Fenomenul care năucește o mare putere din UE: Creștere a exporturilor cu 5.500% către un stat, dar totul merge la Putin

19 Dec. 2023, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Dec. 2023, 08:40 // Actual //  Lupu Eduard

După începerea invaziei lui Putin din Ucraina pe 24 februarie 2022, Occidentul a impus mai multe pachete de sancțiuni împotriva Rusiei pentru a-I diminua capacitatea de război. Acum, un fenomen năucește o mare putere din UE, Germania, după ce exporturile sale din octombrie 2023 au avut creșteri colosale: 5.500% către Kârgâzstan, 720% spre Kazahsatn, 450% către Armenia și 340% spre Georgia față de luna precedentă, dar toate astea merg în Rusia lui Putin.

Exporturile germane în creștere către vecinii Rusiei ridică îngrijorări cu privire la încălcarea sancțiunilor. Pe măsură ce măsurile împotriva Moscovei continuă, creșterea exporturilor către vecinii Rusiei în ultimele 10 luni atrage atenția, potrivit Anadolu.

Până acum, UE a impus 11 pachete de sancțiuni împotriva Rusiei din cauza războiului. Rusiei I se aplică o gamă largă de restricții, inclusiv comerț, finanțe, energie, petrol, cărbune, industrie, tehnologie, transport, bunuri cu dublă utilizare și de lux și aur.

În prezent, UE lucrează la cel de-al 12-lea pachet împotriva Rusiei pentru a interzice comerțul cu diamante și a înăspri prețul petrolului. În ciuda sancțiunilor, cifrele arată că mărfurile UE, în special mărfurile germane, continuă să ofere servicii în Rusia prin țări terțe.

Nu există semne că exporturile germane către Asia Centrală și Caucaz au început să scadă de când a început războiul Rusia-Ucraina, potrivit Oficiului Federal de Statistică German.

Exporturile germane către Kârgâzstan au crescut cu 180,1% în ianuarie-octombrie 2023 de la an la an, ajungând la aproximativ 592 de milioane de euro.

Exporturile din Germania către Kazahstan au crescut cu 32%, până la 2,7 miliarde EUR, iar exporturile către Armenia au crescut cu 19,3%, până la 423,8 milioane EUR. Exporturile Germaniei către Rusia au scăzut cu 39,1% în perioada de 10 luni de la an la an, la 7,6 miliarde de euro.

Exporturile Germaniei către Rusia au scăzut drastic, în timp ce exporturile către vecinii Rusiei au crescut semnificativ, alimentând îngrijorarea că Germania ajută Moscova să eludeze sancțiunile impuse în urma războiului din Ucraina.

Putin cumpără fără probleme din Germania, prin țări de tranzit

Lucrurile nu ajung niciodată în Kârgâzstan, ci în Rusia. Scriind pe rețeaua de socializare X pe 6 decembrie, Robin Brooks, economist-șef la Institutul de Finanțe Internaționale (IIF), a evaluat creșterea exporturilor Germaniei către aceste țări.

„Aproximativ jumătate din exporturile Germaniei către Kârgâzstan nu apar niciodată în (capitala) Bishkek, conform datelor din Kârgâzstan privind importurile din Germania. Deci Kârgâzstanul este exact ceea ce este scris pe factură. Lucrurile nu ajung niciodată acolo. Se duc în Rusia. Exporturile germane către „Kârgâzstanul” trebuie să înceteze”, a spus el.

Într-o altă postare, Brooks a subliniat că exporturile Germaniei către Kazahstan au crescut brusc în octombrie, spunând: „Exporturile germane către Kazahstan au crescut brusc în octombrie și sunt din nou aproape de maximul lor imediat după ce Rusia a invadat Ucraina. Exporturile germane au crescut brusc din martie 2022 (luna în care războiul a început), ceea ce face probabil ca aceste bunuri să se îndrepte către Rusia, Kazahstanul fiind doar un intermediar. Acest lucru trebuie să înceteze”.

Brooks a spus că, față de luna septembrie, exporturile Germaniei de automobile și piese din octombrie 2023 au crescut cu 5.500% către Kârgâzstan, 720% către Kazahstan, 450% către Armenia și 340% către Georgia. Într-o altă postare, Brooks a notat, de asemenea, că exporturile germane în Asia Centrală au crescut imediat după războiul Rusia-Ucraina și au rămas ridicate, spunând:
„Nu trebuie să fii un expert în domeniul rachetelor pentru a ști că toate aceste lucruri se îndreaptă spre Rusia. Nu este ca și cum Kârgâzstanul ar fi dintr-o dată într-un boom masiv. Acest lucru nu este atât de evident în interesul Germaniei. Îi oferă lui Putin acces la tehnologia occidentală. Niciun profit pe termen scurt nu poate merita asta.”

Să menționăm faptul că Armenia, Belarus, Kazahstan și Kârgâzstan sunt într-o uniune vamală cu Rusia, ceea ce înseamnă că mărfurile care merg din UE către aceste țări pot fi revândute Rusiei fără alte controale sau tarife vamale.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

01 Mai 2024, 14:53
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mai 2024, 14:53 // Actual //  Lupu Eduard

O parte dintre recenzorii lucrează și astăzi, 1 mai – Ziua Muncii, însă în funcție de cum și-au panificat activitatea, a declarat pentru BANI.MD, șeful Biroului Național de Statistică, Oleg Cara.

„Unii dintre ei își pot lua zile libere în cursul săptămânii și lucrează în weekend. Orarul e flexibil pentru fiecare în parte”, a mai spus Cara.

Întrebat dacă de Paștele Blajinilor, recenzorii vor merge prin cimitire, Oleg Cara a spus că: „ este exclus acest lucru. Sunt stabilite locuri speciale unde populația este intervievată: în fața blocului, în fața porții casei”.

Aproape 600 de mii de locuinţe şi 860 de mii de persoane din Republica Moldova au fost recenzate, până acum, în cadrul Recensământului populaţiei şi locuinţelor.

Recensământul populației și locuințelor 2024 în Republica Moldova se desfășoară în perioada 8 aprilie – 7 iulie, în întreaga țară. Conform legislației, cetățenii sunt obligați să răspundă la întrebările recenzorilor și să ofere răspunsuri corecte. La rândul lor, autoritățile sunt obligate să asigure confidențialitatea răspunsurilor acordate.

Recenzorul va efectua 5 vizite la domiciliu. În cazul în care recenzorul nu găsește pe nimeni acasă, el va lăsa în căsuța poștală, în poartă sau la ușă o înștiințare privind participarea la recensământ care va conține datele de contact ale recenzorului pentru a stabili împreună o zi și o oră convenabilă pentru recenzare.

Recensământul din 2024 este al treilea la număr efectuat în Republica Moldova.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău