Evoluții semnificative pe piața valutară din Republica Moldova: S-a redus cererea de dolari și euro a businessului

21 Nov. 2023, 13:49
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
21 Nov. 2023, 13:49 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

În luna octombrie 2023, Banca Națională a Moldovei (BNM) a raportat o scădere notabilă în gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenților economici, acesta situându-se la 95,1%, în comparație cu 99,3% în luna septembrie 2023.

Comparativ cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a înregistrat o diminuare de 27,7 milioane USD (-11,0%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici s-a micșorat cu 17,6 milioane USD (-6,9%).

BNM a comunicat că în luna octombrie nu a intervenit pe piața valutară locală, în ciuda modificărilor semnificative. În aceeași perioadă, leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,0% în medie față de dolarul SUA, ajungând la 18,1807 USD/MDL, comparativ cu 18,0009 USD/MDL în luna septembrie. Totuși, la finele lunii octombrie, leul a menținut aceeași valoare în raport cu dolarul SUA, păstrând nivelul înregistrat la sfârșitul lunii septembrie.

În ceea ce privește structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, moneda unică europeană a continuat să dețină o pondere semnificativă, reprezentând 66,4% din total.

Dat fiind contextul evoluției pieței ca urmare a majorării tarifelor la resursele energetice la nivel global și în Republica Moldova, precum și situația geopolitică, BNM a subliniat că monitorizează cu atenție aceste evoluții. În acest sens, Banca a declarat că este pregătită să intervină prin politica sa monetară pentru a crea condiții adecvate pe piața monetară, de credit și valutară. Așadar, BNM își propune să mențină stabilitatea și echilibrul în fața provocărilor economice actuale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău