Efectele sedentarismului! E mai periculos decât fumatul

26 Mart. 2021, 06:00
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
26 Mart. 2021, 06:00 // Oameni şi Idei //  MD Bani

Persoanele care lucrează timp îndelungat pe scaun se expun unor riscuri iminente pentru sănătate. Așadar, un stil de viață sedentar este extrem de periculos pentru sănătate.

1. Afectează sistemul muscular și osos

Dacă este practicat timp îndelungat, sedentarismul afectează sistemul osos și muscular, cu trecerea timpului se pot ajunge la probleme destul de grave cum ar fi  slăbirea musculaturii fesiere, a coapselor și a spatelui. Efectele de scurtă durată se manifestă prin dureri ale articulațiilor piciorului și șoldului, dureri de spate. În cazuri mai grave poate provoca chiar și pierderea mobilității.

2. Poate cauza sindromul metabolic și cancer 

Pentru a avea un metabolism activ corpul omenesc are nevoie de mișcare. Odată ce suntem supuși sedentarismului cronic, mușchii nu se contractă, iar grăsimile nu sunt arse, ceea ce într-un final poate cauza probleme metabolice grave.

De asemenea, potrivit statisticilor, anumite forme de cancer sunt mai des depistate la persoanele sedentare.

3. Cauzează afecțiuni cerebrale 

Atunci când de mișcăm, la nivel cerebral se produce o stare de bine, celulele nervoase se oxigenează , endorfinele se sintetizează și astfel apare starea de relaxare. sedentarismul cronic este una dintre cauzele ce pot provoca degenerescență cerebrală timpurie, boala Alzheimer și demența senilă. De asemeneaa, lipsa de mișcare pentru o perioadă mai îndelungată cauzează probleme cu concentrarea și memoria.

4. Provoacă boli cardiovasculare 

Studiile demonstrează că accidentele și bolile cardiovasculare sunt mai des întălnite la persoanele care stau pe scaun decât la persoanele active.

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău