Curs valutar
 • EUR
  21.3937
  -0.6511%
 • USD
  17.7253
  -0.1992%
 • RUB
  0.2382
  -0.4198%
 • RON
  4.3418
  -0.6794%
 • UAH
  0.6416
  -0.1091%

Economia moldovenească la răscruce. Transportul şi turismul s-au comprimat la jumătate

23 Mart. 2021, 12:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Otilia Cotruța
23 Mart. 2021, 12:05 // Bani și Afaceri //  Otilia Cotruța

În luna martie s-a împlinit exact un an de la criza covid când au fost înregistrate primele infectări în Republica Moldova. Autorităţile de la Chişinău, la fel ca şi autorităţile altor state, au aprobat o serie de restricţii de circulaţie şi au limitat activitatea businessului. Acest lucru s-a făcut pentru a opri răspândirea virusului, însă acest lucru s-a soldat cu efecte nefaste pentru economia firavă a Republicii Moldova. PIB-ul ţării a înregistrat o scădere de 7% în anul 2020.

Lovitura dură pentru economia moldovenească a fost când Guvernul a suspendat în data de 22 martie 2020 activitatea tuturor unităţilor comerciale şi a traficului aerian cu excepţia benzinăriilor şi farmaciilor.

Comerţul cu bunuri a fost în creştere, iar industria – pe minus

Chiar dacă autorităţile au instituit o serie de restricţii, comerțul de bunuri cu amănuntul a înregistrat o creștere de 4,6% (în prețuri comparabile), celelalte domenii ale comerțului interior fiind în scădere: volumul serviciilor de piață prestate populației – -15,7% (în prețuri comparabile), volumul serviciilor prestate întreprinderilor – -15,5% (în prețuri curente), comerțul cu ridicata – -5,6% (în prețuri curente), comerțul cu autovehicule – -18,1% (în prețuri curente), potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Totodată, sectorul industrial a scăzut cu 5,5%. Diminuarea cererii externe din partea țărilor partenere afectate de COVID-19, concomitent cu seceta din anul 2020, au determinat scăderea producției în special în ramurile exportatoare și cele ale industriei alimentare: industria constructoare de mașini, industria ușoară, prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor, fabricarea băuturilor, fabricarea altor produse alimentare.

Transportul şi turismul, cele mai afectate

Transportul de mărfuri și pasageri a fost unul din cele mai afectate sectoare de pandemie. În 2020 transportul de pasageri a scăzut aproape în jumătate (-46,1%), iar transportul de mărfuri – cu 12,5%. Închiderea hotarelor și restricțiile de călătorie, precum și restrângerea volumului schimburilor comerciale în timpul crizei pandemice au constituit factorii de bază ce au determinat aceste involuții.

În anul 2020 agențiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii la circa 90,3 mii de turiști și excursioniști, ce constituie doar 24,1% față de anul 2019. Din numărul total de turiști, 68,2% au constituit turiștii rezidenți (locali) și 31,8% – turiștii nerezidenți (străini).

Coronacriza va adânci sărăcia

„Aceasta este o criză care afectează în mod disproporționat persoanele sărace, care au mai mare probabilitate de a avea complicații de sănătate, locuiesc în locuințe aglomerate, nu dispun de resurse pentru a rămâne acasă pentru perioade îndelungate și muncesc la locuri de muncă cu salarii mici, ceea ce îi impune să aleagă între a-și risca sănătatea sau a-și pierde venitul, a declarat Alston. „Ignorând în totalitate obligațiile sale morale, majoritatea statelor fac prea puțin pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili la această pandemie”, potrivit declaraţiei lui Philip Alston, raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă și drepturile omului.

În Republica Moldova, salariul nominal în anul 2020 a crescut cu 9,7% la 8 107 lei la o inflaţie de 0,39%. Paradoxul este că, costul vieţii a rămas neschimbat.

Pentru depăşirea situaţiei precare din economiei, dar şi evitarea adâncirii sărăciei autorităţile ar trebui să găsească instrumente pentru susţinerea păturilor social vulnerabile, dar şi a businessului.

„În Republica Moldova, întreprinderile mici au fost cele mai afectate de criză și tot ele au asimilat și cel mai puțin suport din partea statului. Doar 2% dintre întreprinderile cu până la 20 de angajați au menționat, potrivit sondajului Băncii Mondiale, că au primit ajutor, pe când în cazul întreprinderilor medii și mari această rată a fost de 10-15 la sută”, a menționat Stas Madan, economist superior al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”.

Realitatea LiveDialogul online “Imunizare anti-COVID-19”
Deputații Alexandru Slusari și Vasile-Andrei Năstase susţin un briefing de presă cu privire la activitatea Agenției Servicii Publice
Conferința de presă cu tema „PAS depune actele la CEC pentru a participa la alegerile parlamentare anticipate”
Conferința de presă a deputatei Stela Macari, fracțiunea parlamentară ACUM Platforma DA
Președintele Gitanas Nauseda depune flori la monumentul Domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt
Declarații de presă ale președinților Maia Sandu și Gitanas Nauseda
Ediția „Igor Dodon răspunde”, din 14 mai 2021
Deschiderea conferinței științifico-practice internaționale „Consolidarea familiei – premisă fundamentală a promovării drepturilor copilului”, ediția a I-a
Lansarea proiectului de promovare şi susţinere a sportului naţional „CALEA SPRE TOKYO. HAI, MOLDOVA!”
14 Mai 2021, 12:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Otilia Cotruța
14 Mai 2021, 12:50 // Actual //  Otilia Cotruța

Astra Zeneca este acuzată de omor de zeci de familii din Franța care si-au pierdut rudele imediat dupa ce s-au vaccinat cu serul produs de această companie farmaceutică.

De la începutul campaniei de vaccinare în Franța, 15 persoane au decedat după ce s-au imunizat cu AstraZeneca. Unii dintre aceștia au ajuns în stare gravă la spital și au dezvoltat o formă rară de tromboză venoasă.

Autoritățile franceze au deschis anchete și încercă să afle cauzele precise ale acestor decese, scrie Realitatea.net.

15 persoane au murit după ce au fost vaccinate cu AstraZeneca, de la începutul campaniei de vaccinare din Franța. Unii au dezvoltat o formă rară de tromboză. Sunt deschise douăsprezece investigații pentru a încerca să determine cauzele.

Majoritatea aveau peste 55 de ani; erau în mare parte pensionari, eligibili pentru vaccinare. Dar au fost și doi asistenți medicali, în vârstă de 38 și 41 de ani. Au dezvoltat o formă rară de tromboză venoasă la câteva zile după vaccinarea cu AstraZeneca.

Printre victime se află și Anthony, un student la medicină în vârstă de 24 de ani, care a murit la Nantes pe 18 martie. „Autopsia lui Anthony indică faptul că moartea a fost cauzată de o hemoragie puternice, în urma unei tromboze în zona splinei. S-au găsit și cheaguri de sânge în creier”, spune pentru France Inter Etienne Boittin, avocatul familiei victimei.

„În acest moment, nu există niciun indiciu clar care să arate că vaccinul a cauzat decesul”, continuă el. „Dar încep să apară o serie de dovezi care să indice acest lucru”.

Familia lui Anthony și celelalte paisprezece familii reprezentate de avocatul Boittin au depus plângere pentru omor. Un calificativ dificil de demonstrat, dar pe care avocatul l-a ales pentru a obține deschiderea rapidă a unei anchete. „Evident, calificarea este progresivă”, menționează avocatul. „În funcție de elementele anchetei, intenționăm să depunem o plângere pentru înșelăciune agravată sau pe baza altor calificări juridice relevante pentru anchetă”.

Din partea asociațiilor de asistență pentru victime, povestea este aceeași. „Nimic nu ne permite să spunem că moartea acestor persoane este legată de vaccin”, explică Catherine Gaches, președinta asociației victimelor accidentelor legate de vaccinare. „Majoritatea plângerilor se adresează AstraZeneca, familiile victimelor consideră că rudele lor au murit din cauza trombozelor care apar după injectarea acestui vaccin”.

Familiile așteaptă acum rapoartele de autopsie pentru a afla cauzele exacte. În total, douăsprezece investigații sunt în desfășurare în toată Franța, inclusiv trei efectuate de către departamentul de sănătate publică de pe lângă parchetul din Paris. În paralel, parchetul de la Valenciennes a decis deschiderea unei anchete judiciare.


 
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Scuarul „Guguță” din sectorul Rîșcani a prins viață
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso