Expert economic: Republica Moldova trebuie să încurajeze comerțul online în favoarea celui off-line

17 Sept. 2021, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 12:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ultimele 12 luni, volumul vânzărilor online, doar cu plata cardurilor a ajuns la 11 miliarde de lei. De asemenea, în ultimii doi ani de zile, volumul vânzărilor online cu cardul se dublează. Potrivit lui Veaceslav Ioniță aceasta este o piață care se dezvoltă într-un ritm destul de rapid.

Din toate plățile pe care le fac moldovenii cu cardul, 13% sunt plățile online, acestea s-au dublat față de anul 2016 când acestea reprezentau doar 6%.

Din aceste motive, expertul economic consideră că Republica Moldova trebuie să încurajeze comerțul online în favoarea celui off-line.

Pandemia a fost cea care a adus venituri considerabile anume companiile care se ocupă cu comerțul online. Din acest motiv, la moment, competiția deja nu mai poate fi considerată locală, dar globală.

„Autoritățile țării noastre trebuie să răspundă la o întrebare clară: Ce consumă cetățenii noștri pe online? Care sunt produsele pe care le procură ei? și să vedem în ce măsură putem încuraja ca acest consum să aibă loc în interiorul Republicii Moldova.”

Cetățenii noștri cheltuie banii pentru trei dimensiuni:

  1. procură bunuri și servicii peste hotare;
  2. procură bunuri și servicii în interiorul țării;
  3. Internet banking (facturi, impozite, plăți comunale).

Din datele oferite, se poate observa că moldovenii cheltuie mai mulți bani pentru bunurile și serviciile de peste hotare decât pentru cele din interiorul țării, ceea ce este în defavoare economiei țării.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță autoritățile țării noastre trebuie să dezvolte comerțul online din două motive:

  1. de a câștiga competiția cu comerțul de peste hotare;
  2. de a câștiga competiția cu comerțul în numerar, care de cele mai multe ori este fără plata impozitelor.

Dezvoltarea comerțului online va ajuta și la dezvoltarea semnificativă a economiei țării.

În acest sens, expertul economic vine și cu câteva recomandări:

Un alt aspect important menționat de Veaceslav Ioniță este că, în interiorul țării, comerțul online cu cardurile bancare a crescut datorită internet bankingului, iar procurările de bunuri din interiorul țării șunt la un nivel foarte scăzut.

 

Realitatea Live

13 Aug. 2022, 19:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Aug. 2022, 19:22 // Actual //  Lupu Eduard

Kremlinul le propune agenților FSB salarii de opt ori mai mari decât în mod normal, dar majoritatea refuză să fie detașați în zonele ocupate de ruși în Ucraina. O situație asemănătoare se regăsește și în armata rusă, unde se caută voluntari din rândul civililor care nu au nicio pregătire militară.

În ciuda salariilor de opt ori mai mari decât în mod normal, agenții FSB ruși refuză, categoric, să fie detașați în zonele din Ucraina ocupate de Rusia.

Moscova are nevoie urgentă atât de agenți de informații regulate, cât și de agenți de informații militare pentru a-și impune dominația în cele două „republici populare” din estul Ucrainei, Donețk și Luhansk, dar și în regiunile Kherson, Zaporozhzhia și Harkov.

Pentru a evita astfel de detașări, agenții FSB obțin certificate medicale de la medici, ceea ce le permite să rămână în localitățile de origine.

O sursă din FSB a declarat că nu există niciun interes pentru o detașare în zonele ocupate de ruși în Ucraina. „Am sunat 200 de oameni [pensionari] și doar trei au spus că se vor gândi la asta. Asta în ciuda promisiunilor de plăți și beneficii uriașe”, a declarat sursa.

În ciuda salariului ce poate ajunge până la 5.000 de lire sterline pe lună, majoritatea agenților refuză oferta venită din partea Kremlinului. „Departamentele de personal îi cheamă în mod activ pe foștii angajați, chiar și pe cei concediați pe motive de discreditare”, se arată în raportorul Kremlinului.

Lipsa de loialitate față de Vladimir Putin din partea agenților de informații reflectă clar o reticență din partea lor de a fi transferați în teritoriile cucerite de ruși.

Unii dintre cei care au acceptat oferta venită de la Moscova susțin că sunt „epuizați”, după ce timp de jumătate de an au avut sarcini intensive, iar vacanțele lor au fost anulate în timpul războiului. De altfel, Kremlin a recrutat prizonieri neantrenați și civili, care au fost trimiși să lupte, pe front, împotriva armatei ucrainene, scrie mirror.co.uk.

La începutul lunii iulie, închisorile și companiile din Rusia au anunțat că recrutează voluntari care vreau să lupte în Ucraina. Deținuții care acceptă acest lucru pot beneficia de amnistii, dar și de bani în plus.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău