Egiptenii i-au trimis la plimbare pe fermierii moldoveni! Nu sunt interesați de fructele lor

18 Ian. 2023, 10:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Ian. 2023, 10:22 // Actual //  Lupu Eduard

Egiptul nu este interesat de fructele fermierilor moldoveni, în condițiile în care nu se grăbesc să anuleze taxele de import, potrivit declarației ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.

Bolea i-a sfătuit pe producătorii de fructe să fie realiști cu privire la perspectiva exportului de mere în 2022 pe piața egipteană. Potrivit ministrului, după vizita oficială a delegației Guvernului Republicii Moldova în Egipt și negocierile cu reprezentanții ministerelor și organizațiilor economice egiptene, în noiembrie 2022 a fost înființat un grup de lucru interguvernamental. Acesta este coordonat de conducerea Ministerului Economiei Moldovei. Grupul de lucru identifică în prezent mărfuri de mare interes pentru comercializare, precum și calculează cote pentru aprovizionarea acestora către piețele moldovenești și egiptene în regim preferențial.

Potrivit șefului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, deciziile relevante se pregătesc încet, din cauza istoricului slab al relațiilor comerciale. Volumul anual al comerțului dintre Moldova și Egipt s-a ridicat până în prezent la doar câteva milioane de dolari. „Egiptul nu consideră mica piață moldovenească ca o prioritate în ceea ce privește exporturile”, a spus Vladimir Bolea.

La rândul lor, experții asociațiilor pomicole din Moldova consideră că merele moldovenești de mai multe soiuri, strugurii de masă și prunele uscate pot fi cele mai solicitate pe piața egipteană. Citrice și fructe exotice, precum și unele tipuri de legume, ar putea fi furnizate Moldovei din Egipt.

În prezent taxele aplicate la exportul de mere în Egipt este de 40% pentru mere și de 60% pentru prune din invoice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Dec. 2023, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Dec. 2023, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de buget pentru anul 2024, evidențiind o creștere a veniturilor și reduceri semnificative a deficitului. Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, proiectul bugetului a fost elaborat având în vedere perspectivele de dezvoltare economică pentru următorii 3 ani și prognoza macroeconomică actualizată în octombrie.

Veniturile estimate la bugetul de stat pentru anul viitor sunt programate să atingă suma de 66,63 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de cifrele actualizate pentru 2023. Cheltuielile sunt estimate la 82,22 miliarde lei, reprezentând o reducere de 2,2%, iar deficitul se va situa la 15,59 miliarde lei, cu o reducere semnificativă de 14,9%.

Ministrul Rotaru a subliniat că proiectul de buget pentru 2024 a luat în considerare perspectivele de dezvoltare economică, precum și prognozele macroeconomice convenite cu experții FMI. Conform acestora, se estimează că PIB-ul va crește cu 3,5%, inflația medie anuală va fi de 5,7%, iar salariile medii vor crește cu 10,18%.

În structura veniturilor bugetului de stat pentru 2024, impozitele și taxele vor reprezenta peste 91,7%, cu o creștere de 9%. Principala sursă fiscală va fi TVA, estimată să aducă venituri de 34,17 miliarde lei, în creștere cu 8%.

Cheltuielile bugetului vor fi axate pe obiectivele de politică fiscală pe termen mediu și prioritățile sectoriale, inclusiv protecția socială, salarizarea în sectorul public și implementarea proiectelor conforme cu acordurile încheiate cu partenerii de dezvoltare.

Fonduri semnificative sunt alocate pentru proiecte cu finanțare externă, cu peste 80 de proiecte programate pentru implementare în 2024. Acestea includ sprijin pentru sectorul drumurilor, proiecte în domeniul învățământului superior, energie și altele.

Proiectul de lege privind bugetul pentru 2024 trebuie să fie aprobat de parlament înainte de a deveni efectiv.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău