Ucraina aplică sancțiuni față de o companie europeană, care intermediază plățile spre site-uri ilegale, inclusiv 1xBet

18 Ian. 2023, 10:57
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Ian. 2023, 10:57 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a semnat decretul de aplicare a sancțiunilor față de compania letonă Royal Pay Europe, partener al casei de pariuri 1xBet, scoasă în afara legii în Ucraina. Este vorba despre o entitate economică europeană, specializată în intermedierea tranzacțiilor destinate site-urilor ilegale de jocuri de noroc.

Potrivit documentului semnat în data de 12 ianuarie, Royal Pay Europe, o companie cu rădăcini rusești, prestează servicii din domeniul comerțului electronic, dar și de prelucrare a plăților electronice. Printre partenerii săi este 1xBet. În 2017, compania vizată a fost licențiată în Marea Britanie, ceea ce i-a permis să accepte plăți și să deservească tranzacții prin intermediul cardurilor în jurisdicții europene și cea britanică.

Potrivit deciziei Consiliului Securității Naționale și Apărării din Ucraina, sancțiunile față de Royal Pay Europe se aplică pentru o perioadă de 5 ani și prevăd blocarea activelor sale în Ucraina, interdicția de retragere a capitalului său din țară, suspendarea executării obligațiunilor financiare și economice, precum și interdicția de participare la privatizarea sau închirierea proprietății de stat și limitarea drepturilor companiei vizare de gestionare a valorilor mobiliare.

Fiscul de la Kiev a blocat deja peste 2 miliarde de hrivne (echivalentul a peste 50 de milioane de euro) pe conturile conectate la Royal Pay Europe.

Unian.net scrie, citând surse din administrația prezidențială de la Kiev și din Consiliul Securității Naționale și Apărării că următorul pas este includerea în lista de sancțiuni a 1xBet, a SRL „Tvoia bettingovaia compania”, care reprezintă casa de pariuri în Ucraina, dar și trei cetățeni ruși, fondatori ai 1xBet – Roman Semiohin, Serghei Karshkov și Dmitri Kazorin. Se ia în calcul aplicarea de sancțiuni și față de alte companii ucrainene, care au ajutat casa de pariuri rusească să se lanseze pe piața din Ucraina.

Casa de pariuri 1xBet a fost interzisă în Ucraina, în septembrie anul trecut, după 6 luni de activitate. Licența i-a fost oferită în luna martie 2022, după începutul războiului. Argumentele finale care au dus la anularea autorizației au venit de la Biroul de Securitate Economică. Anterior, jurnaliștii de investigație de la portalul informnapalm.org au făcut publice noi detalii, prin care demonstrează că activitatea 1xBet ar avea drept scop colectarea informațiilor personale ale ucrainenilor și finanțarea, prin câștiguri false, a activităților subversive pe teritoriul Ucrainei.

1xBet este interzisă și în Republica Moldova, dar continuă să-și desfășoare activitatea, deși nu deține autorizație. Compania nu plătește niciun impozit la bugetul de stat și își face nestingherit publicitate în mediul online, contrar interdicției impuse de lege. Mai mult, 1xBet recurge la falsuri pentru a induce în eroare operatorii de plăți, ca să primească în continuare bani de la jucătorii moldoveni. Astfel, orice tranzacție cu destinația pariuri sportive trebuie să fie efectuate prin codul Merchant Category Code (MCC) 7995, care a fost blocat de băncile din Moldova. Cu toate acestea, plățile sunt efectuate în favoarea 1xBet prin intermediul altor coduri, legate de jocuri video, servicii de consultanță, etc, ceea ce reprezintă o gravă abatere de la lege. Mai mult, casa ilegală de pariuri recurge la serviciile companiilor de plăți din Africa și Asia sau la plăți P2P (de la persoană la persoană).

Potrivit estimărilor făcute de Legal Business Monitor, în baza datelor Băncii Naționale a Moldovei, sute de milioane de lei ajung, anual, la case de pariuri ilegale. Volumul maxim a fost înregistrat în 2020, când suma plăților efectuate prin intermediul cardurilor bancare a depășit 500 de milioane de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

07 Feb. 2023, 17:34
 // Categoria: Slider // Autor:  Lupu Eduard
07 Feb. 2023, 17:34 // Slider //  Lupu Eduard

Deputatul PAS, Oazu Nantoi a declarat într-un interviu pentru publicația rusă komersant că Vitalii Igantiev (pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol n.r) poate fi arestat în cazul în care va veni la Chișinău.

Parlamentul de la Chișinău a aprobat legea criticată de Kremlin și Tiraspol prin care sunt introduse pedeapse penale pentru separatism.

Regimul de la Tiraspol a calificat noile prevederi din Codul Penal drept „norme represive împotriva transnistrenilor” și un „act de agresiune” care pune în pericol reglementarea conflictului transnistrean. Potrivit unei declarații emise de așa-numitul minister de externe al republicii nerecunoscute, practic orice locuitor al regiunii ar putea să fi urmărit penal acum.

Modificările la Codul Penal au fost propuse de 16 deputați PAS, printre care și președintele parlamentului, Igor Grosu, și prevăd pedepse cu închisoarea pentru infracțiuni ca separatismul, finanțarea separatismului, incitarea la separatism, complot împotriva R. Moldova, colectarea și sustragerea informațiilor care ar putea dăuna suveranității, independenței și integrității țării.

Astfel, potrivit modificărilor aprobate, acțiunile de separatism săvârșite de persoane fizice se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 5 ani. Dacă sunt comise de persoane juridice, cu o amendă de 150.000-250.000 de lei și privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau lichidarea persoanei juridice.

Instigarea la acțiuni de separatism făcută de o persoană fizică se pedepsește cu până la 3 ani de închisoare sau amendă, de la 35.000 la 75.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate timp de 2-5 ani. Persoanele juridice vor fi pedepsite cu amendă de la 100.000 la 150.000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau cu lichidarea.​

Finanțarea acțiunilor de separatism de către o persoană fizică se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate între 6 și 12 ani. În cazul persoanelor juridice, amenda este de 600.000-750.000 de lei, cu lichidare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău