Facilități fiscale pentru fermierii uscați de secetă! Bolea solicită clarificări de la fisc

22 Aug. 2024, 13:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
22 Aug. 2024, 13:06 // Actual //  Lupu Eduard

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a adresat o solicitare Serviciului Fiscal de Stat (SFS) pentru a obține informații detaliate despre procedurile de stingere și reeșalonare a obligațiilor fiscale pentru fermieri. Cererea vizează clarificarea termenelor de plată și a pașilor necesari pentru ca întreprinderile și persoanele fizice din sectorul agricol să beneficieze de facilități fiscale în contextul dificultăților economice curente.

Solicitarea ministerului are ca scop asigurarea că contribuabilii din sectorul agricol au acces la informații clare și precise privind posibilitățile de reeșalonare a datoriilor fiscale și alte măsuri de sprijin fiscal. Ministerul dorește să se asigure că aceste facilități sunt accesibile și bine înțelese de către beneficiari.

Modificări și Facilități pentru Fermieri

Conform noilor reglementări, contribuabilii care au restanțe la Bugetul public național pot solicita modificarea termenului de stingere a obligației fiscale pentru o perioadă de până la 12 luni consecutive. În acest caz, se aplică majorări de întârziere și măsuri de asigurare a stingerii obligației fiscale, inclusiv gaj sau fidejusiune. Totuși, aceste măsuri nu se aplică pentru restanțele la Bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit Codului fiscal, eșalonarea stingerii obligației fiscale se acordă în cazuri precum:
– Calamități naturale și tehnogene
– Distrugerea accidentală a clădirilor de producție
– Împrejurări imprevizibile care afectează capacitatea de producție pe termen lung
– Datorii ale autorităților sau instituțiilor publice față de contribuabil
– Alte circumstanțe stabilite de Ministerul Finanțelor, inclusiv lipsa temporară a disponibilităților bănești

Legea nr. 78/2024 prevede, de asemenea, facilități pentru agricultori prin accesul la credite garantate de stat. În acest context, Serviciul Fiscal de Stat poate încheia acorduri de modificare a termenului de stingere a obligației fiscale pentru persoanele care beneficiază de aceste credite, fără aplicarea măsurilor de asigurare, pe un termen de până la 12 luni.

Pentru restanțele la Bugetul asigurărilor sociale de stat, amânarea și eșalonarea se efectuează pe baza unui acord între Casa Națională de Asigurări Sociale și plătitor.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

12 Sept. 2024, 17:16
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
12 Sept. 2024, 17:16 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Comisia Națională a Pieței Financiare a autorizat emisiunea suplimentară de acțiuni a gigantului JLC, cu 11,2 milioane de lei (200 049 de acțiuni ordinare nominative).

Capitalul companiei după majorare va constitui 68,2 milioane de lei divizat în 1 218 429 de acțiuni.

Ultimele date arată că în 2023, JLC a contabilizat un profit de 694,1 milioane de lei și o cifră de afaceri de 1,2 miliarde de lei.

JLC SA deţine peste 68% din capitalul celui de-al doilea producător de lactate din Moldova, Incomlac din Bălţi.

Din grup mai fac parte reţeaua de magazine Jardi, compania de construcţii Monolit, gospodării agricole cu peste 2.000 de hectare de terenuri agricole, dar şi fabrici de lactate în Ucraina, Kazahstan şi România.

Despre Vladimir Jardan care stă în spatele grupului se cunosc puţine, el preluând o parte din afacerile din domeniul lactatelor prin intermediul unui fond de investiţii creat în perioada privatizării contra bonuri patrimoniale în anii 90 ai secolului XX.

Vladimir Jardan a avut conexiuni şi cu băncile implicate în furtul miliardului. Astfel înainte de introducerea administrării specială de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi iniţierii procedurii de lichidare a Băncii Sociale, milionarul Vladimir Jardan, deţinea direct 0,72% din acțiunile instituției, dar împreună cu acțiunile deținute de firmele Jardi, JLC, Logos-Grup și Incomlac avea 5,28%.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău