Andrij Baganics. Antreprenorul este prezentat de termene.ro ca având domiciliul în Ucraina. Operațiunile vor fi conduse de fostul director la TAROM (Chief Procurement Officer 2017-2022) Victor Antohe, din poziția de CEO.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Dec. 2024, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 11:59 // Actual //  Ursu Victor

Un proiect de lege care revizuiește cadrul normativ aplicabil publicității în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus a fost votat astăzi, în a doua lectură, de 57 de deputați. Astfel, se impun limite de difuzare a publicității, iar interdicția totală privind publicitatea în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus este eliminată.

Inițiativa legislativă, semnată de deputații Radu Marian și Dorian Istratii, vine ca răspuns la dificultățile de aplicare a restricțiilor totale de difuzare a publicității pentru pariuri sportive. Autorii proiectului subliniază că majoritatea țărilor europene permit publicitatea pentru pariuri, inclusiv în cadrul competițiilor sportive internaționale difuzate în direct. În prezent, interdicția existentă face ca orice transmisiune de eveniment sportiv internațional în spațiul audiovizual al Republicii Moldova să încalce legea.

Potrivit noilor reglementări, publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de entitățile care organizează jocuri de noroc cu risc social scăzut vor putea fi difuzate între orele 22:00 și 07:00. De asemenea, publicitatea pentru evenimentele sportive difuzate în direct va putea fi difuzată de furnizorii de servicii cu acoperire națională. Materialele publicitare vor trebui să includă informații obligatorii despre impactul negativ al jocurilor de noroc, care vor reprezenta cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Noua legislație permite și publicitatea în publicațiile periodice, cu o limită de 15% din spațiul unui număr de ediție. Publicitatea pentru jocurile de noroc de tip loterie va fi permisă și în unitățile comerciale, cu afișaje de dimensiuni care nu depășesc formatul A4.

De asemenea, autorii proiectului propun ca sursele alocate în publicitatea pentru loterii și pariuri sportive să fie direcționate către susținerea activităților sportive și sociale din țară și pentru stimularea producției de conținut media autohton. Conform estimărilor, proiectul ar putea genera investiții directe de cel puțin 30 de milioane de lei anual în aceste domenii.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală