Ediția a 12-a ”Export Morning” a analizat oportunitățile de export pe piața Suedeză. Riscuri și caracteristici

11 Aug. 2021, 16:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2021, 16:55 // Actual //  MD Bani

Noua ediție „Export Morning”, eveniment organizat de Agenția de Investiții “Invest Moldova” a avut genericul „Acasă la Volvo, Ikea și ABBA” și a fost dedicată pieței Suediei.

La eveniment au participat ca speakeri reprezentanți ai guvernului și ai corpului diplomatic din Republica Moldova și Suedia, specialiști în domeniul exporturilor și manageri de la firmele suedeze de top.

Participanții au avut posibilitatea să asculte despre caracteristicile, oportunitățile și riscurile ce țin de exporturile în Suedia.  De asemenea, ei au analizat profilul consumatorului suedez, care sunt necesitățile și cerințele acestuia, dar și cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească orice companie pentru a putea accesa această piață.

Anastasia Ungureanu, Șefa Direcției Promovare Exporturi a Agenției de Investiții „Invest Moldova” a deschis evenimentul,  menționând:
La momentul actual, la noi în țară, activează 29 de întreprinderi cu capital suedez, Suedia aflându-se pe locul 23 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Valoarea exporturilor Republicii Moldova către Suedia se ridică la 435 mii USD, cele mai importante produse exportate fiind produsele agricole neprocesate cu 207 mii USD, produsele agricole procesate cu 37 mii USD și produsele textile cu 143 mii USD.”

În cadrul evenimentului au participat și reprezentanți ai companiilor autohtone care exportă deja pe piața Suediei. Aceștia și-au relatat propria experiență și au menționat pașii ce urmează a fi întreprinși de antreprenori pentru a-și comercializa produsele în această țară. De asemenea, ei au vorbit și despre obstacolele și provocările pe care le-au întâmpinat și ce soluții au identificat pentru a le depăși.

‘”Este un teren deocamdată neexplorat și plin de oportunități pentru companiile din Republica Moldova cu orice gen de activitate. Pentru mine a fost o trambulină de a ajunge pe  alte piețe. Este o piață greu de accesat din punct de vedere al transportului, distanța este destul de mare și în timp și în km și costurile sunt foarte mari. A durat destul de mult să ajungem pe piața Suediei, însă până la urmă am reușit, atunci când este stabilitate, corectitudine și transparență în decizii, cu răbdare și efort îți poți atinge orice scop” a declarat Ion Cuhal, Directorul și Fondatorul companiei „Nova Nut”.

Consulul Onorific al Republicii Moldova la Gothenburg și-a exprimat disponibilitatea de a acorda toată susținerea de care pot avea nevoie potențialii exportatori.

„Suedia este o țară care oferă condiții foarte bune pentru afaceri. Dar cea mai mare problemă a companiilor din Moldova este faptul că țara nu este cunoscută. Nimeni nu știe de fapt ce este Moldova, cu ce se ocupă. Am o afacere în Moldova din 1999 și am fost primul care am exportat vin în Suedia. A fost un proces foarte complicat și de durată, însă acum lucrurile au o evoluție pozitivă. Observ cu satisfacție că afacerile din Moldova au devenit mai active” ne-a relatat Robert Bloomberg, Consul Onorific al RM la Gothenburg.

Suedia este cea mai mare economie scandinavă, cu un PIB de peste 537 miliarde USD și o populație de peste 10 milioane locuitori. Este în prezent una dintre cele mai bogate 20 de țări din lume raportat la PIB per capitală, ocupând în mod constant locurile de vârf în clasamentele internaționale de competitivitate, nivel de trai și inovații.
Piața de desfacere a Regatului Suediei este una promițătoare, atractivă și relativ nouă pentru companiile din Republica Moldova. Ocupând locul 33 printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, cu o pondere de 0,28 %, aceasta oferă mari posibilități de dezvoltare oamenilor de afaceri moldoveni.

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău