Putin, luat peste picior de fostul președintele al Mongoliei cu o hartă care arată cât de mică era Rusia

13 Feb. 2024, 09:43
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Feb. 2024, 09:43 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul președinte al Mongoliei Tsakhia Elbegdorj l-a ironizat pe președintele rus Vladimir Putin și felul în care acesta încearcă să se folosească de istorie pentru a justifica invazia în Ucraina, relatează Business Insider.

Putin a folosit frecvent discuția despre granițele istorice pentru a-și justifica invazia brutală, argumentând că Rusia are un drept asupra teritoriului Ucrainei, chiar dacă aceasta este o țară independentă.

În interviul său cu fostul jurnalist Fox News Tucker Carlson, săptămâna trecută, Putin a vorbit timp de zeci de minute despre istoria rusă și europeană. Totuși, istoricii spun că o mare parte din cele povestite de el nu sunt reale.

Pe de altă parte, Tsakhia Elbegdorj, care a fost președintele Mongoliei între 2009 și 2017, a ironizat argumentul lui Putin.

El a distrinuit pe X, fosta Twitter, hărți care arată cât de mare era Imperiul Mongol, care a controlat o vreme părți mari din ceea ce este acum Rusia.

„După interviul lui Putin, am găsit hărți istorice mongole. Nu vă faceți griji. Suntem o națiune pașnică și liberă”, a scris Elbegdorj.

Hărțile pe care le-a distribuit el arătă și cât de mică era Rusia în secolul al XV-lea.

Imperiul Mongol a fost cândva cel mai mare din lume. Teritoriul său acoperea o mare parte din Eurasia și includea China actuală și o mare parte a Rusiei, precum și Ucraina.

Astăzi, Mongolia, situată între China și Rusia, este o țară mai mică, dar este încă una dintre cele mai mari națiuni din lume în ceea ce privește suprafața totală.

Guvernul Mongoliei nu a sprijinit invazia rusă în Ucraina, deși nici nu a condamnat-o în mod clar.

Dar Elbegdorj, personal, și-a exprimat deschis sprijinul pentru Ucraina.

„Democrațiile lumii trebuie să se unească cu și mai multă hotărâre pentru a declara că libertatea nu este negociabilă și pentru a oferi Ucrainei armele de care are nevoie pentru a câștiga”, scria el în februarie 2023.

„Știu că Putin nu tolerează libertatea. Am vorbit cu el de multe ori. El disprețuiește diferențele și concurența. Se teme de o Ucraină liberă. E un narcisist și nu vrea să vadă vecini mai de succes și mai prosperi”, mai scria el.

 

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

30 Apr. 2024, 17:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Apr. 2024, 17:30 // Actual //  Lupu Eduard

După ce Ucraina a restricționat mișcarea capitalului, în urma invaziei Rusiei din februarie 2022, Banca Națională (NBU) este în proces de finalizare a unui amplu pachet de liberalizare. Măsurile sunt menite să susțină companiile locale și să atragă noi investitori, costul estimat fiind de 5,5 miliarde de dolari. Oficialii nu au furnizat o dată certă pentru adoptarea măsurilor.

Mai mulți oficiali ai băncii centrale au vorbit cu Reuters despre relaxarea restricțiilor pe mișcările de capital, conform Agerpres. În urmă cu doi ani, NBU a impus restricţii dure asupra ieşirilor de capital şi a înăsprit controlul asupra schimburilor de valută, în ideea de a menţine stabilitatea financiară. În paralel, economia Ucrainei s-a contractat cu aproape o treime în primul an de război.

Pe măsură ce companiile ucrainene s-au adaptat la război au existat solicitări pentru relaxarea restricţiilor vizând mişcările de capital. Graţie ajutoarelor financiare, în valoare de mai multe miliarde de dolari, venite de la partenerii occidentali, economia ucraineană a înregistrat un avans de 5,3%, anul trecut, în timp ce prognozele pentru acest an arată un avans de 3%.

„Va fi cel mai mare pachet de liberalizare a mişcărilor de capital de la debutul invaziei”, a precizat departamentul de comunicare al Băncii Naţionale a Ucrainei.

Printre măsuri ar urma să se afle: acordarea permisiunii de a plăti, parţial, noi dividende non-rezidenţilor, autorizarea plăţilor pentru importurile de servicii şi plata dobânzilor pentru vechile datorii.

O decizie este aşteptată să fie adoptată în curând, au precizat oficialii de la NBU, însă nu au furnizat şi o dată exactă, precizând că se mai lucrează încă la ultimele detalii care vor fi discutate şi cu Fondul Monetar Internaţional, un important susţinător financiar al Ucrainei.

Banca Naţională a Ucrainei a început anul trecut să relaxeze restricţiile impuse mişcărilor de capital. Unul din primii paşi a fost introducerea unui curs de schimb mai flexibil, relaxând cursul de schimb fix pentru hrivna ucraineană. De asemenea, banca centrală a publicat o foaie de parcurs pentru noi măsuri de relaxare, atunci când războiul şi situaţia economică o vor permite.

Printre restricţiile cu care se confruntă, în prezent, companiile din Ucraina se regăseşte atât accesul limitat la achiziţiile de valută, cât şi limite la derularea anumitor plăţi operaţionale.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Ucrainei, Andri Pişni, a afirmat anterior că banca centrală este aproape de a finaliza prima etapă a liberalizării, în condiţiile în care ajutorul financiar extern vital pentru acest an a fost asigurat.

La data de 1 aprilie 2024, rezervele valutare ale NBU au atins un nivel-record de 43,76 miliarde de dolari. Banca centrală estimează costul noilor măsuri de liberalizare la aproximativ 5,5 miliarde de dolari.

Una dintre cele mai cerute măsuri este posibilitatea firmelor de a plăti pentru importurile de servicii, precum marketing, publicitate şi consultanţă de business, în contextul în care companiile ucrainene încearcă să intre pe noi pieţe şi să urmărească noi oportunităţi de creştere, pentru a contracara pierderile suferite acasă din cauza războiului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău