Fără gaz rusesc! Ucraina și Polonia accelerează schimbarea

19 Dec. 2024, 09:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 09:39 // Actual //  Ursu Victor

Ucraina și Polonia colaborează pentru crearea unui hub de gaze în Europa de Est, care să asigure alimentarea cu combustibil a țărilor europene după oprirea tranzitului de gaze rusești, a declarat Nikolai Kolesnik, adjunct al ministrului energiei din Ucraina.

Potrivit oficialului, depozitele subterane de gaze ale Ucrainei și terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din Polonia ar putea constitui baza unei noi modele de afaceri care să înlocuiască ruta actuală de livrare a gazelor din Rusia. „Finalizarea tranzitului marchează începutul competiției pentru noi rute și resurse, printre care se numără și GNL. Integrarea piețelor de gaze pe baza infrastructurii existente și creșterea capacității transfrontaliere disponibile oferă un impuls dezvoltării comerțului și posibilitatea de a înlocui gazul rusesc”, a spus Kolesnik, citat de TASS.

Contractul încheiat în 2019 între Gazprom și Naftogaz privind tranzitul gazului rusesc prin Ucraina expiră la sfârșitul acestui an. După sabotajul gazoductului Nord Stream și suspendarea transportului prin conducta Yamal-Europa, această rută a rămas singura cale de livrare a gazului rusesc către Europa Centrală. Autoritățile ucrainene au refuzat să prelungească contractul de tranzit cu Rusia, pe fondul războiului, dar au sugerat că ar putea transporta gaze din alte țări, precum Azerbaidjan și Kazahstan, dacă există „logistica adecvată, cerere și contracte”.

Uniunea Europeană a anunțat, în repetate rânduri, că nu este interesată de prelungirea acordului de tranzit al gazului rusesc prin Ucraina. Cu toate acestea, principalele companii de gaze din Europa Centrală au semnat o declarație de susținere a continuării tranzitului până în 2025. Totuși, Financial Times a raportat că există îngrijorări privind aprovizionarea cu gaze în lunile de iarnă, având în vedere că doar 5% din importurile anuale de gaze ale UE trec prin Ucraina, dar oprirea acestui tranzit ar putea genera riscuri. „Este suficient un singur incident pentru ca situația să devină extrem de complicată”, a avertizat un trader.

În același timp, scenariul de bază al Gazprom pentru anul 2025 prevede că tranzitul prin Ucraina nu va mai avea loc, conform informațiilor Reuters și Bloomberg.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

19 Dec. 2024, 11:59
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
19 Dec. 2024, 11:59 // Actual //  Ursu Victor

Un proiect de lege care revizuiește cadrul normativ aplicabil publicității în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus a fost votat astăzi, în a doua lectură, de 57 de deputați. Astfel, se impun limite de difuzare a publicității, iar interdicția totală privind publicitatea în domeniul jocurilor de noroc cu risc social redus este eliminată.

Inițiativa legislativă, semnată de deputații Radu Marian și Dorian Istratii, vine ca răspuns la dificultățile de aplicare a restricțiilor totale de difuzare a publicității pentru pariuri sportive. Autorii proiectului subliniază că majoritatea țărilor europene permit publicitatea pentru pariuri, inclusiv în cadrul competițiilor sportive internaționale difuzate în direct. În prezent, interdicția existentă face ca orice transmisiune de eveniment sportiv internațional în spațiul audiovizual al Republicii Moldova să încalce legea.

Potrivit noilor reglementări, publicitatea și programele audiovizuale sponsorizate de entitățile care organizează jocuri de noroc cu risc social scăzut vor putea fi difuzate între orele 22:00 și 07:00. De asemenea, publicitatea pentru evenimentele sportive difuzate în direct va putea fi difuzată de furnizorii de servicii cu acoperire națională. Materialele publicitare vor trebui să includă informații obligatorii despre impactul negativ al jocurilor de noroc, care vor reprezenta cel puțin 20% din timpul sau suprafața materialului publicitar.

Noua legislație permite și publicitatea în publicațiile periodice, cu o limită de 15% din spațiul unui număr de ediție. Publicitatea pentru jocurile de noroc de tip loterie va fi permisă și în unitățile comerciale, cu afișaje de dimensiuni care nu depășesc formatul A4.

De asemenea, autorii proiectului propun ca sursele alocate în publicitatea pentru loterii și pariuri sportive să fie direcționate către susținerea activităților sportive și sociale din țară și pentru stimularea producției de conținut media autohton. Conform estimărilor, proiectul ar putea genera investiții directe de cel puțin 30 de milioane de lei anual în aceste domenii.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Reclamele jocurilor de noroc au fost interzizse în noimebrie 2021, iar legea a fost promovată insistent de Dumitru Alaiba fostul președinte al comisiei economie de la acea vreeme. El spunea că publicitatea jocurilor de noroc are un impact negativ asupra populației sărăce care își cheltuie ultimii bani. Sancțiunile pentru cei care încalcă legea au fost stabilite de la 60 la 120 u.c. pentru persoanele fizice sau cu funcţie de răspundere și de la 120 la 180 u.c. – persoanei juridice, cu privarea de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală