Evoluții semnificative pe piața valutară din Republica Moldova: S-a redus cererea de dolari și euro a businessului

21 Nov. 2023, 13:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 13:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna octombrie 2023, Banca Națională a Moldovei (BNM) a raportat o scădere notabilă în gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici, acesta situându-se la 95,1%, în comparație cu 99,3% în luna septembrie 2023.

Comparativ cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a înregistrat o diminuare de 27,7 milioane USD (-11,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici s-a micșorat cu 17,6 milioane USD (-6,9%).

BNM a comunicat că în luna octombrie nu a intervenit pe piața valutară locală, în ciuda modificărilor semnificative. În aceeași perioadă, leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,0% în medie față de dolarul SUA, ajungând la 18,1807 USD/MDL, comparativ cu 18,0009 USD/MDL în luna septembrie. Totuși, la finele lunii octombrie, leul a menținut aceeași valoare în raport cu dolarul SUA, păstrând nivelul înregistrat la sfârșitul lunii septembrie.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, moneda unică europeană a continuat să dețină o pondere semnificativă, reprezentând 66,4% din total.

Dat fiind contextul evoluției pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice la nivel global și în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM a subliniat că monitorizează cu atenție aceste evoluții. În acest sens, Banca a declarat că este pregătită să intervină prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară. Așadar, BNM își propune să mențină stabilitatea și echilibrul în fața provocărilor economice actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Iun. 2024, 17:40
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
13 Iun. 2024, 17:40 // Slider //  MD Bani

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova a acordat Uzinei Metalurgice Moldovenești (OAO „MMZ”) cel mai înalt premiu al concursului „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” – „Zeița Calității”. Acest concurs se desfășoară pentru a 10-a oară. Scopul său este de a evidenția companiile care au implementat cu succes managementul calității și promovează abordări moderne ale calității.

Pentru a participa la categoria „Producția de bunuri industriale”, MMZ a prezentat un produs nou pentru Republica Moldova – armatura filetată pentru producerea suporturilor de mină, care este deja produs de câțiva ani la OAO „MMZ”. În plus, la concurs a participat întregul sortiment de produse laminate fabricate de OAO „MMZ”.

Evaluarea a inclus nu doar produsul prezentat, ci și organizarea producției și managementul calității al companiei participante la concurs.

Organizatorii afirmă că concursul „Premiul pentru realizări în domeniul calității bunurilor și serviciilor” este unul dintre cele mai eficiente instrumente de promovare a mărcilor comerciale pe piețele interne și externe. Scopul concursului este popularizarea practicilor de succes în domeniul afacerilor, familiarizarea consumatorilor cu cele mai bune branduri de pe piața internă, precum și evidențierea celor mai competitive companii de pe piața țării.

Camera de Comerț și Industrie este o asociație nonguvernamentală creată pentru a sprijini mediul de afaceri din regiune. Ea numără peste 1100 de membri și își desfășoară activitatea în domeniile comerțului, industriei, agriculturii, transporturilor, construcțiilor, tehnologiei informației, serviciilor etc.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău