Era energiei scumpe. Metanul prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău, la un preț mai mare față de cel livrat de Gazprom

01 Oct. 2021, 15:45
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Oct. 2021, 15:45 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova va putea primi gaz prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău începând de săptămâna viitoare, însă acest lucru nu ne oferă neapărat prețuri mai mici, potrivit declarației ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu

”Gazoductul va fi funcțional de săptămâna viitoare or, în prezent discuția nu este pe unde vin gazele ci de prețul lor. Prețul la gaze și în România este mai mare față de cel pe care îl achită Republica Moldova pentru luna octombrie. Dacă vor veni gazele prin conducta respectiva asta nu înseamnă că prețurile vor fi mai mici. Am avut o discuți cu colegii din România și Ucraina vizavi de prețurile din regiune și am constatat că la moment prelungirea contractului cu o lună ne oferă cel mai bun preț pentru cetățenii noștri”, a explicat Spînu.

După ce prețurile spot la gazele naturale au bătut recordul de 1000 USD pentru mia de metri cubi, prețul de import pentru Republica Moldova, la fel, a crescut de la începutul anului și a ajuns a 790 USD pentru mia de metri cubi.

”Este o situație fără precedent în Europa, iar Republica Moldova nu este ocolită de acest lucru. Este o situație anormală care nu are legătură că măsurile pe care le poate lua guvernul, dar o situație pe care o abordăm cu maximă responsabilitate”, a menționat Spînu.

În primul trimestru al anului Republica Moldova cumpăra gaz la prețul de 127 USD pentru mia de metri cubi, în trimestrul al doilea 255 USD, în luna august – 440 USD, iar în septembrie – 550 USD.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 11:46
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 11:46 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe întâlniri între lideri politici britanici și reprezentanți ai diplomației basarabene au avut loc în ultimele zile.

Marea Britanie a anunțat vineri, 20 mai, prin vocea ministrului de Externe Liz Truss că vrea să înarmeze fosta republică sovietică la „standarde NATO” pentru a-și îmbunătăți securitatea împotriva unei Rusii agresive.

În replică, fostul președinte pro-rus Igor Dodon, a avut o ieșire publică în care a criticat planul anunțat de britanici.

Nu avem nevoie de NATO!”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram. „Ajutorul militar de la NATO se poate dovedi un deserviciu notoriu care nu va face decât să ne înrăutăţească situația, să aducă durere ţării noastre şi să transforme soldaţii şi poporul nostru în carne de tun”.

Dodon a fost președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020, când a pierdut alegerile în fața candidatei pro-UE Maia Sandu.

Guvernul Republicii Moldova nu a comentat încă cu privire la planul anunțat de Marea Britanie, dar se speculează că semnarea unui acord este iminentă.

O echipă de diplomați britanici a zburat în capitala Moldovei, Chișinău, săptămâna trecută, iar Truss s-a întâlnit vineri cu omologul Nicu Popescu, în cadrul unei reuniuni a Consiliului Europei la Torino.

Constituția Republicii Moldova consacră neutralitatea acesteia. Analiștii consideră că orice apropiere de NATO sau de Occident este de natură să înfurie Kremlinul.

Rusia nu a comentat până acum planurile britanice de a înarma Moldova, dar a avertizat anterior că intenționează să-și aducă războiul la granița Moldovei pentru a se lega de regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei.

Un analist rus a spus că armele britanice ar escalada tensiunile dintre Moldova și Transnistria, care găzduiește un detașament de soldați ruși.

„Până și disponibilitatea Chișinăului de a lua în considerare o evoluție militară a conflictului moldo-transnistrean face dificilă găsirea unor mecanisme care să limiteze escaladarea”, a declarat Dmitri Danilov, profesor de securitate europeană la Academia Rusă de Științe, pentru The Telegraph.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău