Ultraliberalul Javier Milei a devenit duminică președinte al Argentinei, anunțând un „șoc” inevitabil de austeritate și avertizând de la bun început că situația economică a țării se va „înrăutăți” pe termen scurt, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.
„Nu există alternativă la ajustare, nu există alternativă la un șoc” bugetar, deoarece „nu există bani”, a declarat Milei în fața a câteva mii de susținători în fața Parlamentului, unde tocmai depusese jurământul.
„Știm că situația se va înrăutăți pe termen scurt. Dar apoi vom vedea roadele eforturilor noastre”, a adăugat el într-un discurs ofensiv, promițând „toate deciziile necesare pentru a rezolva problema cauzată de 100 de ani de risipă din partea clasei politice” și de „cea mai proastă moștenire” primită vreodată de un guvern.
În fața sa, o mare de oameni cu steaguri argentiniene și tricouri ale echipei naționale i-au aclamat discursul, în strigăte de „Libertad, Libertad” și chiar „Motosierra!” (drujbă!), cu referire la unealta pe care a fluturat-o în timpul campaniei pentru a simboliza reducerile care vor fi făcute în „statul inamic”.
La prânz, Javier Gerardo Milei, în vârstă de 53 de ani, a devenit cel de-al doisprezecelea președinte al Argentinei de la revenirea la democrație, în urmă cu 40 de ani, jurând în fața parlamentarilor că va onora funcția de președinte „cu loialitate și patriotism”, iar apoi îmbrăcând eșarfa prezidențială alb și bleu.
În doar doi ani, outsiderul Milei, un economist devenit cunoscut în ultimii 6-7 ani ca polemist pe platourile televiziunilor, a dat peste cap politica argentiniană. Ales deputat în 2021, el a măturat de pe scenă blocul peronist (centru-stânga) și cel de dreapta, care au alternat la putere în ultimii 20 de ani.
“Salut, eu sunt leul!”
La 19 noiembrie, el a obținut o victorie răsunătoare în alegerile prezidențiale în fața ministrului centrist al economiei, Sergio Massa, cu 55,6% din voturi.
A treia economie ca mărime din America Latină, dar afectată într-o inflație cronică (143% de la an la an), o datorie structurală și o sărăcie care afectează 40% din populație, Argentina se pregătește pentru ajustări dureroase.
După discursul său, punctat de sloganul său preferat „Viva la Libertad, carajo!” (Trăiască libertatea, la naiba!), Milei, alături de sora sa – care va fi secretar general al președinției – Karina, 50 de ani, a parcurs într-o mașină decapotabilă cei 2 km de la Parlament până la Casa Rosada, președinția, oprindu-se ocazional pentru a saluta mulțimea.
De la balconul președinției, el a salutat ulterior mulțimea cu un strigăt caracteristic: “Salut tuturor, eu sunt leul!”, un vers dintr-o melodie hard-rock argentiniană.
Dar el a reiterat că „dacă va trebui să trecem printr-o perioadă dificilă, vom trece prin ea”, lansând un „Let’s make Argentina great again” în stil Trump.
Rămâne incertitudinea cu privire la primele măsuri: devalorizarea peso-ului, cunoscut ca fiind supraevaluat? Primele reduceri bugetare, în special în domeniul lucrărilor publice? Restricții sau chiar interzicerea tipăririi de bani?
Duminică, el a reafirmat că primul obiectiv concret va fi o reducere cu 5% a deficitului bugetar PIB, care „va cădea în sarcina statului, nu a sectorului privat”.
Dar până atunci, „oamenii vor avea prețuri „libere” pentru prima dată după mult timp: sfârșitul „prețurilor reglementate””, spune Viktor Beker, economist la Universitatea Belgrano, care prevede o inflație ridicată în decembrie și ianuarie.
“Dați-i timp”
Milei însuși a avertizat că inflația nu va fi ținută sub control decât peste „18 până la 24 de luni”.
Vor mai putea oare portofelele argentinienilor să o suporte? Mulți au declarat duminică că, deși „va fi greu”, sunt pregătiți să „îi dea timp”.
Deocamdată, pozițiile mai controversate ale lui Milei rămân în afara radarului: opoziția sa față de avort, legalizat în 2021, și negarea faptului că schimbările climatice sunt „responsabilitatea omului”.
Milei a fost învestit sub privirea binevoitoare a liderilor naționaliști și conservatori și a politicienilor care i-au salutat cu entuziasm victoria: brazilianul Jair Bolsonaro, ungurul Viktor Orban și Santiago Abascal, liderul grupului spaniol de extremă dreapta Vox.
De asemenea, a fost prezent și ucraineanul Volodimir Zelenski, cu care Javier Milei a împărțit o îmbrățișare lungă. Zelenski îi mulțumise recent lui Milei pentru „sprijinul său clar” pentru Ucraina.
Regele Spaniei și președinții statelor vecine Uruguay, Chile și Paraguay au fost, de asemenea, la Buenos Aires. Brazilianul Lula, care a fost puternic criticat de Milei în trecut, își delegase șeful diplomației pentru ceremonie.