Exercițiile comune ruso-belaruse provoacă îngrijorare la Kiev. Putin nu a renunțat la ideea de a-l înlocui pe Zelenski

17 Ian. 2023, 08:06
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Ian. 2023, 08:06 // Actual //  bani.md

Rusia și Belarus au început exercițiile militare comune, stârnind îngrijorare la Kiev, dar și în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei. Există temeri că Vladimir Putin ar putea lansa o nouă ofensivă spre Kiev, din Belarus. Analiștii moldoveni avertizează cu privire la posibilitatea ca mai multe rachete rusești să ajungă pe teritoriul țării. Ei spun că Moldova se află pe hărțile de război rusești. Folosirea, de către Rusia, a sistemelor de apărare aeriană S-300 și S-400 pentru a lovi ținte terestre indică faptul că stocurile de rachete balistice ale Moscovei sunt pe sfârșite.

Exercițiile militare comune demarate de Rusia şi Belarus luni, 16 ianuarie, stârnesc îngrijorare în Ucraina, dar și în Occident. Analiștii militari monitorizează situația cu atenție încercând să descopere indicii cu privire la intențiile Moscovei. Există temeri că Moscova ar putea lansa o nouă invazie în nordul Ucrainei, de pe teritoriul Belarus, ca în 24 februarie, anul trecut. Până acum Minskul nu a participat direct la conflict cu forţe militare, iar ministerul Apărării din această țară a dat asigurări că exercițiile din aceste zile au un rol defensiv.

„Astăzi a început un exerciţiu tactic comun de zbor al unităţilor de aviaţie ale forţelor armate ale Republicii Belarus şi ale Federaţiei Ruse, care fac parte din componenta de aviaţie a grupului regional comun”, a anunţat ministerul Apărării din Belarus.

Oficialii de la Minsk au precizat că scopul urmărit este de „creştere a compatibilităţii operaţionale în îndeplinirea comună a sarcinilor de pregătire de luptă”. Exercițiile comune se vor desfășura în perioada 16 ianuarie – 1 februarie, folosind toate aerodromurile militare din Belarus, a anunţat Ministerul belarus al Apărării. Potrivit unei declaraţii publicate pe contul de Telegram al Ministerului Apărării, unităţi ale forţelor aerospaţiale ale Rusiei au sosit pe aerodromurile din Belarus duminică seara târziu.

Deși Minskul a declarat că exerciţiile sunt defensive, acumularea de trupe rusești în curs de desfăşurare, combinată cu un val de activităţi militare în ţară, aminteşte de pregătirile pentru invazia din februarie anul trecut. Canalele neoficiale de pe Telegram de monitorizare militară au relatat că avioane de vânătoare, elicoptere şi avioane de transport militar au sosit în Belarus încă de la începutul anului.

Situaţia de la graniţa Belarusului cu Ucraina nu a fost „foarte calmă”, iar Ucraina a „provocat” Belarusul, a declarat Pavel Muraveiko, prim-adjunctul secretarului de stat al Consiliului de Securitate din Belarus.

„Ne menţinem reţinerea şi răbdarea şi ne păstrăm praful de puşcă uscat. Avem necesarul de forţe şi mijloace care vor răspunde oricăror manifestări de agresiune sau unei ameninţări teroriste pe teritoriul nostrum”, a declarat însă Muraveiko.

Ucraina a avertizat cu privire la posibile atacuri din partea Belarusului, iar preşedintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că ţara trebuie să fie pregătită la această graniță.

Liderul opoziției belaruse în exil Svetlana Tihanovskaia a descris manevrele militare ruso-belaruse drept o „cacealma” menită să deturneze forțele armatei ucrainene din est. Ea a dat un interviu la Davos, în Elveția. Lidera opoziției l-a acuzat pe Lukașenko pentru că a permis Rusiei să folosească teritoriul său pentru a organiza atacuri asupra Ucrainei.

„Acesta este un spectacol pentru oamenii din Belarus, pentru a-i amenința, pentru a le spune: uite, armata rusă este aici, așa că păstrați liniștea, nu vă opuneți la nimic”, a spus ea.

Svetlana Tihanovskaia calificat procesul său, programat să înceapă la Minsk, în absență, drept o „farsă” și o „răzbunare” a lui Alexander Lukașenko. Confruntată cu acuzații de înaltă trădare și conspirație pentru a prelua puterea, ea a declarat că și-a contactat avocatul din oficiu, dar acesta nu i-a răspuns niciodată.

„Nici măcar nu știu ce va face mâine așa-zisul meu avocat în această instanță, cum mă va apăra. Nu știu cât va dura acest proces, câte zile va dura, dar sunt sigură că mă vor condamna la mulți, mulți ani de închisoare”, a declarat ea.

Mesaj de încurajare a unui soldat ucrainean din Soledar

Un soldat ucrainean a postat o înregistrare video pe rețelele de socializare în care a minimalizat „victoria” rușilor în Soledar. El și-a îndemnat concetățenii să aibă încredere în conducerea armatei și a amintit că rușii au fost nevoiți să se retragă din multe orașe, inclusiv din apropierea Kievului, Herson și Harkov.

Soldatul sa subliniat că anumite lupte par a fi pierdute din cauza minciunilor rușilor și a războiului informational. El a dat de înțeles că infanteria s-a retras din Soledar, în timp ce Serghei Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din est, a declarat că Forțele de Apărare ucrainene continuă să apere orașul.

„Războiul informațional nu are loc doar pe front, ci mai mult în capul oamenilor noștri. Trebuie multă muncă pentru a îmbunătăți asta, în timp ce mii oameni ca mine lucrează pe front, facănd-o foarte bine. În special infanteria care oprește hoarda cu eforturi titanice. Dar, din păcate, pe frontul informațional pierdem în anumite locuri pentru că oamenii noștri cred minciuni.

Pe scurt, în Soledar, nu vă așteptați la panică, orașul este mai degrabă mic… Au «succes colosal» acolo ocupanții? Amintiți-vă că au fost aproape de Kiev, că au fost în Herson, Harkovul capturat. Unde sunt acum? Faptul că omoară un batalion pe zi și un oraș complet devastat, nu mai e niciun sens pentru noi să fim acolo. Trebuie să ne păstrăm infanteria experimentată, curajoasa infanterie”, a povestit el.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău