Facebook pune profitul mai sus decât informarea corectă. Ce spune gigantul tech

04 Oct. 2021, 13:38
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
04 Oct. 2021, 13:38 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

O fostă manageră a companiei a acuzat gigantul de socializare Facebook că a privilegiat în repetate rânduri profitul în locul eliminării discursurilor care incită la ură și a dezinformărilor și a precizat duminică că avocații săi au depus cel puțin opt plângeri la Comisia de Valori Mobiliare și Bursă din SUA, scrie Reuters.

Duminică, în cadrul emisiunii americane „60 de minute” de la CBS, Frances Haugen, care a fost manager de produse în echipa de dezinformare civică de la Facebook, și-a dezvăluit identitatea ca denunțător care a oferit actele ce au stat la baza unei investigații a Wall Street Journal și a unei audieri în Senat pe tema daunelor aduse de Instagram adolescentelor, scrie Aleph News.

Facebook a mințit

„Au existat conflicte de interese între ceea ce era bun pentru public și ceea ce era bun pentru Facebook”, a spus ea în cursul întregului interviu de la CBS. „Iar Facebook a ales de nenumărate ori să optimizeze pentru propriile interese, cum ar fi să facă mai mulți bani.”

Potrivit lui Haugen, care anterior a lucrat la Google și Pinterest, a spus că Facebook a înșelat publicul cu privire la progresele înregistrate în ceea ce privește combaterea discursurilor instigatoare la ură și a dezinformării pe platforma sa.

Aceasta a continuat spunând că Facebook a fost utilizat pentru a ajuta la organizarea violențelor de la Capitoliu din 6 ianuarie, după ce compania a hotărât să dezactiveze măsurile de siguranță în urma alegerilor prezidențiale din Statele Unite.

Deși nu a considerat că cineva de la Facebook a fost „răuvoitor”, ea a crezut că stimulentele companiei au fost nepotrivite.

Facebook a respins acuzațiile

În urma conversației difuzate, Facebook a emis o declarație prin care a respins afirmațiile lui Haugen.

„Continuăm să facem îmbunătățiri semnificative pentru a combate răspândirea dezinformării și a conținutului dăunător”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Facebook, Lena Pietsch. „A sugera că încurajăm conținutul rău și că nu facem nimic este pur și simplu neadevărat”.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie