Expert economic: Republica Moldova trebuie să încurajeze comerțul online în favoarea celui off-line

17 Sept. 2021, 12:12
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
17 Sept. 2021, 12:12 // Actual //  Dumitrita Culiuc

În ultimele 12 luni, volumul vânzărilor online, doar cu plata cardurilor a ajuns la 11 miliarde de lei. De asemenea, în ultimii doi ani de zile, volumul vânzărilor online cu cardul se dublează. Potrivit lui Veaceslav Ioniță aceasta este o piață care se dezvoltă într-un ritm destul de rapid.

Din toate plățile pe care le fac moldovenii cu cardul, 13% sunt plățile online, acestea s-au dublat față de anul 2016 când acestea reprezentau doar 6%.

Din aceste motive, expertul economic consideră că Republica Moldova trebuie să încurajeze comerțul online în favoarea celui off-line.

Pandemia a fost cea care a adus venituri considerabile anume companiile care se ocupă cu comerțul online. Din acest motiv, la moment, competiția deja nu mai poate fi considerată locală, dar globală.

„Autoritățile țării noastre trebuie să răspundă la o întrebare clară: Ce consumă cetățenii noștri pe online? Care sunt produsele pe care le procură ei? și să vedem în ce măsură putem încuraja ca acest consum să aibă loc în interiorul Republicii Moldova.”

Cetățenii noștri cheltuie banii pentru trei dimensiuni:

  1. procură bunuri și servicii peste hotare;
  2. procură bunuri și servicii în interiorul țării;
  3. Internet banking (facturi, impozite, plăți comunale).

Din datele oferite, se poate observa că moldovenii cheltuie mai mulți bani pentru bunurile și serviciile de peste hotare decât pentru cele din interiorul țării, ceea ce este în defavoare economiei țării.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță autoritățile țării noastre trebuie să dezvolte comerțul online din două motive:

  1. de a câștiga competiția cu comerțul de peste hotare;
  2. de a câștiga competiția cu comerțul în numerar, care de cele mai multe ori este fără plata impozitelor.

Dezvoltarea comerțului online va ajuta și la dezvoltarea semnificativă a economiei țării.

În acest sens, expertul economic vine și cu câteva recomandări:

Un alt aspect important menționat de Veaceslav Ioniță este că, în interiorul țării, comerțul online cu cardurile bancare a crescut datorită internet bankingului, iar procurările de bunuri din interiorul țării șunt la un nivel foarte scăzut.

 

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 18:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
28 Oct. 2021, 18:05 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală a semnat ordinul, iar prin urmare elevii din Chișinău, Bălți și UAT Găgăuzia vor reveni în sălile de clasă abia din data de 8 noiembrie.

Se întâmplă după ce membrii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică au recomandat ministerului să examineze această posibilitate în contextul în care situația epidemiologică din aceste teritorii este una alarmantă.

„Conform Ordinului nr.1474, semnat astăzi de către ministrul Anatolie Topală, organele locale de specialitate în domeniul învățământului (OLSDÎ) vor emite ordine de prelungire a vacanței pentru instituțiile din teritoriul administrat, dacă fac parte din zonele în care este stabilit pragul de alertă roșu. Astfel, Ministerul Educației și Cercetării atenționează conducătorii instituțiilor de învățământ vizate să stabilească, în perioada extinsă a vacanței de toamnă, un regim flexibil sau special de muncă, cu atragerea la serviciu doar a personalului strict necesar pentru asigurarea funcționalității instituțiilor. Angajații, ai căror prezență nu este obligatorie în instituția de învățământ, își vor desfășura activitățile la distanță. La fel, în instituțiile de învățământ extrașcolar nu vor fi desfășurate activități cu prezența fizică a copiilor. Potrivit aceluiași Ordin, orele pentru zilele suplimentare de vacanță vor fi recuperate până la finele semestrului I, iar modalitatea de recuperare a conținuturilor curriculare proiectate pentru perioada dată va fi stabilită de fiecare instituție de învățământ, în funcție de capacitatea instituțională, resursele didactice disponibile și regimul de activitate. Totodată, precizăm că instituțiile de învățământ care nu se află în zonele aflate sub incidența pragului de alertă roșu vor continua activitatea cu prezență fizică a elevilor de la 1 noiembrie”, anunță MEC.

Amintim că, într-o hotărâre a CNESP din data de 26 octombrie, era menționat faptul că membrii comisiei recomandă Ministerului Educației și Cercetării examinarea posibilității extinderii vacanței de toamnă 2021 pentru instituțiile de învățământ din localitățile unde este stabilit cod roșu de alertă epidemiologică.

Vacanța elevilor a început în data de 23 octombrie și va dura până în data de 31 octombrie.

În perioada vacanţei de toamnă, în instituţiile de învăţământ primar, gimnazial, liceal şi extraşcolar publice și private nu se desfăşoară activităţi cu prezenţa fizică a elevilor şi a cadrelor didactice.

 

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie