Eurostat: Ponderea Rusiei în comerțul cu UE scade sub 2%

01 Sept. 2023, 12:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Sept. 2023, 12:59 // Actual //  Lupu Eduard

Comerțul UE cu Rusia a fost puternic afectat de restricțiile la import și export impuse de UE în urma invaziei Rusiei în Ucraina, arată datele publicate de biroul statistic al UE, Eurostat.

Atât exporturile, cât și importurile au scăzut considerabil sub nivelul de dinaintea invaziei. Valorile ajustate în funcție de sezonalitate arată că ponderea Rusiei în importurile extra-UE a scăzut de la 9,6% în februarie 2022 la 1,7% în iunie 2023, în timp ce ponderea exporturilor extra-UE a scăzut de la 3,8 % la 1,4 % în aceeași perioadă.

În martie 2022, luna care a urmat invaziei, UE a înregistrat un vârf al deficitului comercial cu Rusia, cauzat de prețurile ridicate ale produselor energetice. Deficitul s-a ridicat la 18,5 miliarde de euro. Acest deficit a fost redus la 0,4 miliarde de euro până în iunie 2023, rămânând sub un miliard de euro patru luni la rând în 2023 (0,1 euro în martie, 0,8 euro în aprilie și 0,4 euro în mai). Modificarea a fost puternic influențată de scăderea cu 18,6 miliarde de euro a valorii lunare a importurilor din Rusia între martie 2022 (21,9 miliarde de euro) și iunie 2023 (3,3 miliarde de euro). În același timp, valoarea exporturilor a scăzut de la 3,4 miliarde de euro în martie 2022 la 2,9 miliarde de euro în iunie 2023.

Dacă ne uităm la datele trimestriale, în al doilea trimestru din 2023, balanța comercială UE-Rusia pentru bunuri a înregistrat un deficit de 1,6 miliarde de euro, ceea ce indică o mare îmbunătățire față de deficitul de 45,0 miliarde de euro observat în al doilea trimestru din 2022. Această scădere substanțială a deficitului poate fi atribuită în mare măsură scăderii importurilor de energie din Rusia. Deficitul comercial în domeniul energiei a fost redus de la 40,4 miliarde EUR în al doilea trimestru din 2022 la 5,7 miliarde EUR în al doilea trimestru din 2023.

În ultimii doi ani, dependența UE de importurile de energie din Rusia a înregistrat o scădere notabilă. Mai exact, ponderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, gazele naturale și petrolul importat din Rusia a scăzut substanțial. Comparând al doilea trimestru din 2021 cu al doilea trimestru din 2023, petrolul a scăzut cu 27 puncte procentuale (pp) (de la 29,2% în 2021 la 2,3% în 2023), gazele naturale cu 26 pp (de la 38,5% la 12,9%) și cărbunele cu 45 pp (de la 45,0% la 0%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

03 Mai 2024, 15:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Mai 2024, 15:41 // Actual //  Lupu Eduard

Comisia de licențiere a importului cerealelor și a răsăritei ia-r fi acordat licență de import companiei Trans Oil, controlată de milionarul Vaja Jhashi.

„În Vinerea Mare după masă și în forma online a fost convocată comisia de licențiere a importului cerealelor și floarei soarelui. Nu cred că data și ora au fost selectate întâmplător, când toată lumea este concentrată mai mult pe Sărbători Sfinte. Companiile din grupul Trans Oil au primit licențe pentru a aduce din Ucraina aproape 70 mii tone de răsărită. Am prezis acest lucru două săptămâni în urmă și mă tem că nu este ultima decizie cu permisiunea importului”, scrie reprezentantul Forței Fermierilor, într-o postare pe Facebook.

Slusari afirmă că cei, care au distrus în toamna 2023 cu prețuri derizorii sute de fermierii autohtoni și oricum nu au făcut stocuri suficiente pentru fabricile de procesare, acum vor importa materia primă la prețuri mai scumpe de la traderi străini. „Cei de la ministerul agriculturii, care ar trebui să intervină cu mecanismul de licențiere încă în primăvară 2023 sincron cu România și Bulgaria și care au permis dezastru pe piața internă și falimentarea agricultorilor mici, azi au acceptat importul”.

„Nimeni nu-și asumă responsabilitate pentru un dezmăț de proporție și tragedia social-economică a miilor de oameni de la sate. Trans Oil și Vaja rămân stăpânii agriculturii și ministerului acesteia”, conchide reprezentantul Forței Fermierilor.

În septembrie 2023, prețurile achizițiilor la floarea soarelui au atins minimele din ultimii 5 ani, afectând în special fermierii mici, care au fost nevoiți să vândă producția la prețuri deficitar de scăzute.  A fost perioada când unii fermieri mici, care nu sunt plătitori de TVA , erau nevoiți să comercializeze răsărita sub 5 lei per kg. Prețul de cost al semințelor de floarea soarelui anul trecut în medie a fost de 7,3 lei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău