După ani de stagnare și prăbușiri în încrederea mediului de afaceri, Republica Moldova înregistrează o revenire spectaculoasă în ceea ce privește creditarea agenților economici, susține economistul Veaceslav Ioniță de la IDIS „Viitorul”. În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, din 23 mai 2025, expertul a prezentat date care confirmă cea mai mare creștere a creditării din istoria țării, în pofida scăderii producției industriale și a crizei din agricultură.
După ce în perioada post-criza bancară (2014–2024) creditarea netă a rămas negativă, începutul anului 2025 aduce o îmbunătățire bruscă a indicatorului. „În trimestrul doi sau trei, acest indicator ar putea reintra în teritoriul pozitiv”, a spus Ioniță, explicând că volumul creditelor noi luate de companii a crescut, în timp ce depozitele acestora la bănci au început să scadă.
Potrivit expertului, în ultimele 12 luni, agenții economici au luat aproape 50 de miliarde de lei în credite noi, cu un vârf înregistrat la finalul lui 2024 și începutul lui 2025. „Este cel mai mare volum de credite acordat vreodată mediului de afaceri în Moldova”, afirmă economistul.
În trimestrul I 2025, datoria totală a companiilor față de bănci a crescut cu 4,1 miliarde de lei – o altă cifră record pentru economia națională.
Un alt factor-cheie în relansarea creditării este scăderea dobânzilor. În primul trimestru al anului:
Dobânda la credite în lei a coborât la 8%, cel mai mic nivel din istorie;
Dobânda la creditele în valută străină a fost de 5,9%.
Ioniță notează că peste 60% din împrumuturi sunt în lei, iar tendința este ca firmele să aleagă credite pe termen lung – peste 5 ani.
Pentru prima dată în istorie, datoria totală a firmelor față de bănci a trecut pragul de 50 miliarde de lei, echivalentul a 15,5% din PIB – în creștere de la 14,4% în 2024 și 12,8% în 2023. Potrivit estimărilor expertului, acest nivel ridicat al creditării ar putea fi păstrat pe termen lung doar dacă economia continuă să se dezvolte.
Cele mai mari creșteri ale soldului creditelor bancare s-au înregistrat la credite ipotecare, consum, comerț, sectorul energetic, finanțare nebancară, construcții și servicii.