Escroci care s-au dat drept Elon Musk au furat peste 2 milioane de dolari de la investitorii în criptomonede

18 Mai 2021, 13:37
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mai 2021, 13:37 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Mai multe persoane care s-au dat drept Elon Musk au furat în ultimele şase luni cel puţin 2 milioane de dolari de la investitori prin înşelătorii cu criptomonede, potrivit Comisiei Federale pentru Comerţ, scrie CNBC.

Furtul face parte dintr-o așa-numită înșelătorie de cadouri, prin care artiștii escroci se prezintă ca vedete sau figuri cunoscute din lumea criptografică. Promit să „multiplice” criptomonedele pe care o trimit investitorii, în schimb și le atribuiau.

Escrocheriile cu criptomonede au crescut începând din octombrie anul trecut, atingând în primul trimestru cel mai ridicat nivel consemnat vreodată, potrivit datelor publicate luni de FTC.

Perioada coincide cu creşterea puternică a preţului bitcoin şi al altor monede digitale populare. Pe 31 martie, bitcoin a fost cotată la peste 59.000 de dolari, un preţ cu 450% mai mare faţă de nivelul de 10.710 atins la închiderea tranzacţiilor din 30 septembrie.

Profesoara Julie Bushnell a declarat pentru The Independent că a fost victima „înșelătoriei oferite de Musk”. Bushnell a navigat către un site web care părea a fi un articol de la BBC News, care susținea că Tesla intenționează să cedeze jumătate din participația sa de 1,5 miliarde de dolari la bitcoin. Bushnell a trimis 12.720 de dolari în bitcoin, înainte de a-și da seama că și-a transferat direct cripto-ul în portofelul unui escroc.

De asemenea, au fost raportate și alte moduri de escrocherie.

Realitatea Live21 Iun. 2021, 16:41
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
21 Iun. 2021, 16:41 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

O replică a picturii de renume mondial „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci s-a vândut vineri unui colecționar european pentru aproximativ 3,4 milioane de dolari la Casa de licitații Christie’s.

Copia, cunoscută sub numele de „Hekking Mona Lisa”, se aștepta să se vândă cu o sumă de 200.000 până la 300.000 de euro într-o licitație online. S-a vândut de aproximativ 10 ori mai mult.

„Aceasta este o nebunie, acesta este un record absolut pentru o replică „Mona Lisa”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Christie pentru Reuters.

Numită după proprietarul său anterior, Raymond Hekking, se credea că replica a fost pictată la începutul secolului al XVII-lea de un pictor italian.

Hekking a spus că deține adevărata „Mona Lisa”, potrivit casei de licitații. El a spus că un aspect similar a fost returnat la Muzeul Luvru după ce tabloul adevărat a fost furat în 1914.

„Arta provoacă, fascinează, uneori obsedează”, a spus Pierre Etienne, director internațional de picturi Old Master la casa de licitații.

„Această lucrare și istoria sa ilustrează fascinația pe care Mona Lisa și aura lui Leonardo da Vinci le-au păstrat întotdeauna”, a spus casa de licitații.