Ediția a 12-a ”Export Morning” a analizat oportunitățile de export pe piața Suedeză. Riscuri și caracteristici

11 Aug. 2021, 16:55
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
11 Aug. 2021, 16:55 // Actual //  MD Bani

Noua ediție „Export Morning”, eveniment organizat de Agenția de Investiții “Invest Moldova” a avut genericul „Acasă la Volvo, Ikea și ABBA” și a fost dedicată pieței Suediei.

La eveniment au participat ca speakeri reprezentanți ai guvernului și ai corpului diplomatic din Republica Moldova și Suedia, specialiști în domeniul exporturilor și manageri de la firmele suedeze de top.

Participanții au avut posibilitatea să asculte despre caracteristicile, oportunitățile și riscurile ce țin de exporturile în Suedia.  De asemenea, ei au analizat profilul consumatorului suedez, care sunt necesitățile și cerințele acestuia, dar și cele mai importante condiții pe care trebuie să le îndeplinească orice companie pentru a putea accesa această piață.

Anastasia Ungureanu, Șefa Direcției Promovare Exporturi a Agenției de Investiții „Invest Moldova” a deschis evenimentul,  menționând:
La momentul actual, la noi în țară, activează 29 de întreprinderi cu capital suedez, Suedia aflându-se pe locul 23 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Valoarea exporturilor Republicii Moldova către Suedia se ridică la 435 mii USD, cele mai importante produse exportate fiind produsele agricole neprocesate cu 207 mii USD, produsele agricole procesate cu 37 mii USD și produsele textile cu 143 mii USD.”

În cadrul evenimentului au participat și reprezentanți ai companiilor autohtone care exportă deja pe piața Suediei. Aceștia și-au relatat propria experiență și au menționat pașii ce urmează a fi întreprinși de antreprenori pentru a-și comercializa produsele în această țară. De asemenea, ei au vorbit și despre obstacolele și provocările pe care le-au întâmpinat și ce soluții au identificat pentru a le depăși.

‘”Este un teren deocamdată neexplorat și plin de oportunități pentru companiile din Republica Moldova cu orice gen de activitate. Pentru mine a fost o trambulină de a ajunge pe  alte piețe. Este o piață greu de accesat din punct de vedere al transportului, distanța este destul de mare și în timp și în km și costurile sunt foarte mari. A durat destul de mult să ajungem pe piața Suediei, însă până la urmă am reușit, atunci când este stabilitate, corectitudine și transparență în decizii, cu răbdare și efort îți poți atinge orice scop” a declarat Ion Cuhal, Directorul și Fondatorul companiei „Nova Nut”.

Consulul Onorific al Republicii Moldova la Gothenburg și-a exprimat disponibilitatea de a acorda toată susținerea de care pot avea nevoie potențialii exportatori.

„Suedia este o țară care oferă condiții foarte bune pentru afaceri. Dar cea mai mare problemă a companiilor din Moldova este faptul că țara nu este cunoscută. Nimeni nu știe de fapt ce este Moldova, cu ce se ocupă. Am o afacere în Moldova din 1999 și am fost primul care am exportat vin în Suedia. A fost un proces foarte complicat și de durată, însă acum lucrurile au o evoluție pozitivă. Observ cu satisfacție că afacerile din Moldova au devenit mai active” ne-a relatat Robert Bloomberg, Consul Onorific al RM la Gothenburg.

Suedia este cea mai mare economie scandinavă, cu un PIB de peste 537 miliarde USD și o populație de peste 10 milioane locuitori. Este în prezent una dintre cele mai bogate 20 de țări din lume raportat la PIB per capitală, ocupând în mod constant locurile de vârf în clasamentele internaționale de competitivitate, nivel de trai și inovații.
Piața de desfacere a Regatului Suediei este una promițătoare, atractivă și relativ nouă pentru companiile din Republica Moldova. Ocupând locul 33 printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, cu o pondere de 0,28 %, aceasta oferă mari posibilități de dezvoltare oamenilor de afaceri moldoveni.

Realitatea Live

30 Mart. 2025, 12:22
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
30 Mart. 2025, 12:22 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Ucraina intenționează să ceară modificarea proiectului de acord propus de Statele Unite privind resursele minerale, solicitând în special majorarea investițiilor americane, potrivit agenției Bloomberg, care citează surse apropiate negocierilor.

Oficialii de la Kiev se tem că actuala formă a acordului ar putea complica parcursul european al Ucrainei, întrucât documentul prevede drepturi exclusive pentru SUA în toate proiectele majore de infrastructură și în distribuția profitului generat de un fond comun de investiții. De asemenea, accesul extins la resurse strategice ar putea marginaliza Uniunea Europeană în relația economică cu Ucraina.

Un alt punct sensibil este posibilitatea ca înțelegerea să implice, direct sau indirect, obligația Ucrainei de a compensa sprijinul militar și economic oferit de SUA de la începutul invaziei ruse.

Pe 28 martie, oficialii ucraineni au avut o videoconferință cu partenerii americani, inclusiv cu juriști specializați, pentru a cere clarificări și a semnala potențialele conflicte dintre acord și obiectivele strategice ale Kievului.

Potrivit surselor Bloomberg, reprezentanții SUA nu au respins categoric îngrijorările Ucrainei, în special în ceea ce privește compatibilitatea acordului cu ambițiile de aderare la UE. Acest lucru sugerează că Washingtonul ar putea fi deschis la renegocierea anumitor clauze.

Discuțiile privind acordul au început la începutul lui 2025, iar semnarea era planificată pentru sfârșitul lunii februarie, în cadrul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington. Însă, în urma unei confruntări publice cu fostul președinte Donald Trump și actualul vicepreședinte J.D. Vance, Zelenski a părăsit prematur Casa Albă, amânând finalizarea acordului.

Ulterior, pe 19 martie, Trump și Zelenski au avut o primă convorbire telefonică de reconciliere, iar pe 24 martie Trump a anunțat că un acord este „aproape gata de semnare”.

Pe 27 martie, deputatul Radei Supreme, Yaroslav Jeleznîak, precum și publicațiile Bloomberg și Financial Times, au dezvăluit condițiile preliminare ale acordului. Documentul includea accesul SUA la resursele de petrol și gaze din întreaga țară, o durată nedeterminată a acordului, și stipula că modificările pot fi făcute doar cu acordul părții americane. Totodată, nu existau mențiuni despre garanții de securitate oferite de SUA Ucrainei, nici măcar „indirecte”, potrivit lui Jeleznîak.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ