Elon Musk vrea să dea băncilor tradiționale lovitura de grație. Platforma X va deveni ghișeu financiar

22 Nov. 2023, 15:43
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
22 Nov. 2023, 15:43 // Actual //  bani.md

Elon Musk și-a anunțat intenția de a transforma X, vechiul Twitter, într-o platformă setată să redefinească peisajul financiar.

Musk vrea să creeze un centru financiar cuprinzător care va provoca normele bancare tradiționale și va introduce o nouă eră a finanțelor digitale.

Până la sfârșitul anului 2024, X ar trebui să poată oferi utilizatorilor un pachet de servicii financiare, pentru ca ulterior să devină un ghișeu unic pentru toate nevoile de tip financiar.

Tranzacții financiare la un ”tweet” distanță

Scopul este de a simplifica și eficientiza tranzacțiile financiare, făcându-le la fel de intuitive precum trimiterea unui ”tweet”.

De la integrarea criptomonedelor și tehnologiei blockchain până la oferirea de consiliere financiară bazată pe inteligență artificială, posibilitățile sunt vaste, se arată în analiza publicată recent de grupul bancar elvețian Syz.

Prin X, Elon Musk își propune să ofere un tablou de bord centralizat, oferind utilizatorilor o viziune holistică asupra sănătății lor financiare și permițând tranzacții fără întreruperi între diferite instrumente financiare.

Consiliere personalizată oferită de AI

Se așteaptă ca platforma să ofere tranzacții directe peer-to-peer, permițând utilizatorilor să trimită și să primească bani fără a apela la bănci sau servicii terțe. Acest lucru nu numai că accelerează tranzacțiile, ci și reduce costurile asociate.

Musk consideră că, oferind o platformă mai eficientă, transparentă și mai ușor de utilizat, X poate atrage utilizatori și poate face băncile tradiționale învechite, într-o perioadă scurtă de timp.

Se dorește ca X să gestioneze ”întreaga viață financiară” a utilizatorilor, astfel încât aceștia ”să nu mai aibă nevoie de un cont bancar” până la sfârșitul anului viitor.

Datorită progreselor în inteligența artificială și experienței lui Musk în acest domeniu, X poate alege să folosească AI pentru a oferi consiliere financiară personalizată utilizatorilor. Fie că este vorba despre strategii de investiții, sfaturi de buget sau recomandări de împrumut, inteligența artificială poate ajuta utilizatorii să ia decizii financiare informate și să diferențieze oferta lui X.

Accesibilitate globală

Una dintre provocările cu care se confruntă băncile tradiționale este accesibilitatea lor limitată dincolo de frontiere.

X, ca platformă digitală, își propune să ofere accesibilitate globală, oferind asigurări că utilizatorii din diferite părți ale lumii pot accesa și utiliza serviciile sale financiare fără constrângeri geografice, făcând această ofertă potențial și mai atractivă în țările în care instituțiile financiare sunt mai puțin robuste.

Unul din cele mai mari obstacole pe care X le poate întâmpina este reglementarea. Sectorul financiar este puternic reglementat și orice pas greșit ar putea avea repercusiuni grave.

În plus, pentru ca X să înlocuiască băncile tradiționale, trebuie să ofere tranzacții globale fără întreruperi, ceea ce implică gestionarea diferitelor valute, reglementări și ecosisteme financiare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău