Economia Moldovei se aliniază UE! Leul moldovenesc își schimbă moneda de referință. Ce înseamnă pentru buzunarul tău

06 Ian. 2025, 14:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Ian. 2025, 14:05 // Actual //  Ursu Victor

Începând cu 2 ianuarie 2025, euro a înlocuit dolarul SUA ca monedă de referință pentru stabilirea cursului oficial al leului moldovenesc, potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Decizia reflectă orientarea economică a Republicii Moldova către piața Uniunii Europene, cel mai important partener comercial al țării.

Schimbarea are ca scop reducerea fluctuațiilor cursului valutar față de euro și diminuarea diferențelor dintre cursurile de cumpărare și vânzare. Această măsură va sprijini economia Moldovei, reducând costurile de schimb valutar pentru cetățeni și agenții economici.

Potrivit BNM, diferența (spread-ul) dintre cursurile de cumpărare și vânzare ale euro ar putea scădea cu aproximativ 5 bani, ceea ce ar genera economii anuale semnificative pentru economia reală. La un rulaj total estimat de 11 miliarde de euro în perioada 2023-2024, costurile ar putea fi reduse cu 29 de milioane de euro.

Uniunea Europeană reprezintă peste 60% din tranzacțiile comerciale și 70% din remiterile financiare către Moldova. În acest context, euro este deja cea mai utilizată monedă în piața valutară locală.

Stabilitatea cursului EUR/MDL va sprijini cetățenii care primesc remiteri sau au credite în euro, oferindu-le predictibilitate și reducând riscul valutar. Mediul de afaceri și sectorul bancar vor beneficia de o piață valutară mai lichidă și de costuri mai mici în tranzacțiile comerciale.

Pentru persoanele fizice și companiile implicate în tranzacții internaționale, decizia aduce:

  • Stabilitate valutară pentru rambursarea creditelor și planificarea financiară;
  • Reducerea riscurilor valutare în tranzacțiile cu partenerii din UE;
  • Eficiență sporită în operațiunile de schimb valutar.

În concluzie, schimbarea monedei de referință la calcularea cursului oficial al leului moldovenesc marchează un pas important către alinierea la realitățile economice europene și promite beneficii semnificative pentru cetățeni, mediul de afaceri și economia Republicii Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

02 Iul. 2025, 16:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
02 Iul. 2025, 16:16 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ion Sterian, directorul general al companiei monopoliste cu capital majoritar de stat Transgaz, are în cabinetul său cinci secretare, nouă consilieri și un specialist în PR, potrivit schemei de personal consultate de G4Media. În plus, șeful Transgaz are la dispoziție șapte șoferi, potrivit organigramei, scrie g4media.ro.

În numai doi ani, cheltuielile cu personalul ale Transgaz au crescut cu aproape 150 de milioane de lei, de la 533.574.824 lei în 2022 la 683.571.928 în 2024, potrivit unui document obținut de G4Media.

Cheltuielile totale cu personalul la SNTGN TRANSGAZ S.A. în ultimii 3 ani (inclusiv salarii, sporuri, bonusuri, traininguri sau formare profesională, decontări și alte beneficii) (mii lei)

  • 2022  – 533.574,824
  • 2023 – 612.889,827 (+79.315,003)
  • 2024 –  683.571,928 (+70.682,101)

Directorul general al companiei cu capital majoritar de stat Transgaz, Ion Sterian, a câștigat în 2023 venituri nete de peste 1,9 milioane de lei, potrivit datelor oficiale ale companiei. Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți manageri de companii de stat și are în declarația de avere patru imobile – dintre care un apartament de aproape 100 metri pătrați în Emiratele Arabe Unite.

Veniturile lui Sterian sunt compuse din:

– Remunerația fixă netă în valoare de 414.185 lei
– zile concediu de odihnă, sumă netă: 59.623 lei.
– remunerația variabilă: 1.440.520 lei net

Sterian este unul dintre cei mai bine plătiți șefi de instituții sau companii cu capital majoritar de stat.

Transgaz, la care guvernul – prin Secretariatul General – este acționar cu 58,5%, deține monopolul transportului de gaze, al construcției și întreținerii sistemului intern de transport al gazelor naturale. Compania are o marjă limitată de decizie economică, dat fiind că tarifele pentru transportul gazelor sunt stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), potrivit legislației în vigoare.

Ion Sterian este sprijinit atât de PSD, cât și de PNL. El a rămas în funcție indiferent de partidul care a controlat Secretariatul general al gguvernului, acționarul majoritar al companiei Transgaz.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO