Află cum poți să-ți transformi apartamentul într-o sursă sigură de venit

01 Sept. 2021, 13:31
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
01 Sept. 2021, 13:31 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

În căutarea unor surse de venit sigure, oamenii devin foarte inventivi. Cineva preferă să își dezvolte o afacere pe bază de produs, alții – pe servicii, iar o a treia categorie pune la bătaie resursele pe care le dispune în patrimoniul personal. Toate cele trei situații sunt corecte și fiabile, iar rezultatele câteodată depășesc așteptările. Despre cum să îți transformi apartamentul într-o sursă sigură de venit, află în rândurile ce urmează.

1.  Chirie sau uzufruct?

Este o întrebare de ordin juridic, dar care schimbă automat viziunea asupra lucrurilor. De exemplu, chiria presupune că vei primi o sumă modică, prestabilită verbal sau în scris, într-un contract încheiat liber sau notarial, în fiecare lună sau după o formulă individuală. Uzufructul este tot un fel de arendă, doar că presupune o conservare intactă a bunului primit de către uzufructuar, însă poate fi prestabilită și o sumă anuală pentru posesiune. Comparația majoră între cele două ține de utilizarea propriu-zisă a bunului imobiliar. Respectiv, în cazul chiriei proprietatea deplină îi revine titularului și nu chiriașului, care nu are voie să depășească limitele prestabilite contractual cu privire la schimbarea sau modificarea stării bunului imobiliar. În cazul uzufructului, deținătorul bunului imobiliar deține totala putere asupra bunului, cu excepția dreptului de a-l înstrăina.

2.  Plată lunară sau trimestrială?

La acest punct contează predispoziția și atitudinea ta cu privire la cât venit vrei să obții. De exemplu, dacă anterior ai accesat un credit pe termen lung și trebuie să-l rambursezi cât mai rapid, atunci este preferabilă plata lunară. În situația în care ai luat un credit ipotecar avantajos și dispui de lichidități, dar vrei să ai și o pernă financiară de rezervă, atunci se cuvine să setezi modalitatea trimestrială de achitare. Totodată, asigură-te că ai măsuri coercitive de încasare a plăților, pentru a evita situația neplăcută generată de un chiriaș rău – plătitor.

3.  Ține cont de amortizarea bunului imobil

Da, un bun imobil are o anumită forță de amortizare, care presupune că prețul său se răscumpără în timp. Acest criteriu este important mai ales în cazul determinării costului chiriei, deoarece aceasta va prestabili durata de achitare a bunului. Respectiv, la un bun, de exemplu, de circa 50 mii euro, chiria ar putea începe lejer de la 200 euro. În acest fel, timp de vreo 15 ani poate fi răscumpărată suma totală a bunului imobiliar.

Dacă ai decis să îți transformi apartamentul într-o sursă de venit, atunci accesează un credit din Moldova pe termeni avantajoși de la Zoom Credit și pregătește-ți locuința pentru viitorii chiriași.

Zoom Credit – noi îți salvăm portofelul!

P.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 11:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 11:34 // Actual //  Lupu Eduard

Guvernul a luat o decizie radicală privind administrarea păcurii depozitate în rezerva de stat, obligând SA ”Termoelectrica” să ardă surplusul de material combustibil. Conform declarațiilor secretarului general al Ministerului Energiei, Andrei Grițco, autoritățile au constatat că două din cele patru rezervoare destinate stocării păcurii nu sunt funcționale, ceea ce a condus la depășirea capacității lor cu 10 la sută.

”Această situație pune în pericol buna funcționare a rezervoarelor și, în eventualitatea unei defecțiuni, există riscul pierderii întregii cantități de păcură din rezerva de stat, implicând atât riscuri de poluare a mediului, cât și pierderi financiare semnificative”, a avertizat Grițco.

Conform deciziei Guvernului, ”Termoelectrica” va trebui să ardă păcura și într-un termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern să vireze în bugetul de stat valoarea materialului ars – 102 milioane de lei.

Această măsură, luată în contextul preocupărilor legate de siguranța mediului și eficiența economică, evidențiază importanța gestionării corecte a resurselor și necesitatea intervenției autorităților în situații critice pentru a preveni consecințe negative asupra mediului și economiei naționale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău