Elon Musk vrea să dea băncilor tradiționale lovitura de grație. Platforma X va deveni ghișeu financiar

22 Nov. 2023, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2023, 15:43 // Actual //  bani.md

Elon Musk și-a anunțat intenția de a transforma X, vechiul Twitter, într-o platformă setată să redefinească peisajul financiar.

Musk vrea să creeze un centru financiar cuprinzător care va provoca normele bancare tradiționale și va introduce o nouă eră a finanțelor digitale.

Până la sfârșitul anului 2024, X ar trebui să poată oferi utilizatorilor un pachet de servicii financiare, pentru ca ulterior să devină un ghișeu unic pentru toate nevoile de tip financiar.

Tranzacții financiare la un ”tweet” distanță

Scopul este de a simplifica și eficientiza tranzacțiile financiare, făcându-le la fel de intuitive precum trimiterea unui ”tweet”.

De la integrarea criptomonedelor și tehnologiei blockchain până la oferirea de consiliere financiară bazată pe inteligență artificială, posibilitățile sunt vaste, se arată în analiza publicată recent de grupul bancar elvețian Syz.

Prin X, Elon Musk își propune să ofere un tablou de bord centralizat, oferind utilizatorilor o viziune holistică asupra sănătății lor financiare și permițând tranzacții fără întreruperi între diferite instrumente financiare.

Consiliere personalizată oferită de AI

Se așteaptă ca platforma să ofere tranzacții directe peer-to-peer, permițând utilizatorilor să trimită și să primească bani fără a apela la bănci sau servicii terțe. Acest lucru nu numai că accelerează tranzacțiile, ci și reduce costurile asociate.

Musk consideră că, oferind o platformă mai eficientă, transparentă și mai ușor de utilizat, X poate atrage utilizatori și poate face băncile tradiționale învechite, într-o perioadă scurtă de timp.

Se dorește ca X să gestioneze ”întreaga viață financiară” a utilizatorilor, astfel încât aceștia ”să nu mai aibă nevoie de un cont bancar” până la sfârșitul anului viitor.

Datorită progreselor în inteligența artificială și experienței lui Musk în acest domeniu, X poate alege să folosească AI pentru a oferi consiliere financiară personalizată utilizatorilor. Fie că este vorba despre strategii de investiții, sfaturi de buget sau recomandări de împrumut, inteligența artificială poate ajuta utilizatorii să ia decizii financiare informate și să diferențieze oferta lui X.

Accesibilitate globală

Una dintre provocările cu care se confruntă băncile tradiționale este accesibilitatea lor limitată dincolo de frontiere.

X, ca platformă digitală, își propune să ofere accesibilitate globală, oferind asigurări că utilizatorii din diferite părți ale lumii pot accesa și utiliza serviciile sale financiare fără constrângeri geografice, făcând această ofertă potențial și mai atractivă în țările în care instituțiile financiare sunt mai puțin robuste.

Unul din cele mai mari obstacole pe care X le poate întâmpina este reglementarea. Sectorul financiar este puternic reglementat și orice pas greșit ar putea avea repercusiuni grave.

În plus, pentru ca X să înlocuiască băncile tradiționale, trebuie să ofere tranzacții globale fără întreruperi, ceea ce implică gestionarea diferitelor valute, reglementări și ecosisteme financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 10:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 10:58 // Actual //  Ursu Victor

Ministrul Energiei, Dorin Junghietu, a declarat în cadrul unei emisiuni la Moldova 1 că nu există, la acest moment, motive economice care să justifice o reducere a tarifelor la energia electrică, deși prețurile de achiziție s-au diversificat semnificativ. Oficialul a subliniat că Ministerul Energiei nu stabilește tarifele și nu se ocupă de achiziția directă a resurselor energetice, atribuții care revin ANRE și Energocom.

„În primul rând, vreau să concretizez că Ministerul nu se ocupă de achiziția resurselor energetice – nici energie electrică, nici gaze – și nici nu stabilește tarifele. Acestea sunt stabilite de ANRE, în baza unor criterii clare de reglementare”, a declarat Junghietu.

Referindu-se la structura actuală a achiziției de energie electrică, ministrul a prezentat următoarea situație pentru ziua de ieri: 37% din energie a fost achiziționată de pe bursa OPCOM (România), 36% din contracte bilaterale, 15% din resurse regenerabile produse în Republica Moldova și 12% din cet-urile din Chișinău și Bălți.

„Uitându-ne la cum evoluează piața și la ce prețuri a cumpărat Energocom până acum, nu se observă o necesitate de ajustare a tarifelor. Dar, repet, ANRE este autoritatea care trebuie să se pronunțe în acest sens”, a precizat Junghietu.

În prezent, consumatorii deserviți de Premier Energy achită 4,10 lei/kWh, față, însă tariful este comepnsat până la sfâștiul anului și tariful este de 2,34 lei cât era anterior, iar locuitorii din nordul țării achită un tarif de 4,68 lei/kWh pentru energia furnizată de FEE Nord. Tariful este, la fel, compensat până la sfârșitul anului și este 2,84 lei.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ