Exporturile Rusiei s-au prăbușit în 2023 cu 68%

13 Feb. 2024, 10:42
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
13 Feb. 2024, 10:42 // Actual //  bani.md

Exporturile rusești către Europa s-au prăbușit cu peste două treimi în 2023, în contextul în care Uniunea Europeană a redus semnificativ achizițiile de petrol și gaze rusești, conform datelor transmise de AFP.

Potrivit informațiilor furnizate de Administrația vămilor din Rusia, exporturile de bunuri ale Rusiei către Europa au înregistrat o scădere în 2023 cu 68%, ajungând la 78,8 miliarde de euro (84,9 miliarde de dolari), conform agenției de presă Interfax. De asemenea, conform datelor respective, importurile rusești din Europa au înregistrat o scădere cu 12,3%, ajungând la 78,5 miliarde de dolari.

În schimb, exporturile rusești către Asia, o regiune care a devenit principalul client pentru energia rusă, au crescut cu 5,6% în 2023, atingând 284 miliarde de euro (306,6 miliarde de dolari). În timp ce importurile Rusiei din țările asiatice au crescut cu 29,2%, ajungând la 174 miliarde de euro (187,5 miliarde de dolari).

Administrația vămilor din Rusia a declarat că exporturile totale ale Rusiei au scăzut cu 28,3% în 2023 față de 2022, subliniind dificultățile persistente ale Moscovei de a înlocui partenerii comerciali europeni cu noi clienți din Asia, Africa și America de Sud. Aceste cifre evidențiază impactul continuu al conflictului din Ucraina asupra economiei ruse, în ciuda eforturilor Kremlinului de a diversifica piețele.

Excedentul balanței comerciale a Rusiei a scăzut la 130 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) în 2023, înregistrând o scădere de 58,5% față de 2022, când exporturile de energie au adus venituri semnificative, iar Europa a continuat să achiziționeze energie rusă pentru o mare parte a anului respectiv.

Pe fondul sancțiunilor impuse de Occident ca urmare a conflictului din Ucraina, Administrația vămilor din Rusia a încetat să mai publice anumite date statistice, însă datele publicate de Administrația vamală din China indică faptul că schimburile comerciale dintre China și Rusia au atins un nivel record în 2023, ajungând la 220 miliarde de euro (240 miliarde de dolari), iar China a devenit principalul partener economic al Rusiei.

De asemenea, conform datelor Băncii Centrale a Rusiei, valoarea yuanilor chinezi depozitați la băncile rusești la sfârșitul lui 2023 a depășit valoarea dolarilor americani pentru prima dată în istorie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2025, 17:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
30 Apr. 2025, 17:32 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova a votat în a doua lectură un proiect de lege prin care lucrările de construcție a liniei electrice aeriene (LEA) 400 kV Bălți – Suceava, de modernizare a stației electrice Bălți 330 kV și de construcție a unei noi stații Bălți 400 kV au fost declarate de utilitate publică de interes național.

Această decizie are drept scop accelerarea conectării Republicii Moldova la rețeaua electrică europeană ENTSO-E, printr-o nouă linie de interconectare cu România. LEA Bălți–Suceava va avea o lungime de aproximativ 48 km pe teritoriul Republicii Moldova, traversând 12 localități și necesitând instalarea a 157 de stâlpi electrici.

Pentru desfășurarea lucrărilor, Guvernul va identifica, prin Agenția de Geodezie, Cartografie și Cadastru, proprietarii terenurilor sau imobilelor care urmează să fie expropriați definitiv sau temporar. Despăgubirile vor fi plătite din bugetul de stat, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii.

Legea prevede și derogări de la anumite prevederi legale, pentru a permite eliberarea rapidă a actelor permisive și pentru a grăbi procesele administrative, având în vedere importanța strategică a proiectului.

Valoarea totală a investiției este de 37 de milioane de euro, finanțată dint-un împrumut de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), un împrumut similar de 14,8 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții (BEI) și un grant nerambursabil de 7,4 milioane de euro din partea Uniunii Europene.

Proiectul urmează să fie finalizat până în 2027, iar în luna mai 2025 urmează să fie lansată licitația internațională pentru selectarea companiei care va implementa lucrările. Această inițiativă reprezintă un pas major în consolidarea independenței energetice a Republicii Moldova și alinierea la standardele infrastructurale europene.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | MĂSURI DE PREVENIRE A INCENDIILOR ÎN PERIOADA SĂRBĂTORILOR DE PAŞTE
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | ADUNAREA GENERALĂ A MEMBRILOR ACI MOLDOVA
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | CHIȘINĂUL, ÎN PREGĂTIRI PENTRU SĂRBĂTORILE PASCALE
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi
NO COMMENT | Agențiile Teritoriale dotate cu 55 de mașini noi